СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва такса смет в Благоевград PDF Print E-mail
Сряда, 23 Ноември 2011 20:47

Пресконференция на СПРАВЕДЛИВОСТ - Благоевград, Снимка: E79 News, е-79.comРозалина Стоилова, Е79 News

Иван Груйкин призова гражданите да бойкотират Такса смет в Благоевград

Определеният промил за такса смет на територията на община Благоевград ще бъде оспорен в съда от Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ. Това обяви на пресконференция в Благоевград лидерът на организацията Иван Груйкин, според когото в България има над 100 незаконно определени местни такси.

От Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ ще атакуват местната наредба за определяне на такса смет. Според тях тя е съпътствана с безброй пороци при приемането й. Лидерът на организацията Иван Груйкин твърди, че таксата трябва да се определя от количеството битови отпадъци, но в никакъв случай не и на база данъчна оценка. Най-ефикасната стъпка, която могат да предприемат гражданите, за да изразят гражданската си позиция, е да не плащат таксата, което да помогне на местния парламент да поправи нещата, призова Груйкин. Таксите са незаконни, защото са определени произволно.

Законът за държавните такси нарушава задължителни икономически и социални принципи, които са налице във всяка правова държава, твърдят от организацията. Липсва разходна оправданост и икономическа целесъобразност. Таксата, която е цена на услуга, трябва да съответства точно на материалните разходи за дадената услуга. Всяка една такса трябва да почива на едно предварително ценообразуване и да е направена сметка какви разходи включва едно административно действие. Такова никога не е правено. Администрацията не се чувства длъжна да се отчете, посочи адвокат Груйкин. Сред таксите, които са неоправдани, Груйкин посочи тази за откриване на аптека - от 4000 лв. Тази такса също предстои да бъде атакувана, а гражданската битка с незаконните такси да продължи.

Последно променен на Сряда, 23 Ноември 2011 21:04

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва такса смет в Благоевград