Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Зад данъчния рай в България се крият високи такси PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 06 Ноември 2011 10:17

dariknews

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТДанъчният рай в България е прикрит зад високи такси и целта е хората да бъдат зависими от държавната администрация. Това обявиха от Гражданската инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ на дискусия в БТА. Според адвокат Иван Груйкин почти всички такси у нас са незаконни поради принципа на тяхното определяне. По думите му те „не са разходоориентирани".

Според Иван Груйкин, адвокат от Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, таксите са прикрити данъци, които не са съобразени с разходите у нас. Той коментира, че таксата от 4% за съдебен иск пречи за по-бързата работа на съда: „4-процентната такса е една бариера, един наказателен данък за сезирането на съда. То е въвеждането на един специфичен имуществен ценз за хората, които искат да упражнят едно свое конституционно право. И понеже говорихме и за избори, които наскоро приключиха, и ако се замислим в дълбочина и приемем, че плащането на суми и то като функция на цената на иска при обръщането към съда е нещо приемливо, нека си дадем сметка, че ние трябва да плащаме за едно от основните си права – да искаме правосъдие и да се обръщаме към съда", каза той.

Д-р Стойчо Кацаров, член на УС на сдружението посочи, че проблемът не е само в такса за съда. Той даде за пример таксата за регистрация на една аптека, която в момента е 5000 лева.

„На тази администрация ние така или иначе й плащаме нейните заплати, тоест дали тя ще издава разрешение за аптека или няма да издава разрешение за аптека, те ще продължат да работят и да си получават заплатите. Следователно това, което ние трябва да платим за получаването на която и да е такса, е допълнителните разходи не за заплата, а допълнителните разходи, които администрацията ще направи, да пресметнем колко тонер, колко хартия или колко извънредни часове ще се наложи да работи някой служител, за да се издаде това разрешение. Според мен една такава такса както и да я смятате няма как да излезе повече от 20-30 лв.", коментира той.

Д-р Кацаров обясни, че таксата за регистрация на аптека от 5000 лева създава условия за монопол на търговията с лекарства на дребно.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 10 Ноември 2011 14:41
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Зад данъчния рай в България се крият високи такси