Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ЗАЩО СЕ ПРОВАЛИХА ФАШИСТКИТЕ ПАРТИИ НА БЪЛГАРИЯ? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 22 Юни 2012 18:38

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТТоталитарната система се разпадна, тя не изчезна. Тя се разпадна на множество парчета под формата на структури и общоприети заблуди. Ние живеем в руините на тоталитаризма, не в строежа на демокрацията. До тогава докато не осъзнаем този факт, винаги ще съществува опасността от тези отломки незабелязано да бъде съшит един Франкенщайн.

Иван Панчев

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Коментар на статия на Едвин Сугарев „Налудностите на дясното” .

Едвин Сугарев силно се застъпва за изчистване на старите от дясното политическо пространство. Той казва : "старите муцуни да си вървят. И Иван Костов, но и Надежда Неински – заради която той всъщност разцепи СДС. Някак си не им отива след всичко това да пеят в един хор."

Сугарев твърди, че определени личности са виновни за провала на "синята идея" и че прекаленото задържане на върха на определени "стари кримки" е довело до провала.

Последното е израз на обичайната надежда у нас, че е достатъчно да дойдат младите, за да се променят нещата към по-добро. Тази почти езотерична надежда е очевидно грешна, която обаче в България се е превърнала в общоприета заблуда. Очевидно е, първо, че чистосърдечната вяра в младите е необоснован идеализъм. Всеки може с увереност да потвърди, че колкото „старите” са благонадеждни, толкова са и „младите”. Благонадеждността няма връзка с възрастта. Дори тази безпочвена надежда в младите поколения, просто защото са млади, е била повод за страховити провали. Например днешните стари в Синята Коалиция са онзиденшните млади, които са се издигнали тогава именно благодарение и на идеалистическата надеждата в тяхната непорочност. Списъкът с подобни провали е достатъчно дълъг. A пламенната енергия на наивните млади е често използвана от върховете на политическите движения у нас за разчистване на сметките с неудобните. Безспорните недостатъци на младостта, а именно наивността и неопитността са сериозна предпоставка за използването им за мрачни каузи. И това се е случвало доста често.

Другата теза, че точно определени хора са виновни за провала има по-сериозна тежест на достоверността си. Въпреки това, тя само отбелязва повърхността на истинските причини, поради които днес можем да персонифицираме вината за провала на едно политическо движение. Преди всичко фактът, че точно определени личности носят провала е проявлението на самия провал. Защото не би трябвало да бъде възможно шепа хора да провалят политическите въжделения на хиляди, дори милиони. Тази реалност, тази система всъщност е провала. Тази система, която позволява това е самият провал, а не гротеските по върховете на политическите движения и властта у нас.

Тогава дебата коя от тези фигури каква е, какви недостатъци и предимства има е просто несъществен. Този дебат не води до нищо вече повече от 22 години, дори повече от 67. Защото системата си стои и тя продължава да възпроизвежда своя уродлив плод. Наистина е по-присъщо да се дебатира върху салама, но докато организацията, която го произвежда си е все същата, нищо няма да се промени - нито салама, нито нашите проблеми със салама. Това е такова прахосване на усилия, емоции и време, че е просто престъпление ярките личности на гражданското общество у нас да зачезват в този безпътен дебат.

Да обърнем тогава поглед върху системата и да забравим за момент салама. Конкретно имам предвид политическите партии на прехода в България. Те са системата, системите, които произвеждат тази политическа върхушка. С какво са характерни те? Първият човек ще ви каже – това са тоталитарни структури, с фюрер, висш съвет и кохорта гаулайтери по места. Тоест политическия „елит” на българския преход, не е плод на невинната българска демокрация. Той е плод на остатъчните парчета тоталитаризъм. Те от една страна успешно съществуват, след като ни управляват, но от друга са символ на провал. Не би могло да е иначе ако имаме за провал узурпирането на едно политическо движение от котерия и неговото бързо отмиране за броени години. Републиканската партия на САЩ има история близо 160 години. Демократическата изтъква своето начало от самото създаване на САЩ тоест повече от 200 години. Консервативната партия на Великобритания посочва своите корени някъде в 17-и век. В същото време тези партии не са узурпирани от политически елити, защото западният модел на политическото движение изключва управляването на партията от политици. Всъщност моделът при който политиците управляват партиите е моделът на фашисти и комунисти. Това беше моделът и на БКП. По този модел, шаблонно, по навик, без да бъде поставен на критичен анализ, бяха създадени и всички, абсолютно всички български партии след 1989-а. При тази система не можем да се надяваме на добър салам. Тази система освен това е и крайно нестабилна в условията на свобода на словото, свобода на движението и прочее, неща, които са до голяма степен реалност у нас. Моделът на БКП беше възможен само защото цялата държава беше обхваната плътно в нейната йерархична структура. Държавата беше превърната в затвор и само при тези условия може относително дълго и стабилно да съществува такава тоталитарна партия като българската комунистическа. Когато тези условия изчезнат, хората основателно изоставят тоталитарното политическото движение, понеже то не изразява тяхната позиция, а позицията на върховната котерия. Така партията постепенно загнива и изчезва. Ето това е причината за бързото отмиране на нашите партии. Нашите български фашистки партии. Докато в тези условия една партия силно йерархична е оглавявана от политици, тя е обречена да бъде собственост на определена върхушка, тя е обречена да отмре за броени години. Няма никакъв смисъл от участие в такива партии.

Тогава въпросът : „Защо се провалиха политиците в България?” се превръща във въпроса „Защо се провалиха фашистките партии на България?” и с това вече отговорът става прозаичен.

Благодарение на Желю Желев и неговата книга „Фашизмът”, ние разбрахме, защо тоталитарната структура на комунизма деградира до своето незавършено подобие фашизма по пътя към либерална демокрация. Трябва да осъзнаем, че сме застинали някъде след фазата на фашизма дори вече отстъпваме назад. Защото тоталитарната система се разпадна, тя не изчезна. Тя се разпадна на множество парчета под формата на структури и общоприети заблуди. Ние живеем в руините на тоталитаризма, не в строежа на демокрацията. До тогава докато не осъзнаем този факт, винаги ще съществува опасността от тези отломки незабелязано да бъде съшит един Франкенщайн. Впрочем тъкмо Желю Желев съветва, че преди да съдим лидерите на тоталитаризма, трябва да осъдим системите, йерархиите, които ги поддържат. Ние загубихме много, че не обърнахме внимание на този съвет.

Странно е, че не беше обърнато внимание на начина, по който се организират политически партии в страните, които имаме за пример. Ние черпихме опит за създаването на политически движения от нашето минало, без да го подложим на критика. Така се озовахме в ситуация в която вече имаме не едно а няколко БКП-та. Неизбежно е: щом повтаряме грешките на миналото, ще преживеем отново и техните болезнени последствия. Които днес могат да бъдат посочени в политическата върхушка. А тя, както носи отговорността, много повече е проявление на провала. Той всъщност е в начина, по който традиционно са организирани политическите движения у нас - фашистките партии на България.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 22 Юни 2012 18:53
 

Comments 

 
0 #5 до незнаензнаен 2012-06-23 19:45
Статията е много добра. Отдавна не бях чел нещо толкова ясно, логично и с положителен заряд, защото показва че има изход от тази перманентна криза на България. А тези които смятат материала за простотия да си пуснат Преслава и да се успокоят.
 
 
-1 #4 подозрениенезнаен 2012-06-23 18:43
по-голяма простотия не бях чел отдавна
 
 
+2 #3 до Ганаанонимен 2012-06-23 17:32
Какво правим ... пак главсуваме за същите боклуци, така че не се тревожи ами вземи изпери.
 
 
+1 #2 ot ganagana 2012-06-23 17:28
dobre i kakvo pravim sega?!
 
 
0 #1 !Георги Стоянов 2012-06-23 17:27
Този материал ми подейства отрезвително като студен душ. Наистина не е възможно да се случи промяната докато нашите партии имат такава структура! Обратното са фантазии, просто детски мечти!
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА ФИЛОСОФИЯ