Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

БЪЛГАРИЯ – СЕГА НАКЪДЕ? КРИЗАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ И ПЪТИЩАТА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НЕЯ. PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 05 Ноември 2013 09:02

samokov sre6ta02Гражданска инициатива „Справедливост” в партньорство с експерти от ДЕН ( Движение за енергийна независимост) се срещна със свои приятели и съмишленици в хотел „Арена” в гр. Самоков на 31.10.2013 година.

Темите за разговор отново бяха енергийната стратегия на правителството, като продължение на целенасочената политика на зависимост от Русия, и основна причина за обезкръвяване на икономиката ни, и кризата на политическия модел, предизвикваща кризи на всички останали нива в обществото . Изложения и презентации направиха инж.Христо Казанджиев и Димитър Иванов от ДЕН и адв.Иван Груйкин за ГИС. Фокусът на енергийните анализи беше проекта „Южен поток” и неговата роля на инструмент, чрез който „Газпром” затвърждава своя монопол на българския пазар. Инж Казанджиев изрази своето категорично разбиране, че детайлите в преговорите между двете страни, методите на преговаряне и цифрите, които се обявяват недвусмислено водят до умишлен фалит на Българския енергиен холдинг и последващо придобиване на българската газопреносна мрежа от Кремъл в лицето на „Газпром”. По примера на действията им в Беларус.

Димитър Иванов обобщи, че енергийната примка, която стяга българската икономика е по-опасна от всякога и без

samokov sre6taнейното разкъсване нито едно правителство не може да си позволи да има своята независима политика. Гражданска инициатива „Справедливост” преповтори своето недвусмислено разбиране, че в основата на всички проблеми, с които се сблъсква обществото ни е сгрешения и подменен фундамент на демокрацията. Обезвластяването на гражданите е процеса, който дава възможност на политическия елит да обслужва себе си и трети страни вместо да отстоява обществения интерес. Базовото и системно нарушаване на Конституцията, в която се казва, че цялата власт произтича от народа е основната причина за кризата на политическия модел у нас. Криза, която отнема правото на всеки гражданин да делегира правомощия на изпълнителна и съдебна власт, както и да им търси отговорност при несправяне или злоупотреба. Инструментите на обезвластяване се наричат „Пропорционална избирателна система” в избора на Законодателна власт и „политически назначения и самовъзпроизвеждане” в Съдебната.

Адв. Иван Груйкин затвърди тезите на ГИС, според които рецептата за излизане на страната ни от политическата и икономическа криза е връщане на реалната власт в ръцете на хората чрез Мажоритарна избирателна система, пряк избор на съдии и прокурори, пряк избор на органите на полицията на местно ниво. Инструменти, които ще дадат възможност на хората да имат пряко влияние върху трите власти и по този начин да се постигне тяхното реално разделение, което би трябвало да бъде фундамент на републиката. Инструменти, които ще ни върнат или вменят усещането, че ние сами носим отговорност за битието си, че гласът ни има значение в промяната на дневния ред и че гражданската ни активност е пряко свързана с динамиката на икономическото ни състояние. Инструменти и промени, без които всяка реформа би стъпила на нездрава основа и би била поредния неуспешен опит на всички ни да въведем нужния ред в отношенията избирател-политици. Защото: „Който плаща, той поръчва музиката.”

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 05 Ноември 2013 09:13
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ БЪЛГАРИЯ – СЕГА НАКЪДЕ? КРИЗАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ И ПЪТИЩАТА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НЕЯ.