Ще даде ли Правителството повече пари за здраве? PDF Print
Понеделник, 18 Юли 2011 22:44

В последните дни шумно се тръби по медиите, че правителството налива сериозни допълнителни средства в здравната система, с което се решават проблемите както на лекарите, така и на пациентите и за пръв път от 20 години насам се започва уникална здравна реформа, която ще подобри здравеопазването в България.

Според подписаното споразумение между Българския лекарски съюз и кабинета наличните към 31.12.2010г. пари по сметките на здравната каса ще бъдат прехвърлени в републиканския бюджет заради очакваните по-високи разходи за здравеопазване догодина. Искането на лекарския съюз бе да се гарантира, че догодина 544 млн. лв. от здравни вноски ще отидат за лечение, а няма да стоят като бюджетен излишък. Очевидно това беше и цената, която премиерът Бойко Борисов се съгласи да плати, за да няма лекарски протести, макар че се създава тягостното усещане за явно противоречие между четвърта и нововъзникналата пета точка от споразумението. За обикновените хора като, че ли не става много ясно наливат ли се допълнителни пари за дейности по договора между НЗОК и БЛС или всъщност се изземват парите, събрани от здравните вноски на гражданите.

Въпреки че споразумението между кабинета и лекарския съюз предвижда парите на здравната каса да се харчат само за здраве, реално средствата за лечение няма да се увеличат. В споразумението е записано, че на практика до края на годината ще действат делегираните бюджети, което означава натрупване на допълнителен дефицит и нарастване дълговете на болниците. Да не говорим, че в точка осма споразумението вече е нарушено, тъй като сумите за извършената и отчетена болнича помощ през месец август не бяха платени до 30.09.2010г. Освен това някои дейности, които в момента се плащат от здравното министерство - хемодиализа, трансплантации и лекарства за онкоболни и редки болести, догодина се очертава да се прехвърлят към НЗОК, а бюджетът на МЗ да бъде намален.

Голяма част от договореностите в подписаното споразумение изискват законодателни промени, както и промени в подзаконови нормативни актове, което поставя под основателно съмнение точното им изпълнение, въпреки подписа на премиера като гарант. Не е ясно също така, доколко тези промени са в съответствие с установения солидарен здравно осигурителен модел и с конституционните права на здравно осигурените български граждани. Известно е, че резервът на касата в БНБ е събиран от целеви средства от здравни вноски и на практика представлява неусвоените от изпълнителите на медицинска помощ средства през годините на действие на Националния рамков договор. Сега се предлага тези целеви средства да се влеят в държавния бюджет, което означава, че парите ще могат да се изразходват за най-различни неща. "Резервът на НЗОК, натрупан до края на годината, ще даде възможност за финансиране на дефицитите на консолидираната фискална програма в следващите години," призна заместник-министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти. За хората обаче не става ясно за какво точно и кога ще се харчи резервът.

Резервът на НЗОК, както и резервите на сребърния фонд и на другите здравно осигурителни фондове се управляват от БНБ, при което би следвало да се натрупва лихва от 0,1% и тези средства вероятно и до сега са били ползвани за покриване на различни дефицити в държавния бюджет, с което на практика са декапитализирани. С това споразумение обаче правителството официално счетоводно прибира и главницата, т.е. целия резерв. С две думи казано при явен недостиг на пари за лечение председателя на БЛС опрощава от името на здравно осигурените български граждани т.н. «излишък» или преходен остатък на НЗОК срещу обещанието на правителството от догодина да осигурява контингентите си адекватно с реални пари и всичко това да се харчи само от здравната система. Има ли обаче това право председателя на БЛС и какво печелят лекарите от всичко това? Колко точно ще са парите в бюджета на НЗОК през 2011г.? Не беше ли по-добре резерва на касата да се изхарчи през следващата година вътре в системата за да се изчистят дълговете на болниците и да се обезпечи провеждането на здравната реформа?

Остава да виси и въпросът какво ще прави държавата, когато всички резерви свършат.

Д-р Атанасов Атанасов-Управител на МБАЛ Нови пазар

Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:41

You are here  : Начало ДЕЙНОСТ Ще даде ли Правителството повече пари за здраве?