Защо в България – най-корумпираната страна в ЕС - вече 27 години няма осъден политик? PDF Print
Понеделник, 11 Септември 2017 03:04

Адв. Диньо Бозаджиев

Предстои втората част от гротеската , наречена избор на правителство на Съдебната власт – Висш съдебен съвет, от квотата на  Народното събрание. Простичко казано, чрез нея по Конституция би следвало да се балансират  тесните професионални интереси на магистратското съсловие с това на политическото представителство.  А това пък да е гаранцията за защитен обществен интерес.

Че горното е само  в рамките на добрите пожелания , е видно от резултатите от действията на ВСС през 26 годишната  история на съществуването му   - тотален институционален срив  на  Съдебната власт, който не е в състояние да гарантира дори минимална  СПРАВЕДЛИВОСТ в обществените отношения. Което е и основната й функция. Както и че липсата на ефективно действаща съдебна система води до липсата изобщо на държавност – защото именно тя по Конституция е нейната гаранция.

Че няма даже и индикация за някакво желание за промяна от страна на родния ни „ЧОБАН ЕЛИТ” /според сполучливото определение на проф. Иво Христов на така нар. „ национален елит”/, е видно и от течащата процедура за избор на членове на ВСС  за мандат:2017-2021 г.

ВСИЧКИ предложени кандидати, с две изключения които  нямат   дори теоретични шансове да са сред избранниците, са действащи магистрати – прокурори, съдии, следователи.   Това са предложенията на  цялото парламентрано войнство – от ГЕРБ до БСП и ДПС – та чак до ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ.   И   това   вече противоречи на основния замисъл заложен  в Конституцията.

Разбира се, няма забрана членове на ВСС от парламентарната квота да са действащи магистрати. Те обаче би следвало да са изключение, защото гилдийният интерес на действащите магистрати, в това число и представляващ институционална гаранция за тяхната независимост, са останалата ½ от членовете на ВСС – избрани чрез пряк избор от тях.   Именно това е  и логиката на промените, които бяха направени с чл. 130а от Конституцията, който раздели ВСС на съдийска и прокурорска камара – във всяка една от тях  броят на изборните представители на магистратите са равни на тези излъчени от Народното събрание!

Според чл.130 от Конституцията единственото изискване към кандидатите за членове на ВСС, в т.ч. и тези избрани от квотата на Народното събрание, е да  бъдат „юристи с високи професионални  качества, които имат най-малко 15 годишен юридически стаж” – т.е. и теоретици – университетски преподаватели ,и адвокати, и арбитри ... Попълването на квотата на Народното събрание във ВСС с действащи магистрати е противоконституционно, ако не е обосновано от изключително важни съображения. За такива дори  не се и намеква в предстоящия избор.

Подходът на парламентарните партии  сочи  най-малко две неща:

Първо, че Съдебната власт е на „ръчно управление” от изпълнителната  власт чрез законодателната, над която   отдавна е надделяла.По тази причина дори теоретично е абсурдно, управленския елит да позволи избор на неконтролируеми свои представители в Съдебното правителство.

И второ,

тъй като членовете на ВСС от Народното събрание се избират  с квалифицирано мнозинство, а именно с не по-малко от 160 депутати гласуващи „за”, простата аритметика сочи, че това не би могло да стане без предварителни задкулисни договорки между членовете на „КОЙ” – босовете на „различните” парламентарни партии.  След като „ТОЙ” сведе  решението си до марионетките в  Народното събрание – редовите депутати - те послушно ще вдигнат ръчички при гласуването и ще разпределят: 5 места - за ГЕРБ, 3- ма – за  БСП, 2-ма на ДПС и 1 – на патриотите.

„КОЙ” няма как  да допусне структуриране на независима Съдебна власт, защото това ще е краят му... Затова и циркът, наречен „избор” на правителство на Съдебната власт, скоро ще има поредното си представление на територията  България...

„ Изборите „ за „правителство” на Съдебната власт е един от малкото случаи, когато  „ЧОБАН ЕЛИТА”  на България -  чудовището обитаващо българския „ЛОХ НЕС” -  се налага да  подаде глава над блатото и прожекторите  да го осветят  . Като „Лондонското огледало” на Борисов.   Стига да има кой да гледа... След това  „КОЙ” ще се потопи дълбоко в тинята  спокоен, че е  гарантирал сигурността си за още 4-ри години. И тъй, вече 26....

Последно променен на Понеделник, 11 Септември 2017 03:28

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Защо в България – най-корумпираната страна в ЕС - вече 27 години няма осъден политик?