Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Втората дискусия върху съдебната реформа – необходими са дълбоки конституционни промени PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 23 Юли 2011 14:45

В конферентната зала на БТА се проведе втората от началото на годината дискусия за съдебната реформа, организирана от ГИ Справедливост заедно с други неправивителствени организации. Сред участниците бяха журналисти, експерти, адвокати и магистрати. Този път акцентът бе върху правата на гражданите и правото на суверена да излъчва представителите на съдебната власт. В изложението си адвокат Иван Груйкин, председател на ГИ Справедливост очерта проблемите в системата на фона на поредицата скандали и опорочени процедури на избор на висши магистрати. Той постави акцент върху необходимостта от реформа, която ще застави магистратите да се съобразяват преди всичко с обществото, а не с висшестоящите в йерархията и със силните на деня в изпълнителната власт.

Изказването му бе продължено от адвокат Диньо Бозаджиев, който изтъкна, че след 1989 г. в съдебната система "цари ерозия и подчинение". По думите му след падането на тоталитарния режим политическият елит първо е разгромил следствието и прокуратурата, поставяйки ги в зависимост към себе си, а в момента се опитва да овладее и "единственият бастион, който още не е преодолян – съдът". Според няколко от участниците в дискусията най-големият проблем пред правосъдната система е остарялата и неадекватна конституция, която обаче парламентът няма никакъв стимул да промени, тъй като отразява собствените му интереси във властта.

Чуха се и призиви за провеждане на национален референдум, чрез който народните представители да бъдат "принудени" да преосмислят основния закон. "Съдебната система никога не е била обект на дългосрочен политически проект и визия. Когато няма нито една политическа партия, която иска да направи това, да го направим ние гражданите" – подчерта Душана Здравкова, в своето изказване. Прокурът Васил Миков направи обстойно изказване и изрази резерви към евентуалния пряк избор на някои от съдиите. Той изтъкна, че не винаги избирателя би могъл да направи правилния избор, а също така изрази съмнение във възможна корупция и купуване на гласове в полза на удобни кандидати. Силен акцент върху правосъдието като фундамент на демократичната държава постави и екснародния предтавител д-р Димитър Иванов.

Още в началото на дискусията, организираторите изрично подчертаха, че проявата е гражданска с оглед на присъствието на Душана Здравкова, участничка в кандидат-президентска двойка заедно с Алексей Петров.

Очевидно темата за съдебната реформа ще става все по-актуална и удобна за печелене на предизборни политичмес

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 10 Ноември 2011 14:13
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Втората дискусия върху съдебната реформа – необходими са дълбоки конституционни промени