Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОСТАВКА PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:22

Здравният министър подаде оставка само пет месеца след като бе избрана от Народното събрание, по предложение на Министър-председателя Бойко Борисов. Оставката не е изненада. Тя стана неизбежна, като отговор на провала в здравната политика на Правителството. Политически е логична преди поискания вот на недоверие, както е логично преди насрочените лекарските протести, да бъде назначен нов здравен министър. 
Във всички такива случаи има два важни въпроса: този за адресиране на отговорността и този за промяна на водената политика. 


Отговорността на проф. Борисова е вън от съмнение и подаването на оставка го потвърждава. Дали, обаче отговорността за водената погрешна политика е само нейна? Съгласно Закона за здравето, здравната политика се изпълнява от министъра на здравеопазването, но не се определя от него, а от Министерския съвет. От друга страна, отговорност на Министър-председателя и лидер на управляващата партия е да определи посоката на водената политика и за това не е нужно да бъде експерт в здравеопазването. В този смисъл опитите всичко да се обясни с некомпетентността на Борисова и лошия Дянков могат да заблудят само най-големите наивници. Вярва ли някой, че Дянков и Борисова са правели политиката си зад гърба и без знанието на Министър-председателя Борисов? Вярно е обратното-всяко действие на Борисова е било съгласувано и одобрено от премиера. Неговият подпис стои под всички предложени от МЗ законопроекти, наредби и концепции. Накрая, Борисова беше избрана на този пост не от друг, а от премиера Борисов. Като добавим към това, че това е вторият министър на здравеопазването сменен за по-малко от година, заедно с още почти дузина политици, заемащи различни ръководни длъжности в МЗ и Народното събрание, също назначени от Борисов става съвсем очевидно, че отговорността за провала, трябва да се търси не у друг, а преди всичко от Министър-председателя и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов. 
Освен него, своята отговорност трябва да понесат и всички, които неизменно го подкрепяха и дори аплодираха при досегашните му грешки. Това са всички депутати, без изключение от партия ГЕРБ, Синята коалиция и партия Атака. Нека сега да не се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, защото с техните гласове станаха възможни Борисов, Борисова, Дянков, Нанев, Иванов и прочее. Сега, когато провалът е на лице е много лесно а се разграничат, но не и да свалят отговорността от себе си. Отговорност, която по закон носят пред своите избиратели, но и морална-за измамените надежди. Рано или късно ще им бъде потърсена.
Оставката на Борисова сама по себе си не решава нищо. Ако тя не бъде последвана от промяна на политиката на правителството, ще доведе след себе си само допълнителен хаос в системата на здравеопазване. Политиката на Бойко Борисов до сега беше продължение на политиката на Станишев. Днес всички берем плодовете на социалистическия уклон. Ако следваше своята идеология, БСП трябва да ръкопляска, а не лицемерно да иска вот на недоверие. Отговорност за това и на тях ще им бъде потърсена, както и на въжеиграчите от ДПС и РЗС, станали вкупом ненужни, освен за себе си. 
На българското здравеопазване е необходим рязък завой на дясно. Дерегулация и либерализация на лечебното здравеопазване, възстановяване на пазара на медицинските услуги, на основата на свободния и информиран избор на пациента къде и как да се лекува, приватизация на държавните и общински болници, демонополизация на здравното осигуряване. Това е единствено правилния път към здравеопазване с високо качество на медицинските услуги, достъпни за всички нуждаещи се. 
Нямам представа, дали Борисов разбира всичко това. Ако не, толкова по-зле за него, защото отсега насетне, на дневен ред вече е неговата оставка.     
Д-р С. Кацаров

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:44
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало