НАДЕЖДА ЗА ПРОМЯНА PDF Print
Вторник, 19 Февруари 2013 10:35

Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТИван Груйкин, Гражданска Инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

През последните дни в България се провеждат най-масовите протести за последните 16 години. Обявеният повод са високите цени на тока, но вече е ясно, че българите възстават срещу политиката на правителството и резултатите от тази политика – масово обедняване на хората, корупция и облагодетелстване на близките до властта, загуба на икономическа и лична свобода, бутафорно правосъдие, агонизиращо здравеопазване.

България е пред съдбоносен избор. Кой път ще изберем, зависи от самите нас. Не вярвам някой да е забравил квотното ограбване на страната от тройната коалиция – защо тогава БСП се оказва с най-големи шансове за победа на предстоящите (предсрочни или редовни) избори?

Видимата безизходица на ситуацията стряска мнозина от нас. Наистина, ако алтернативата на ГЕРБ е БСП и ако Станишев ще смени Борисов на премиерския пост – защо са всичките тези усилия? Други от познатите политически играчи явно не могат да претендират за победа, различни коалиционни варианти ще са само разновидност на познатото от последните дванайсет години, а значими нови политически субекти просто няма как да се появят. Какъв е смисълът тогава от оставката на Борисов и какво по-добро от него можем да очакваме?

Всъщност – много е просто. Реална промяна е невъзможна – при сегашната политическа система. Днес единствено партийните централи могат да определят кандидатите за народни представители. Този монопол на политическия картел е гарантиран при сегашната избирателна система – партийните шефове редят пропорционалните листи, и никой извън тях няма шанс да пробие в Народното събрание. Статуквото се самовъзпроизвежда. Гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Последните отдавна се погрижиха да е максимално трудно създаването на нови политически партии – което вече и никой не опитва.

Изходът – промяна на избирателната система и мажоритарни избори за всички изборни длъжности! Тогава подготвеният и честен независим кандидат ще има реална възможност да спечели битката за мястото в своя избирателен район – точно толкова, колкото и подкрепеният от партия негов съперник. Политическите партии ще бъдат принудени да излъчват най-качествените си кандидати – за да имат шанс при персоналната битка на идеи, програми и характери с останалите кандидати. Ролята на партийните централи ще се промени драстично – и партиите ще трябва да се конкурират, предлагайки политически идеи и визии за развитието на страната, а не единствено да осребряват политическия си монопол.

Протестирайки днес – трябва да си дадем сметка и за друго. Няма значение кой ще смени Борисов, нито дали някой изобщо ще го смени – ако не съществуват механизмите и гаранциите на правовата държава и най-вече – независимата съдебна система. Нагледахме се на Филчевци и Велчевци – и няма как да е по-различно с техните наследници. Всичките власти произтичат от народа и трябва да работят за народа – което е невъзможно без да бъдат избирани от него. Съдията и прокурорът трябва да имат интерес да си вършат работата, и да бъдат принудени да я вършат – за да продължават да са магистрати. Ако аз не мога да преценя кой в моя съдебен район е най-достоен да се произнася и правораздава върху живота, правата и имуществото ми – тогава кой би могъл? За мен като гражданин правото да разчитам на независим и безпристрастен съд е най-важното мое право, чието гарантиране няма как да поверя на някой друг. То е по-важно и от това кой е министър-председател или президент. Защото ако те нарушават закона – съдът трябва да ме защити и от тях. При сегашната система на независещо от хората и контролирано от политическата власт правосъдие това просто няма как да се случи.
Затова трябва да избираме своите съдии.

Сигурността е важна за всеки – затова ние трябва да избираме отговарящите за сигурността в нашето населено място, в нашата община. Не е работа на министъра в София да е началник на полицията в Пирдоп – хората там трябва да избират и сменят тези, които ще гарантират сигурност за тях, семействата им, собствеността им. И ако самият министър наруши закона, да бъде арестуван като всеки друг – нещо, което в момента е невъзможно.

Здравето и старините ни са прекалено важни, за да ги поверяваме на държавни чиновници. Ще продължим да сме обречени без здравна система, зависеща от оценката и избора на хората, които плащат за нея. Без личен избор на пенсионен фонд и без възможност да управляваме и се разпореждаме с пенсионните си сметки ще зависим и занапред от подаянията на изхарчилата парите ни държава. Искаме лична инициатива и отговорност за собствените ни здраве и пенсии – вместо анонимната безотговорност на крадливи политици и чиновници.

