СПРАВЕДЛИВОСТ печели дело срещу монополист PDF Print
Понеделник, 03 Декември 2012 19:03

Агенция Сливен

С Решение № 4/2012 г. по търговско дело № 105/2010 г. по описа на Сливенския окръжен съд търговско дружество "Водоснабдяване и канализация – Сливен" ООД е задължено да осигури чрез индивидуални и общи водомери отчитане на количеството доставена и потребена питейна вода от всички консуматори и потребители на територията на Сливенска област.

Това е първият колективен иск, заведен пред Сливенския окръжен съд от сдружение "Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване" и сдружение с нестопанска цел Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ.

След като през 2009г. водоснабдителното дружество в Сливен беше осъдено от Комисията за защита от дискриминация, че не начислява суми за потребление на всички потребители на питейна вода и те са поставени в условия на неравнопоставеност, това е следващата сериозна победа на двете правозащитни организации против толерирането на групи от граждани, предимно в ромските квартали на територията на Сливенска област, които ползват питейна вода, но "ВиК" ООД не им начислява суми за плащане.

Двата съдебни състава са проявили задълбоченост при възприемането и оценката на специфичната материя. Основната теза на защитниците по колективният иск е, че няма правно и морално основание в цената на услугата по доставяне да влиза като образуващ компонент неотчетената, но потребена (от други консуматори-бел.ред.) питейна вода.

Главната цел на колективният иск е да бъде задължено "ВиК" ООД Сливен да предприеме действия и да осигури отчитане на потреблението с индивидуален водомер на всеки от потребителите и начисли сума за заплащане.

Защитникът на сдружение Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ – адвокат Иван Груйкин и защитникът на сдружение "Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване" – адвокат Минко Стефанов, отчитат като голям успех постигнатото в борбата с монополното поведение на водният оператор.

Председател на Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване е инж. Юрий Иванов от сливенското сдружение "Обществен барометър”.

Последно променен на Понеделник, 03 Декември 2012 19:11

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ СПРАВЕДЛИВОСТ печели дело срещу монополист