Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОКОНЧАТЕЛНО : ТАКСА СМЕТ-ЯМБОЛ Е НЕЗАКОННА PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 29 Октомври 2012 19:22

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТВърховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Ямбол, с което беше отменена Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол, приета с Решение на Общински съвет .

Делото беше образувано по жалба на СПРАВЕДЛИВОСТ, с която се искаше отмяна на нормативния акт. Тя беше депозирана от председателя на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ адв. Иван Груйкин в началото на тази година. На заседанията в Административен съд Ямбол и Върховен административен съд - София се явяваше адв. Диньо Бозаджиев, който към момента се е ангажирал с делата на СПРАВЕДЛИВОСТ срещу различни нормативни актове на държавна и местна власт. Община Ямбол не изпрати свои представители в нито едно от заседанията.

В мотивите на решението на Административен съд - Ямбол беше посочено че, макар и издадена от компетентен орган и при спазване на необходимата форма, оспорената наредба е приета при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Заради това, Административен съд - Ямбол реши да отмени Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на община Ямбол.

Това решение беше обжалвано от Общински съвет - Ямбол, но състав на Върховен административен съд се произнесе окончателно, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила. Част от мотивите на ВАС са, че Ямболският административен съд е обсъдил фактите по делото като се е съобразил и с указанията на Върховния съд и правилно е приложил материалния закон.

Решението на ВАС е окончателно.

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва местните такси както в Ямбол, така и в Благоевград, Русе, Варна, Бургас, София, Велико Търново и други градове от страната. Навсякъде тези такси споделят един и същи недостатък - те просто са незаконни. Обичайно у нас такса смет се изчислява на база данъчната оценка на имота, което е в пълен разрез както със Закона, така и с елементарната логика. Няма никаква връзка между цената на един имот и количеството боклук, който той генерира. Казусът с т.нар. Такса смет, ярко демонстрира, абсолютната липса на правна култура и съзнание сред упражняващите властта в България.

Повече за нашата кампания срещу незаконните такси и как бихте могли да се включите в нашата инициатива можете да видите тук.

В материала са използвани текстове на DarikNews

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 01 Юни 2013 11:11
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ ОКОНЧАТЕЛНО : ТАКСА СМЕТ-ЯМБОЛ Е НЕЗАКОННА