СПРАВЕДЛИВОСТ стартира съвместни действия с местни организации на гражданите в Ямбол PDF Print E-mail
Събота, 25 Февруари 2012 11:35

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТНа 23.02.2012 г. Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ проведе пресконференция по повод предстоящото дело срещу незаконните такси на Община Ямбол (08.03.2012, 10:00 Административен съд Ямбол) и стартирането на съвместни действия с граждански организации от района. Именно началото на взаимоотношения между Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ и местните граждански движения е най-големият успех на мероприятието.

Съпредседателят на СПРАВЕДЛИВОСТ адв. Иван Груйкин изложи мотивите за атакуването на незаконните такси на община Ямбол – липсата на разходооправданост на таксите, тяхното неясно произволно определяне в размер в пъти надвишаващ реалните разходи за услугата. Най-голямо внимание беше обърнато на Такса смет, която се определя на база данъчната оценка на имотите в разрез със Законът за местните данъци и такси, където ясно е посочено, че таксата би трябвало да се определя на база изхвърления боклук. Иван Груйкин изрази мнение, че последното повишаване на Такса смет - Ямбол от 29.12.2011 е отново съпроводено от закононарушение, а именно липсата на изискваното от Закона обявяване и обществено обсъждане на Проекта за изменение на наредбата за таксите. Иван Груйкин отправи призив към гражданите на Община Ямбол да се включат към жалбата на СПРАВЕДЛИВОСТ. (за подробности виж тук).

Димитър Димитров лидер на местното Движение ДЕН, подробно разказа за мъчителната и продължителна битка на движението с местната и държавна администрация, съдът и всякакъв род институции срещу незаконното и опасно за здравето на ямболии сметище до входа на града. „По закон сметището трябваше да бъде затворено още 2009-а година. Независимо от това боклукът на града продължава да се изхвърля на това място и застрашава хората от близктите населени места с екологична катастрофа.”, заяви Димитров. В опитите си да реши проблема със съхранението на боклука, местната власт в съучастие с държавната администрация прекрачва редица закони и разпоредби. Вместо обаче да предпиеме адекватни мерки, администрацията се оплита в абсурдни действия, които носят характера на лобиране във финансов интерес за определени фирми. Като резултат Димитър Димитров очаква такса смет да бъде увеличена допълнително следващата година, поради провалените опити на администрацията да стовари сметището отново на същото място и произтичащата от това нужда боклукът да се извозва на отдалечени и законово изрядни площадки.

След пресконференцията представителите на СПРВЕДЛИВОСТ, Движение ДЕН и Гражданска инициатива ИМАМ ПРАВО ДА ЗНАМ, проведоха среща, в която обсъдиха конкретни съвместни действия в бъдеще. Представителите на гражданските организации изразиха убеждението, че в сегашната ситуация на безаконие, произвол, тотална корупция и административен терор, е нужно да бъдат намерени общите допирни точки, така че граждансктие движения да започнат диалог и сътрудничество по темите, по които споделят общи убеждения.

Граждани и фирми, които желаят да се включат към жалбата на СПРАВЕДЛИВОСТ срещу незаконните такси на Община Ямбол нека посетят тази страница.

Последно променен на Събота, 25 Февруари 2012 11:47

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ СПРАВЕДЛИВОСТ стартира съвместни действия с местни организации на гражданите в Ямбол