ГЛАВЕН ПРОКУРОР = М#М PDF Print
Неделя, 09 Декември 2012 10:47

Адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТАдв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Казано на ясен език: Главният прокурор трябва да бъде магистрат различен от масон.

Смисълът на публичния дебат относно личността на бъдещия Главен прокурор е пряко свързана с практическата невъзможност същият да бъде контролиран след избора му за Главен прокурор. Това произтича от правното положение на Главния прокурор съгласно постулатите на Конституцията ни.

В този смисъл е изключително важна преценката не само на професионалните качества и административния капацитет за управление на тази институция, която е натоварена с огромен властови потенциал, но и въпросът за неговата независимост. Осветляване на кръга лица и структури (извън служебните), в които той битува. Това не е намеса в личния живот и пространство, а част от задължителните негативи за лицата претендиращи за отговорни постове, което е част от играта. Тъй като тези позиции им предоставят огромни права и възможности да въздействат върху съдбите на обикновените граждани.

И затова пък гражданите имат право да знаят какво могат да очакват от тях. Касае се до техните права като суверен на властта, макар и упражняването им в случая да е опосредено през Висшия съдебен съвет (половината от чието членове избира Народното събрание, а другата половина самите магистрати, които пък ги избира ВСС).

В тази връзка искам да обърна внимание на въпрос, който вече бе повдигнат от гражданството в дебатите по обсъждане на критериите за избор на Главен прокурор и който бързо бе „захлупен” от г-жа Соня Найденова от ВСС с коментара: Този неудобен въпрос е:

Членуват ли кандидатите за Главен прокурор в масонски ложи?

Отговорът му бил без практическа стойност, тъй като те били тайни клубове и не можело да се провери членството в тях. Т.е. кандидатът и да излъже – това не може да се установи.

Нека зададем по друг начин въпроса (според г-жа Найденова – не особено важен): Какви могат да бъдат причините за тази тайнственост? Едва ли е проста церемониалност. Тя има и практически смисъл. В тези структури членуват видни представители и на трите власти – на местно и централно ниво. Дали можем да свържем решения в съдебната власт, за които настоящият Омбдусман и бивш Председател на ВАС твърдеше, че се вземат на „бели покривки”. А след това се официализират чрез видими политически и обществени структури. Т.е. вземащите решения са в задкулисието. А като имаме предвид БГ – реалността, идеалистичните цели на масонските ложи в български вариант се свеждат до прозаични и много материални неща. Символите на „Архитекта” над тях – не променят същността им.

Да се върнем към конкретния повод – избора на Главен прокурор.

Въпросът, който предлагаме да бъде зададен, който, за да има смисъл, следва ВСС официално да го включи като част от критериите за оценка на морални и нравствени качества на кандидата, е:

Как се съчетава обетът за лоялност – т.е. задължението за помощ и съдействие на приятелите, както се наричат членовете на съответните структури, със задълженията на магистрата (в случая – още повече – лицето стоящо на върха на тази могъща властова структура – при това йерархично построена и изключително централизирана) за независимост и решаване на делата въз основа на закона – в рамките на доказателствата и независимото вътрешно убеждение?

Този въпрос за да има практически резултат, а не дежурния отговор „НЕ”, може да получи различна формулировка, като напр.: Какво е отношението на кандидата за Главен прокурор за съвместимостта на заемането на този пост – с правата и задълженията по Конституция и ЗСВ и членуването в организационни структури, което /неизвестно по какви мотиви/ се държи в тайна пред обществото и нарушаването на тази тайна води до изключване от тях. Какви ли асоциации ни навява подобен регламент!?

А в BG-ВАРИАНТ!!!

Кое ще надделее при конфликт между тях: между задълженията по Закона за съдебната власт и лоялността към членовете на масонската ложа, можем само да гадаем. В условията на днешна България – отговорът по-скоро няма да е първият.

Макар че, наистина в момента трудно (в никой случай – невъзможно) е да се провери очаквания отрицателен отговор от кандидатите за Главен прокурор на този въпрос, предлагам същите да бъдат задължени с решение на ВСС да подпишат писмена декларация за тези обстоятелства. А тъй като средата на бъдещия Главен прокурор е важна за информирания избор на ВСС, в тази декларация да бъдат посочени и всички извънслужебни структури, в които кандидатите за Главен прокурор са членували през последните пет години и към момента.

А дали отговорът на въпроса – членува/л ли е настоящият кандидат за Главен прокурор в масонска ложа ще остане завинаги таен, не съм сигурен. Както е казано в Библията: Всичко тайно – рано или късно става явно.

Последно променен на Неделя, 09 Декември 2012 10:54

0 #1 kb. borisov 2012-12-19 18:14
Още по-лошо от масонството, сигурно и протестант! О, ужас! Вероятно има нещо и еврейско? О ужас, сигурно е и богат? Да живее комунизма!

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР = М#М