Всичко това е важно, но няма как да се случи, ако след изгонването на Борисов на власт дойдат отново идейните и физическите наследници на тези, които преди близо седем десетилетия пречупиха гръбнака на българската нация и продадоха Родината на Москва. Ако позволим отново това – вероятно ще е краят на надеждата за България, независимо от членството ни в Европейския съюз и НАТО.

Промяна на политическата система, правова държава и независим съд, различна и контролирана от хората власт – това ни е нужно днес, а не просто оставката на един бандит и поднасянето на властта на партията на престъпници и национални предатели.

За да няма недосегаеми от закона, обслужвани от властта монополи, катастрофирало здравеопазване и мизерни пенсии.

За да я има България!

Последно променен на Вторник, 19 Февруари 2013 10:47

0 #3 RE: НАДЕЖДА ЗА ПРОМЯНАGeorgi 2013-02-25 08:30
Смятам, че трябва да има и пълна прозрачност и за провежданите дела в съда. Видео записи, които да са ПУБЛИЧНО достояние, за да сме сигурни, че и там си вършат работата. В съда да се обосновават за решенията си според действащото законодателство! По този начин ще следим спазването, и ще можем да видим за нуждата от промяна на конкретните закони.

+1 #2 OR Lt.Andro Balchev 2013-02-21 09:39
Уважаеми Господин Груйкин, Камерад, /Позволявам си това обръщение към Вас защото Ви чувствам идеологически близък/, споделям идеята Ти за национално – патриотично управление. Харесва ми логото на Вашата организация и Вие изглеждате честен човек. Нещата, които изтъквате са абсолютно верни. Това е пътя за постигане на целта. Но трудното е изграждането на организация. А най – голямата опасност е изгубването на доверието на гражданите. Т. е вписването и на Вашата /Новата ?/ структура в олигархическите игри.
Мисля, че: Първо националистите и от ляво и от дясно трябва да се съюзим. ДА НАПРАВИМ ОРГАНИЗАЦИЯТА. Основата на всичко е България и българските граждани. Трябва да спасим България и самите нас. За съжаление, в България има много идеи и съответно техните носители, които взаимно се отричат и в тяхното противопоставяне няма движение напред. Има едно надприказване и никакви действия. А трябват действия. Действия разумни. За съжаление българското общество е много разделено. Исторически така се е случило. Много братоубийствени събития. Много напразни жертви.
Второ трябва да се съюзим. ДА НАПРАВИМ ОРГАНИЗАЦИЯТА. Трябва да определим противника. Аз смятам, че сега нашия общ противник е олигархията. Скрит кръг от лица /включително от чужбина/, които са богати и които скрито управляват, в чисто егоистичен интерес. Тяхно мото е „След нас и потоп“. Тяхно оръжие е мафията. Мафията представлява основно съюз на престъпници и корумпирани магистрати, плюс корумпирани депутати, полицейски, държавни и общински служители. Слуги на мафията са уличните гангстери.
Трето трябва да се съюзим. ДА НАПРАВИМ ОРГАНИЗАЦИЯТА. Ние сме БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ. ДНЕС НИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ НОВИ НАЦИОНАЛИСТИ. ДА ИЗБЕГНЕМ УЖАСНИТЕ ГРЕШКИ НА МИНАЛОТО И ДА СЕ СЪЮЗИМ, ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ НОВ РЕД. БЕЗ РАСОВИ И ЕТНИЧЕСКИ ОГРАНИЧЕНИЯ И ОТДАВНА ОТЖИВЕЛИ ВРЕМЕТО СИ ПРЕДРАСЪДЪЦИ. Всички, които искат национална и социална държава. ДЪРЖАВА НЕ АВТОРИТАРНА, А ДЕМОКРАТИЧНА. ДЪРЖАВА НЕ ТОТАЛИТАРНА, а с либерално стопанство. ЗА БЛАГОДЕНСТВАЩА И ЦИВИЛИЗОВАНА БЪЛГАРИЯ. ДЪРЖАВАТА НА ВЯРАТА, СПРАВЕДЛИВОСТТА И ЧЕСТТА.

+1 #1 Mr.Радослав Илиев 2013-02-20 20:38
Много удачни и адекватни предложения!
Практични предложения как да се промени избирателната система?

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ НАДЕЖДА ЗА ПРОМЯНА