Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

НЕСЪСТОЯЛИЯТ СЕ ПРЕХОД PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 19 Юли 2011 21:04

             Д-р Георги Христов

д-р Георги Христов

На 10.11.2010г. се навършиха 21 години от началото на българският преход от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика. Преход, доминиран от някогашните ченгета, мутри, социалистически лидери и техните изчадия – синове и дъщери и извършван чрез фалшивата „приватизация”, кражби, измами, побоища, рекет, убийства, кредитни милионери, банкови фалити, пирамиди от всякакъв характер и прочие безобразия. Тези типични черти на българският преход доведоха до създаването на една, също такава извратена и недъгава пазарна икономика и мафиотизирана държава, характеризираща се с корупция, бедност, граничеща с мизерия и нефункционираща съдебна система.

Смятам, че отношението на различните политически сили към процесите на българският преход и към това, дали той е приключил или не, е една от основните им характеристики, наред с основните ценности, които те изповядват. За много от тях този преход е приключил. За нас нещата не стоят така! Защото преходът е завършил тогава, когато са изградени нормална пазарна икономика, нормални институции, нормална държава и нормално гражданско общество, което се саморегулира и самоочиства от политически и криминални боклуци и което оказва непрекъснат натиск за съхраняване и спазване на морала и ценностите. Такова гражданско общество, както и нормални институции и държава  у нас все още няма. 

В тази връзка поканихме за разговор нашите приятели и съмишленици на 13.11.2010 г. – събота за да обсъдим някои от особеностите на този преход, както и насоките на по-нататъшната ни работа.

Както и да изясним за себе си какви са причините за това, че например при разговорите ни – на членовете на „Справедливост” с някои уж наши съмишленици от страната имаше и такива явления, като например тоталната подмяна на ценностите. При някои от тези разговори основното и наистина важното, като например идеите, моралните ценности и намеренията за начина, по който смятаме да работим за промяна на обществената среда, беше поставяно на заден план като по-маловажно, а се говореше главно за това как и колко хора смятаме да вкараме в общинските съвети, а после в парламента, в какви коалиции смятаме да участваме и други подобни второстепенни неща. Очевидно беше, че за тези хора властта е основна ценност и самоцел, а не просто средство за постигане на определени цели в полза на обществото. За такива хора  няма голямо значение какви са моралът и основните ценности на политическата сила, която евентуално би ги вкарала във властта! 

Или пък да обсъдим каква е причината, че ние гражданите стоим безучастно и гледаме този сбъркан, пошъл и циничен политически кадрил, който мафията разиграва, като в края на краищата избираме поредната мутра, ченге и доносник (поотделно или „три в едно”) за свой водач, ставайки отново и отново жертва на поредният олигархически проект! 

Как се случи така, че нормалността беше подменена с напълно изкривена действителност. Какви са причините ние като граждани да търпим такива извратени ситуации, като например тази, при която за президентското място спорят Бойко Борисов и Алексей Петров?! Двама охранители и бивши ченгета, както и настоящи мутри, минали през бизнеса на рекета, силовото застраховане и изнудване. Две мракобесни фигури, между които няма никаква фактическа разлика, освен, че единят случайно - по стечение на обстоятелствата е в по-изгодна позиция. Те, както между впрочем и доносникът Първанов, са еднакво гротескни, нелепи и абсолютно негодни за този пост в една нормална страна. Тези тримата, както и другите подобни на тях като Станишев, Доган, Румен Петков, Румен Овчаров, Костов и пр., въпреки етюдите, които разиграват пред нас всъщност не са противници помежду си. Те играят някаква си тяхна - обща игра. Истинските им противници сме ние – нормалните хора, така както нашите единствени истински врагове са те. 

И като говорим за нормалност и за извратена действителност, нека си припомним, че ако сега на нас - малкото останали нормални хора в тази страна, напъните на Алексей Петров за превземане на президентския пост ни се виждат смешни, то също така преди време ни се струваха смешни и изключително нелепи напъните на Първанов да стане президент, а на Борисов да стане министър – председател. Но това все пак се случи, напук на морала, справедливостта и здравият разум, доказвайки за пореден път, че нищо не е достатъчно смешно, жалко, нелепо и долно за пропадналата ни морално, духовно, политически и икономически страна. Поради това няма да се учудя, ако бъдещият президент на България се казва Алексей Петров! Още повече, че като помак, той има огромен шанс да привлече много турски гласове.

