Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Тръгна делото за отмяна на общинската наредба за определяне на такса смет в Русе PDF Print E-mail
Събота, 25 Февруари 2012 10:43

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

В-к Бряг, Русе

Делото по жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ за отмяна на общинската наредба за определяне на такса смет тръгна вчера в Административния съд в Русе. Според сдружението, тази наредба била незаконна, приета при нарушена процедура и без нужните разчети. Атакуването на наредбата е част от националната кампания за оспорването на незаконни местни, а и централни такси, с които са обложени българските граждани, каза вчера по време на пресконференция председателят на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ Иван Груйкин. От сдружението водят такива дела в още 7-8 града на страната.

Наредбата в Русе е приета в нарушение, тъй като таксите са определени в нарушение на материалния закон, заяви вчера Иван Груйкин. Те били приети без задължителния принцип на разходооправданост и икономическа обоснованост, каквото е изискването в Закона за местните данъци и такси. Не било направено и предварително публично разгласяване на проекта за наредба и мотивите към нея. По закон проектът би следвало да се качи на сайта на общинския съвет в Русе още през 2003 година, около месец преди да бъде приета наредбата, но това не било направено. На следващото съдебно заседание, което ще се проведе на 29 февруари, по искане на сдружението Общинският съвет ще трябва да представи доказателства, че преди приемането на наредбата тя е била публично достъпна, допълни Груйкин.

Ако такса смет падне в съда, русенци ще могат да претендират пред Общината за обезщетения, каза още председателят на сдружението. „В момента наредбата е действащо право. Когато тя бъде отменена, това ще е съдебно признаване за нейната незаконност. Според закона пък, гражданите могат да претендират за вреди, които са им причинени от незаконни действия или актове на съответната администрация”, каза Груйкин. Според него тогава гражданите ще могат да си поискат разликата между цената, която трябва да плащат за съответната услуга и това, което реално са плащали.

Гражданите и фирмите, които желаят да се присъединят към жалбата на СПРАВЕДЛИВОСТ срещу незаконните такси на Община Русе нека посетят тази страница.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 25 Февруари 2012 11:35
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Тръгна делото за отмяна на общинската наредба за определяне на такса смет в Русе