Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Кой стои на следващия разклон за някъде и в това ли е въпросът? А отговорът? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:24

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова подаде оставка. Оставката беше приета от премиера Бойко Борисов. Всъщност не съм съвсем точен. Бойко Борисов подаде оставката на здравния министър, а след това великодушно я прие. Накратко, министър председателят уволни министъра на здравеопазването. Това вече звучи по-адекватно, тъй като премиерът сам избира с кои хора да работи и парламента потвърждава този избор. Така е по конституция.

Всъщност в здравеопазването това е вторият министър в това правителство, който се разделя с този пост за малко повече от година. Рекордно кратък срок, непознат в най-новата ни история. Но Борисова и педшестевникът и Нанев от друга страна се задържаха рекордно дълго на поста в сравенение с колегите си Желева и Фандъкова. Първата вместо да си стои в европарламента, стана външен министър по нареждане на самият премиер с цел да бъде изстреляна в орбита на еврокомисар. Само че номерът не мина, тъй като Желева се уплете като пиле в кълчища при препитването в европарламента и приключи политическата си кариера скоропостижно. Ако сте забравили, Фандъкова беше министър на образованието в началото на този кабинет, за да бъде кандидатирана за кмет на София в избори, за които предварително се знаеше, че предстоят.

Да се чуди и мае човек, защо тези хора си развалят хатъра, за да бъдат министри има няма два три месеца. Но в случая няма нищо за чудене. Те едва ли са се натискали за поста, но Бойко Борисов така е решил, а на него не се отказва. Поне, когато си в ГЕРБ. Защото такава партия няма. Има Бойко Борисов, а всички останали са негови сенки. И когато премиерът реши, че някой ще бъде на даден пост, той просто го назначава, а когато реши, че някой няма да го бъде, той незабавно се освобождава от поредната си сянка. Нека си припомним как започна политическата си кариера министър Борисова? Ами премиерът я срещна на разклона за Велико Търново и след кратък разговор и повери поста. А след това да видим как я завърши същата тази кариера?

Докато сутринта министърката по медии и пресконференции обясняваше какво щяла да прави, как щяло да има доплащане, но Дянков не бил опеделил цените, то някъде горе вече и бяха отрязали главата. Защото тя не обели и дума за оставка. Но пък спомена нещо от рода, че „за съжаление Дянков в момента е министър на финасите”. Може би точно тази фраза, а може би бързането да се изпревари вотът на недоверие отрязаха скоропостижно тази министерска глава, която така или иначе щеше да падне. А и явно Дянков за сега е по ценна сянка на премиера от здравния министър. Поне така мисли Бойко за сега. Но утре не се знае.

Наследникът на Фндъкова, Сергей Игнатов обяви много амбициозна програма за реформи, но напоследък се отказа от тях. Нямало пари. Пак този Дянков не давал. Не се знае и колко магистрали построи Плевналиев, какви ги плещи Божидар Димитров, какво става в културата, правосъдието, спорта, околната среда, енергетиката и всичко останало. Здравеопазването е много чувствителна сфера и когато там някой управлява лошо, това много бързо става видимо. За това  двама вече изгоряха точно там. Но в правителство като това положението във сички останали области няма как да е по различно. За това не се знае коя ще бъде следващата сянка, от която Борисов ще реши да се освободи в бъдеще. Може да е дори „великият, вездесъщ” финасов гений Дянков. А всъщност вината на вече сменените министри и на останалите, на които тепърва предстои да им се случи това е само една. Тази, че са се съгласили да правят това, което Бойко Борисов им е наредил. И понеже този човек-партия е некомпетентен да управлява цяла държава, твърде вероятно е това, което нарежда на своите подчинени да бъдат грешни и неудачни решения. Това е сигурно, а ако някъде не е така, то ще е само благодарение на някое случайно стечение на обстоятелствата и ще бъде изключение от общото правило.

Това което се случи на министър Борисова днес може да сполети всеки обвързал се по някакъв начин с ГЕРБ. Министър, депутат или който и да е друг от тази „партия”. Така както стана още в първите дни с един депутат пеещ рап парчета, чиято вина се изчерпваше с неговите песни. Но човекът беше априори обвинен и от тогава не се чу, нито видя. И всеки, който бъде сполетян от тази съдба ще бъде лично виновен за случилото се. Защото Бойко Борисов няма как да бъде виновен. Както става в една фантастична телевизионна комедия,  така и тук гигантската глава не греши, а само се разпорежда. В този филм става дума за извънземен разум. Във филма, а иначе тук на нашата територия Бойко си е един съвсем земен и простоват нашенец, но въобразил си, че е едва ли не Господ в действителност.

Добре де ще попита някой, като се сменят толкова министри, кой ще заеме техните постове? Уместен въпрос. Но тук отговорът е прост. Има толкова разклони, кръстовища и магисрали у нас. Все някой ще седи на някой разклон, а ако не там, то по улиците дори на по малките населени места се мярка по някой, та какво остава за София и другите градове. Кандидати за министри бол. Още повече в страна, където всеки разбира от политика, футбол и медицина. И най-много се бият в гърдите тези, които най-малко разбират. Пък и те най-лесно се командват, а за новият Тодор Живков в лицето на Бойко Борисов е фасулска работа да им стовари отговорността накрая и с един замах да се освобиди от тях.

 

      Въпросът дори не е в това, кой ще е следващият срещнат на кръстовището? А в това, този който назначава стоящите на пътя за министри, до кога ще може да го прави? Въпросът е и в това, колко време ще продължи това? До кога ще позволяваме на този измислен недоучил пожарникар и пазвантин да ни управлява? Колко време ще бъде необходимо на мнозинството от нашите сънародници да разберат, че така повече не може? И да поискат по друг тип на управление, отговарящ на страна член на ЕС? А след това да изберат за управляващи този път не от поредните хванати на някое кръстовище (а в нашия случай буквално хванати от гората хора), а от компетентни и подготвени за управлението такива. Ето това е въпросът. Но още по важено е какъв ще е отговорът и кога ще го чуем?

 

Петър Петров

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:44
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало