Окръжният съд в Сливен даде ход на делото срещу ВиК -- Сливен PDF Print E-mail
Четвъртък, 21 Юли 2011 21:35

Административния съд в София насрочи за 15 април, т.г. делото за незаконната такса смет, събирана от Столична община

Окръжният съд в Сливен даде ход на делото срещу местното ВиК дружество, заведено от ГИС "Справедливост и Националната асоциация на потребителите на обществената услуга питейно-битово водоснабдяване.ВиК Съдът
разпореди също така в продължение на един месец искът да бъде обявяван по няколко
водещи електронни и печатни медии в града с цел присъединяване на желаещи по делото.

Колективният иск, предявен от името на двете организации е за сумата от 18 200 лева, представляваща обезщетение за нанесените имуществени вреди на изправните платци на питейно-битова вода на територията на гр.Сливен, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане. Втората част от иска е да бъде осъден управителят на ВиК -- Сливен, така че да бъде преустановена дискриминационната практика и да бъдат предоставени доказателства за това в съда.

Проблемът с дискримиционните практики на ВиК дружествата в страната не е от вчера и на практика засяга всички в страната. Дългогодишната практика на тези дружества-монополисти е да толерират онези, които не плащат сметките като прехвърля задълженията им на гърба на онези, които се издължават редовно. Така стои въпросът и при останалите обществени доставчици с монополно положение, най-вече електроснабдителните дружества.
Освен в Сливен, представителите на двете организации дадоха пресконференция и в Пловдив, където също предстои предявяването на иск към местното ВиК.

С вчерашната дата е и новината, че Административния съд в София е дал ход на делото по жалбата на Справедливост срещу Столична община за незаконно събираната такса смет. Делото е насрочено за 15 април 2010 год.

Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:24

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Окръжният съд в Сливен даде ход на делото срещу ВиК -- Сливен