Равносметка 2012 PDF Print E-mail
Четвъртък, 03 Януари 2013 18:21

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТУважаеми съмишленици,

Считаме за своя отговорност, в навечерието на Новата година, да ви информираме за извършеното от Гражданска инициатива „Справедливост“ през отиващата 2012-та. С идеята да сме по-близо до вас в комуникацията си сме подготвили кратък обзор на стореното през това време. Това е нашият начин да ви държим в течение за дейностите си и да сме сигурни в добрата комуникация и чуваемост помежду ни.

На годишната си среща през месец ноември нашата организация избра нов Управителен съвет. Събранието реши адв. Иван Груйкин да остане на поста председател, а управителният съват беше попълнен от Иван Панчев от гр. Ямбол, адв. Диньо Бозаджиев, Росен Йеротеев, Петър Чарийски от гр. Самоков, Руси Илчев от гр. Стара Загора и Даниел Донев. Заедно с досегашния УС и всички наши членове и съмишленици оставаме едно цяло в каузата си за установяване на справедливост и върховенство на закона в България.

Успоредно с работата по годишното събрание ГИ „Справедливост” беше съорганизатор в обществения форум „Промяна на промяната”, който беше проведен в София по случай годишнината от началото на прехода от тоталитарен социализъм към пазарна икономика и демократично общество. Участие в проявата взеха п-р Христо Куличев и Даниел Донев.

В края на месец ноември подкрепихме инициатива на АОЦ ( Асоциация „Общество и ценности“). На специална пресконференция се изложиха подкрепените и от нас аргументи против Законопроекта за задължително предучилищно образование. В резултат бе получена покана за обсъждане на законопроекта в парламента, на която участие взе и членът на УС на „Справедливост“ Росен Йеротеев. Това е част от нашата борба срещу голямата и обсебваща живота на гражданите държава, която с последния законопроект претендира да има повече права над децата ни от нас самите като техни родители.

Подкрепихме и скорошния „Доматен протест” против обсебването на съдебната система от изпълнителната власт. Адвокатите на „Справедливост” се справиха успешно със защитата на единия от участниците в протестите, на когото неправомерно беше повдигнато обвинение в хулиганство. Съдът прие, че това е политически протест и обвиненията бяха снети. Тези наши действия са част от борбата ни за разделение на властите, което е естествена потребност на демократичното общество и гаранция за законност и справедливост.

Не останахме безучастни към непрестанните опити на управляващите да подчинят окончателно всичките звена на съдебната система. В серия публикации в медиите и с изнасянето на конкретни данни и сигнали пред компетентните институции адв. Иван Груйкин изрази нашата принципна позиция срещу издигането на неподходящи и компрометирани кандидати за конституционни съдии. Подготвяме конкретни стъпки и действия като реакция срещу компрометирания избор на фаворита на властта Сотир Цацаров за главен прокурор - акт, който цели да бетонира бъдещата безнаказаност на злоупотребяващите с властта днешни управляващи.

Продължаваме с тревога да коментираме, критикуваме и да се противопоставяме на нередностите в управлението на държавата. Статии и материали на наши представители периодично излизат в различни интернет издания, като последна трибуна на свободното слово, а информация за тях получавате във вашите електронни адреси, на нашия сайт и във фейсбук страницата на ГИ „Справедливост”.

Продължават съдебните ни дела с държавната и местните администрации, които ощетяват гражданите и бизнеса с неоснователни и незаконни такси и други финансови задължения. През последните месеци адв. Диньо Бозаджиев основно представлява организацията ни по тези дела, в партньорство с адвокатите от екипа на адв. Груйкин. Един от последните ни успехи е по делото срещу ВиК Сливен, като в резултат на окончателното съдебно решение монополистът е задължен да постави водомери на всички свои абонати и така да прекрати порочната практика „Всички ползват, но плащат малцина”, толерирайки с политически цели определени групи от населението за сметка на редовните си платци.

През годината продължиха инициираните от „Справедливост“ съдебни дела срещу незаконните такси и други финансови задължения, налагани на българските граждани. Независимо от политическата мотивираност на повечето съдебни решения по тези казуси съдебната битка за отмяна на съдебната такса, на редица местни наредби за определяне и администриране на такси, както и на други режими на такси, определени от централната държавна администрация или от общинските съвети, тази съдебна битка на „Справедливост“ продължава и занапред.

Конкретните резултати от нашите и на наши съмишленици усилия в тази насока се изразяват в следните факти:
Общинските администрации в градовете Бургас, Ямбол и Разград вече изготвят нови наредби за събирането на такса смет, които според съдебните решения следва да бъдат съобразени не с цената на имотите, а с разходите за извършване на услугата. Това е крайния резултат от продължителните съдебни битки и обикалянето на делата по различни инстанции.
Въпрос на време е да постигнем тези резултати и в Шумен. В София до този момент жалбата ни срещу местната наредба за определяне и администриране на такси и цени на услуги е отхвърлена, но решението е обжалвано пред ВАС и сме убедени, че и в столицата е въпрос на още малко усилия, за да постигнем положителен резултат.

Друга наша форма на градивна критичност към местната власт е настоятелното ни изискване за прозрачност при сключването на договорите за услуги в общините, в които живеем. Имаме това право според Закона за достъп до обществена информация. На базата на този закон и с активното участие на Петър Чарийски и организацията ни в Самоков ние изискахме информация от кмета на общината за съдържанието на договорите за снегопочистване. След първоначалния мълчалив отказ ние депозирахме жалба в Административен Съд София-област и това доведе до промяна в позицията на местната власт, от където изразиха готовност да ни сътрудничат. Въпрос на време е да разберем има ли и какви са нарушенията в договорите.

През последната година усилията на Гражданска инициатива „Справедливост“ бяха насочени основно по темата за върховенството на закона и необходимата съдебна реформа. Водещите автори на „Справедливост“ публикуваха редица материали в различни медии, като по този начин нашата организация е водеща в налагането на идеята за пряк избор на магистратите в България. Непрекъснатите скандали в съдебната ни система и задълбочаващата се нейна неефективност и подчиненост на политическата власт показват ясно пълната несъстоятелност на сегашния конституционен модел на правосъдието ни. Членове на „Справедливост“ инициираха публичния дебат за нарушаването на принципа на случайния подбор на съдебните дела в България и последиците от това системно нарушение на закона.

Скъпи приятели и съмишленици! През следващата година продължаваме да отстояваме правото на всички ни да живеем в държава, в която законът е над всички и всичко. Продължаваме да отстояваме разбирането си, че имаме своето човешко право на справедливост, право да се трудим и да разполагаме с плодовете на труда си, право да сме качествени родители, право да сме критични към властта и да даваме своите предложения за важни управленски решения, защото това е нормалната позиция на всеки гражданин. Да си критичен не означава да си злонамерен. Не сме засегнати от дребни политически заигравания и всякакви съмнителни форми на финансиране. Твърди сме в разбирането и желанието си да сме ангажирани пряко с всеки един от вас - а не със схеми, предполагащи зависимост.
Продължаваме да търсим и разчитаме на вашата подкрепа. Защото заедно сме по-силни.

Желаем много мигове на радост в семействата ви по време на празниците и през цялата следваща година!

С уважение към вас:
адв. Иван Груйкин, Иван Панчев, адв. Диньо Бозаджиев, Петър Чарийски, Руси Илчев, Росен Йеротеев, Даниел Донев

27.12.2012
гр.София