Реформата в съдебната система PDF Print

Д Е К Л А Р А Ц И Я

относно

РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

Днес, в условията на острия обществен и политически дебат за реформи в системата на българското правосъдие, ние, членовете на Асоциация „Адвокати за промяна“ и членовете на Гражданска инициатива „Справедливост“, заявяваме своето категорично убеждение, че правосъдието е невъзможно без прилагането на фундаменталните конституционни принципи на народния суверенитет и разделението на властите при конституирането и при функционирането на българската съдебна система. Категорични сме, че днес тези принципи не действат по отношение на българската съдебна система и това е основната причина за незавидното състояние на родното правосъдие, от което най-много страдат гражданите на Република България.

Убедени сме, че истинска съдебна реформа не може да се случи без активното участие на свободната и независима Българска адвокатура като конституционно регламентирана институция за подпомагане на гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Приканваме новоизбраните народни представители да загърбят тeснопартийните си интереси и да обединят усилията си за радикална съдебна реформа - в интерес на гражданите и на достойното бъдеще на България.

Призоваваме Висшия адвокатски съвет на Република България да предприеме необходимите спешни мерки за изработване на аргументирана експертна позиция на Българската адвокатура в набиращия скорост обществен дебат за принципите и за конкретните изменения в конституирането и във функционирането на Българската съдебна система. Недопустимо е ние, адвокатите, да продължим да бъдем „Големия отсъстващ” в този жизнено важен за обществото и за всеки отделен адвокат публичен дебат.

16 октомври 2014г.

София