Гражданите трябва да се в основата на дебата за съдебната система PDF Print E-mail
Събота, 23 Юли 2011 13:19

Иван Груйкин

Гражданска инициатива Справедливост

Дебатът за реформа в съдебната система досега е вървял в грешна посока. По-адекватно е в основата му да са гражданите, а не прокурорите и управляващите.
Това заяви Иван Груйкин, адвокат и председател на Гражданска инициатива „Справедливост”, в ефира на „Радио К2”. Груйкин съобщи, че на 7 юли от 14.00 ч. ще се състои дискусия „Съдебната система във фокуса на обществените очаквания и правата на гражданите”.

Тя е организирана от Гражданска инициатива Справедливост, поканени са неправителствени организации, медии, активисти, както и членове на съдебната система със съдействието на Представителството на ЕК в България. Груйкин обясни, че според него основният проблем на съдебната система е нарушението на основополагащ конституционен принцип – този за народния суверенитет. „Не е само една красива фраза, че цялата власт трябва да произтича от народа. Това е член 1 от Конституцията, който би трябвало да бъде изпълнен със сериозно съдържание, когато говорим за овластяването и кариерното развитие на хората, които правораздават.

Като правило се налага практиката обществената оценка и тази на ВСС при един или друг избор да са диаметрално противоположни.” Той коментира така събитията около Владимира Янева и назначението й като шеф на Софийски градски съд: „Оценката на Гражданска инициатива Справедливост за този пореден акт на несъстоятелност на висшия орган, който администрира съдебната система, беше направена още в деня, когато това се случи, и е категорично отрицателна. Липсата на правосъдие в последните 20г. е тъжен символ на може би изчезващата държавност в България.” „Нашите възгледи за същностните проблеми за съдебната система се основават на изстрадан опит. Не сме тръгнали от някакъв теоретичен пиедестал, нямаме за самоцел нова правна конструкция. Ние предлагаме конкретни решения на въпроса със съдебната система.”, заяви Груйкин и припомни думите на бившия американски посланик, че прокуратурата се е превърнала в машина за правене на пари и ни връща към най-тъмните времена на потисничеството.

„Според нас след всички тези избори парадоксално няма никакъв избор. Ние избираме на преки избори по пропорционална система хората, които изпращаме в Народното събрание. На мажоритарни избори избираме кметовете, от които не зависи много. Имаме и избор за общински съветници при пълна липса на децентрализация. Ако гражданите избират в съответното населено място своите районни прокурори и съдии няма да има такова чувство на безнадеждност. Ключовият принцип в реформата на съдебната система трябва да бъде децентрализацията, деконцентрацията на политическа власт и постигане на истинска независимост на съдебната власт от силните на деня.”, обясни адвокат Груйкин. (КРОСС)

Последно променен на Вторник, 09 Август 2011 13:07

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Гражданите трябва да се в основата на дебата за съдебната система