Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Само обществото може да инициира адекватна и радикална съдебна реформа PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 23 Юли 2011 15:15

Адвокат Иван Груйкин, председател на ГИ „Справедливост”, бе гост в ефира на „РАДИО К2” по повод 20г. от приемането на Конституцията.

Запитан дали приетият Закон за етажната собственост не е противоконституционен, той коментира: „Процедурата трябва да е детайлно уредена, да има гаранции за спазването на правата при евентуално решение и, разбира се, задължителен съдебен контрол на актовете на общото събрание на етажната собственост. Съседите са първите, които ще забележат сериозен проблем и потенциална опасност в начина на живот на дадена личност. Смятам, че няма никакъв проблем общото събрание да имат едно предварително решение, което няма окончателен характер.”

Груйкин повдигна и един друг въпрос относно неприкосновеността на частната собственост: „Неприкосновена е единствено частната собственост, не е неприкосновена държавната и общинската собственост. На практика обаче те са много по-защитени и с улеснени процедури.” Той обясни пред слушателите на „РАДИО К2”, че отдавна общите събрания имат големи правомощия и това не е новост. 

Притесненията на Груйкин произтичат от състоянието на съдебната система и неработещите институции, които прехвърлят инициативата на самите хора. „Дълбокото ни убеждение от ГИ „Справедливост” е, че нито политическата система, нито самата съдебна система в лицето на съда и прокуратурата, нямат действителен мотив да инициират една адекватна и радикална съдебна реформа. Очевидни са причините за провала. Една истински независима съдебна система би била ефикасен регулатор и ограничител на безконтролния начин, по който се упражнява политическата власт през последните 22г. С цялото ми уважение към съдиите и прокурорите, но тези лица рядко са потърпевши от липсата на правосъдие. 

Само от потърпевшите, т.е. гражданите можем да очакваме да бъдат истински инициатори на една съдебна реформа.”, обясни Груйкин. Според него в сегашния модел са нарушени два основни принципа – народния суверенитет и разделението на властите. „Въпросът е по-голямата част от обществото да застави политическата класа да направи една такава реформа. Нужен е консенсус, че правосъдната реформа не е експертна дейност, това не е прерогатив на хората в тоги и на тези в парламента. Трябва да има обществен дебат за принципите на една такава реформа.”, заяви той за „РАДИО К2”.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 09 Август 2011 13:01
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Само обществото може да инициира адекватна и радикална съдебна реформа