Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ПАДНА ТАКСА СМЕТ ЯМБОЛ PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 05 Май 2012 07:34

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТАдминистративен съд Ямбол за законността на Наредбата за Такса смет: „...оспорената наредба е приета при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила”.

Такса битови отпадъци на град Ямбол е незаконна. Това постанови Административен съд – Ямбол в свое решение обявено вчера(04.05.2012). Решението е по жалба на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ срещу Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол. Заключението, че Такса битови отпадъци - Ямбол е незаконна беше направено и от прокуратурата, която беше призована да се произнесе.

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва основно в два пункта законността на Такса битови отпадъци (Такса смет).

Първо в жалбата СПРАВЕДЛИВОСТ твърди, че Община Ямбол не е спазила изискването на Закона за нормативните активе преди внасяне на проект на нормативен акт, съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на институцията заедно с мотивите и доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14 –дневен срок за предложения и становища.

Вторият пункт, по който СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва наредбата е свързан със заключението, че Община Ямбол не е спазила изискването за разходооправданост на Такса смет, разписано в Закона за местните данъци и такси. Настоящата наредба определя размерът на такса смет на база данъчната оценка на имота, което грубо нарушава разпоредбите на Закона.

Административен Съд – Ямбол разглежда първото условие и намира само него за достатъчно да обяви Наредбата за такса смет за незаконна и не намира за необходимо да се произнася по втория пункт от жалбата на СПРАВЕДЛИВОСТ. Съдът казва:

”Предвид допуснатото съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което води до незаконосъобразност на оспорения подзаконов нормативен административен акт и е самостоятелно основание за отмяната му съдът не намира за необходимо да обсъжда законосъобразността на отделните му текстове по същество, в т.ч. и представените в тази насока доказателства.”.

СПРАВЕДЛИВОСТ смята, че този основен за местните власти данък страда повсеместно от горните два недостатъка, което нагледно демонстрира абсолютната липса на правна култура, както и отсъствието на стремеж за спазване на законите от страна на властта у нас. Във връзка с това Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ води няколко дела срещу Такса смет в различни общини на България – Варна, Русе, Ямбол, Бургас, Благоевград, Велико Търново и др. Делото на СПРАВЕДЛИВОСТ срещу Такса смет - София също беше спечелено на първа инстанция, но Върховния административен съд в свое скандално решение се опозори с превратно тълкуване на Закона и реши в полза на общината.

Вижте пълния текст на решението на Административен съд - Ямбол тук.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 05 Май 2012 08:25
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ ПАДНА ТАКСА СМЕТ ЯМБОЛ