Изброеното до тук и още много неща се дължат на едни и същи причини. Тези, които са в основата на това, преходът да не се случи така както се надявахме. Важно е да осъзнаем, че основната вина за това носим ние - всички българи, които не се държахме през последните двадесет и една години като граждани, а с погрешни действия или малодушно бездействие допуснахме да се случи това, което се случи.

При посещението си в България, професор Балцерович каза по отношение на реформите, че когато се правят такива, най-напред трябва да се направи точен анализ на това къде сме в момента и до къде точно искаме да стигнем, като в зависимост от това свържем изходната и крайната точка с подходящите стратегия и тактика. Нищо от това не е изпълнено при българският преход. Не само, че в началото на прехода не знаехме къде сме, но и представа си нямахме къде искаме да стигнем. Дори не знаехме кои сме ние. За това и стигнахме до никъде.

Възползвайки се перфектно от нашата липса на гражданско самосъзнание, през всичките изминали години бившите соцлидери и хората от ДС чрез създадените от тях силови групировки насочваха процесите тайно и явно в нужната им посока. Те „преструктурираха” икономиката от държавна в частна по начин, който изначално беше сбъркан. Освен, че нямаха никаква представа относно това, как се прави истински бизнес, тази мафиотско-мутренска шайка действаше само с оглед на собствените си интереси, без да ги е грижа за нуждите на обществото. Взели веднъж икономическо надмощие, тези т.нар. „олигарси” се противопоставяха с всички средства на изграждането на нормални пазарни отношения и нормална конкуренция в страната. Нямащи изобщо идея как се прави истински бизнес, тези хора с откровено ограбване обезкръвяваха българската икономика и съответно - всички нас, докарвайки огромен брой българи до крайна и унизителна бедност. И разбира се не допускаха конкуренция с никакви нормални бизнесмени. Причината, поради която нито едно от управляващите до сега правителства не предприе мерки за създаване и подпомагане на т.нар. „средна класа” е тази, че средната класа е гръбнакът на всяка нормална икономика и най-силният гарант за справедливи обществени отношения, а оттук – най-голямата заплаха за мутро-ченгесарския икономически модел.

Съзнавайки заплахата, които нормалното гражданско общество и работещата съдебна власт представлява за тяхната икономическа и политическа власт, „героите на прехода” не само узурпираха властта, а и се погрижиха законодателството и съдебната система да се приведат във вид, който им е удобен. И когато говорим сега, че липсва върховенство на закона и че съдебната система не функционира, трябва да държим сметка, че това състояние изобщо не е случайно, а е продукт на целенасочени действия на определени кръгове. 

Тази действителност, която сами си сътворихме  доведе до това, че към настоящият момент повечето българи са със сбъркано мислене. Начинът, по който беше осъществен прехода не можеше да не даде отражение върху психиката на голяма част от населението. Извращаването на нормалните обществени отношения през последните 21 (а може би е по-точно – 65) години имаха пагубни последици върху моралът и ценностите ни.  Започнахме да приемаме за нормално ненормалното и да приемаме неприемливото. И с тъпо равнодушие да наблюдаваме хора, действия и процеси, които би трябвало да предизвикат у нас потрес, погнуса и абсолютно осъждане, ако бяхме нормални хора. А тези специално селектирани примитивно мислене и инфантилизирана емоционалност, ползва най-вече олигархията защото й позволява да се самовъзпроизвежда безпроблемно, тъй-като не съществува гражданско общество, което да и се противопостави. С напредване на времето тези обществени отношения се затвърждават все повече и повече и все по-трудно става да се намерят хора с нормално мислене - изпитващи отвращение и нетърпимост към проявите на несправедливост, насилие, корупция, беззаконие, безчестие, купуване на гласове и други подобни безобразия.

Всичко това налага тезата, че дискусията за този несъстоял се преход е крайно време да започне! И когато се говори за „липса на алтернатива”, трябва да е ясно, че това в момента също не  е алтернатива на нищо! И че търсим алтернатива не просто на управляващите в момента, а на целият политико-икономически модел изобщо, за да си довършим най-после прехода така, както ни е нужен като граждани. Но преди всичко ни е нужна революция в мисленето! И това е неизбежно! Разбира се можем да започнем тази промяна сега или да отлагаме безкрайно, но едва когато започнем промяната, едва тогава ще имаме шанс да се наредим сред нормалните европейски страни. А докато отлагаме ще изоставаме все повече и повече, ще обедняваме все повече и повече и ще кретаме далеч зад другите – там в самият край на опашката, изпреварени дори от страни, които даже все още не са в ЕС.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:36
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕЙНОСТ НЕСЪСТОЯЛИЯТ СЕ ПРЕХОД