Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Бойкот на такса смет в Бургас, призовава СПРАВЕДЛИВОСТ PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 10 Ноември 2011 15:10

Роман Майевски, председател Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, Бургас

burgasinfo

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, призова бургазлии да не плащат такса смет. Бойкота на таксата движението мотивира със съдебно дело, което е завело срещу такса смет в Административния съд в Бургас.

Делото е насрочено за 1 декември, съобщи лидерът на бургаската СПРАВЕДЛИВОСТ Роман Майевски. Според него и сподвижниците му, такса смет в Бургас, а и в редица други общини е незаконна, тъй като разделя гражданите по имуществен признак, а това е забранено от Конституцията. "Такса смет се определя на база данъчна оценка. Това означава, че притежателят на по-скъп имот ще плаща по-висока такса, а на по-евтин, по-ниска", обясни Майевски. Това според юристите на СПРАВЕДЛИВОСТ е дискриминация по имуществен признак, забранена от Конституцията.

Освен такса смет, СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва цялата наредба за общинските данъци и такси. Тя определя цените за детска градина, за строителни разрешения и др. "Наредбите са подзаконов акт и като такъв не могат да противоречат на Закона за местните данъци и такси. Законът изисква от общинските съвети при определянето на таксите да посочат икономическа обосновка и действителни разходи за предоставяните услуги. А такива липсват не само в Бургас, но и в София, Ямбол, Варна и други градове, където сме завели такива дела", обясни Роман Майевски.

"Този призив първо е юридически необоснован, второ е популистки. Ако гражданите не си платят таксата, ще им се начислят лихви. Дори съдът да отмени наредбата, той ще я отмени занапред, така че задължението ще си остане", коментира председателят на общинския съвет Снежина Маджарова. "Какви призиви декември месец? Хората масово си плащат таксите в началото на годината. Те вече са ги платили, но дори и да не ги платят, ще имат лихви и положението на хората ще се утежни", смята Снежина Маджарова. Според нея това е поредната пиар акция, която няма да доведе до никакъв успех. "През декември ние ще разглеждаме местните данъци и такси за следващата година. Възможно е да настъпят промени и делото ще стане безпредметно", добави Снежина Маджарова. Тя е категорична, че при определянето на такса смет законът не е бил нарушен.

Майевски обаче е на противоположното мнение: "Когато нещо е незаконно, то трябва да се отмени. Икономическото положение на гражданите няма да се утежни, тъй като след делото за такса смет, ще заведем веднага делото срещу цялата наредба", обясни той.

Софийският административен съд вече се е произнесъл и на първа инстанция делото срещу такса смет в столицата е спечелено. "Убедени сме, че това ще се случи и в цялата страна. Просто навсякъде наредбите се правят копи пейст от столицата и когато една грешка се допусне в София, тя като вирус се разпространява в цялата страна", твърдят от СПРАВЕДЛИВОСТ. Те призовават бургазлии да се присъединят към жалбата срещу местните данъци и такси, за да може колективният иск да засили натиска върху администрацията.

Определянето на такса смет бе един от най-важните въпроси, задавани на кандидатите за общински съветници от ГЕРБ по време на кампанията. Още преди няколко седмици те заявиха, че в новия общински съвет таксата ще бъде преразгледана, тъй като в някои случаи наистина е утежняваща. 1,1 промила върху данъчната оценка плащат гражданите, 11 промила е таксата за фирмите.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 11 Ноември 2011 23:52
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Бойкот на такса смет в Бургас, призовава СПРАВЕДЛИВОСТ