Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОБРАТ В ДЕЛОТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ СРЕЩУ 4-ПРОЦЕНТОВАТА ТАКСА ПО ДЕЛА С МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 10 Януари 2012 11:15

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТС решение от девети януари т.г. по дело № 14062/2011 г. петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е уважил жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ срещу предишно решение на съда по повод оспорването на четирипроцентовата съдебна такса по дела с материален интерес.

Съдът връща делото за ново разглеждане с указания относно преценката на законността на процедурата по приемането на оспорената от СПРАВЕДЛИВОСТ тарифа.

Припомняме, че отмененото решение на ВАС и още няколко негови решения по жалби на организацията станаха причина за едно остро отворено писмо на СПРАВЕДЛИВОСТ до председателя на съда. В него се протестира срещу превръщането на ВАС в послушен придатък на изпълнителната власт след поредицата съдебни решения, представляващи компромис със закона и съдийската клетва. (Виж писмото тук.)

Гражданска инициатива „Справедливост счита приетата от Министерския съвет на 5 януари Наредба за начина на определяне на таксите като признане за неадекватния и незаконен подход при определянето на различните видове такси до настоящия момент. Принципът за разходоориентираност и икономическа обоснованост на таксите е задължителен за прилагане по силата на действащите разпоредби на чл.2, ал.2 от Закона за държавните такси (от 2002 г.) и чл.7 от Закона за местните данъци и такси (от 2003 г.).

СПРАВЕДЛИВОСТ ще продължи своята национална кампания за оспорване на незаконните държавни и местни такси, независимо от гузните опити на изпълнителната власт за търсене на алиби и избягване на отговорността за досегашното произволно и незаконно определяне на таксите, сериозно увреждащи интересите на гражданите и бизнеса.

Линк към пълния текст от решението на петчления състав на ВАС тук.

Линк към отвореното писмо на СПРАВЕДЛИВОСТ до председателя на ВАС по отношение скандалните решения на съда по жалбите на СПРАВЕДЛИВОСТ тук.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 14 Януари 2012 16:28
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ ОБРАТ В ДЕЛОТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ СРЕЩУ 4-ПРОЦЕНТОВАТА ТАКСА ПО ДЕЛА С МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС