Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОБРЪЩЕНИЕ ДО БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Сряда, 16 Декември 2015 03:49

УВАЖАЕМИ МАГИСТРАТИ,

Професионален и граждански дълг на нас адвокатите, като неразделна част от правораздаването е да осъществяваме възложената ни от Конституцията функция на пазители на правата и на законните интереси на гражданите.

За съжаление минираното със системни проблеми правораздаване в България не само затруднява нашата конституционно определена мисия и добросъвестното изпълнение на професионалния ни дълг, но и ерозира устоите на демократичното гражданско общество.

Отказът на днешната законодателна и изпълнителна власти да разсекат гордиевия възел, оплел и опитомил целенасочено независимостта на българските съдии е поредната демонстрация и триумф на пленилата държавата ни олигархия.

Ето защо ние – адвокатите от Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ заявяваме, че вече е обществено нетърпимо да не се отговори на потребността на българските граждани от независимо и честно правораздаване, от демократични и компетентни институции, работещи в обществен интерес и в защита на публичните финанси от кражби и разграбване.

Като преки участници в правораздавателната система НИЕ ЗНАЕМ, че преобладаващата част от българските съдии са почтени и компетентни професионалисти, които служат на закона безкористно и честно.

Но НИЕ ЗНАЕМ СЪЩО ТАКА, че именно тези достойни магистрати са мачкани, задушавани, тормозени и препятствани в своето естествено професионално развитие и в усилията им да работят спокойно и независимо. Ние знаем, че уви, днес не достойните магистрати определят облика на магистратурата!

НИЕ ЗНАЕМ, че българската прокуратура все още е организирана по съветски модел, за да бъдат държани честните прокурори в лична и професионална зависимост от своите началници.

НИЕ ЗНАЕМ, че нерядко българската прокуратура се ползва от силните на деня като бухалка срещу непокорните магистрати и адвокати.

НИЕ ЗНАЕМ, че често репресивния апарат не служи пряко на обществото и на закона, а на частни икономически интереси и на силните на деня.

И никакви имитации на реформи, благи басни и гръмки клетви пред европейските институции за привързаност към върховенство на закона не могат да ни заблудят за това КОЙ и как доведе до плачевно състояние държавността, правораздаването и благосъстоянието на гражданите в България.

Ето защо изказваме своята подкрепа за безкористните и смели усилия на министър Христо Иванов да направи опит да положи началото на края на корупцията, развратила българските институции.

Също така изказваме своята подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за куража да идентифицира и да назове открито на висок глас пороците, с които са обременени българските държавни институции и общество.

Изказваме своята подкрепа и на Съюза на съдиите за тяхната готовност да не изневерят на своята последователност в битката за законност и независимост в правораздаването, въпреки че може би сега се чувстват самотни, защото защитават ценности, които са трудно разпознаваеми от широката общественост.

ДОБРАТА НОВИНА Е, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОЛУЧИ ШАНС ДА РАЗПОЗНАЕ НАДЕЖДАТА И ДА ВИДИ С ОЧИТЕ СИ, ЧЕ И В БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВСЕ ОЩЕ ИМА ЧЕСТНИ ХОРА, ЧИЯТО СЪВЕСТ И РОДОЛЮБИЕ НЕ СА НА СЕРГИЯТА ЗА ПРОДАН!

Големият общественик, писател и хуманист, оцелял от Холокоста Елиезер Визел казва Може да има моменти, когато ние сме безсилни да предотвратим несправедливостта, но никога не трябва да има и един момент, в който ние няма да успеем да протестираме срещу нея.”

Ние, българските адвокати оставаме верни на мисията възложена ни от Конституцията и Ви подкрепяме!

Асоциация „АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА“

Институт за принципите на правото

 

Гражданска инициатива „СПРАВЕДЛИВОСТ“

AddThis Social Bookmark Button
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало