Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Покана за дискусия БТА PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 03 Ноември 2011 17:55

През последните две години Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва различни режими на незаконни такси и други финансови задължения за българските граждани и бизнеса, като: таксите за регистрация на фирми, четирипроцентовата такса за съдебни дела с материален интерес, различните видове местни такси (в това число такса "смет", такси за издаване на строителни разрешения и за заверка на инвестиционни проекти, такси за административни и технически услуги), таксите за издаване на български лични документи и др.

Нашата оценка е, че в момента в България почти липсват законно определени такси и като правило същите се определят произволно, без да се спазва законния принцип за разходооправданост и икономическа обоснованост на таксите. Много от таксите (местни и на централни администрации) представляват скрити данъчни задължения, определени в нарушение на закона. Този общ порок на таксите в България генерира административен произвол, неефикасна и раздута администрация, в крайна сметка нарушава правата на гражданите и има сериозен негативен и възпиращ ефект върху бизнеса и икономическата активност на гражданите.

Тази наша кампания срещу незаконните такси и други финансови задължения за гражданите и бизнеса започва да дава положителни резултати. През м.юли 2011 г. съдът отмени такса "смет" в София. Тази такса е атакувана и във Варна, Бургас, Ямбол, Велико Търново, Русе, Шумен и др. български общини, като на повечето места са оспорени и всички останали местни такси, въведени със съответните местни наредби. Убедени сме, че крайният успех на тази инициатива изисква нейното популяризиране и засилване на обществения натиск върху администрацията. Считаме, че само по този начин - с ефикасни правни средства, съчетани с обществен натиск от страна на гражданите и бизнеса - е възможна коренна промяна на модела, по който различните администрации (централна и местни) работят, ценообразуват и се отчитат пред тези, които плащат.

Ето защо Ви каним на дискусия, която ще се проведе на 04.11.2011г. (петък) в залата на БТА, София, бул."Цариградско шосе", от 11.00 часа, на тема: "Незаконните държавни и местни такси и изборът на гражданите и бизнеса".

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 10 Ноември 2011 14:43
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Покана за дискусия БТА