Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Участниците в дискусията се обединиха по необходимостта от конституционни реформи в съдебната власт PDF Print E-mail
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 21 Юли 2011 22:05

Дискусия съдебна система. Снимка София пресНа 10 март в Агенция „София прес” се проведе публична дискусия на тема: „Прекият избор на съдии и прокурори – дългоочакваното разделение на властите или обикновен популизъм ”.

В уводното си изложение адвокат Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива „Справедливост” подчерта, че понастоящем съдебната власт е откъсната от суверена и действията на магистратите са извън обсега на публичната оценка. Той отбеляза, че конституционни промени, включително форми на пряк избор на магистрати са възможни дори в рамките на обикновеното народно събрание.

 

Следващият докладчик д-р Атанас Славов, конституционалист, преподавател в Софийския университет, също подкрепи тази теза. В словото си той наблегна на разнообразието от практики в европейските страни и съответно правото на всяка страна сама да вземе свое решение. В рамките на своето изложение доцент Иво Христов очерта кризата в съдебната власт, свърза със социалната и икономическа ситуция в страната и изрази съмнение, доколко ще бъде състоятелен и независим вотът на българските граждани при евентуален избор на магистрати.

Адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии се спря по-обстойно на проблемите, свързани с ефективното управление на прокуратурата. Със свои поглед върху проблемите или с реплики в дискусията взеха участие бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, Емил Георгиев от Института за модерна политика, Пламен Даракчиев, Едвин Сугарев, Минчо Спасов, проф. Димитър Гочев, Харалан Александров и д-р Николай Михайлов.

На дискусията присъстваха още пастор Христо Куличев, Руслан Семерджиев, Калин Манолов, д-р Димитър Иванов, Калоян Методиев, Евгени Михайлов, Юлий Павлов, Мартин Заимов, Николай Тодоров, Иван Рачев, Бранимира Иванова, Мария Дермеджиева и др. юристи и журналисти.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:20
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Участниците в дискусията се обединиха по необходимостта от конституционни реформи в съдебната власт