Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Съдът наказа лекаря, набит при опит да влезе на среща с Анна-Мария Борисова в Русе PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:30

Районният съд в Русе осъди на глоба от 2000 лева лекаря Георги Тодоров, който бе обвинен за хулиганство при опит в началото на юли на влезе на среща на министъра на здравеопазването в оставка Анна-Мария Борисова с местни членове на Българския лекарски съюз.

Русенски лекар беше набит от чиновник при опит да се добере до здравния министър Анна-Мария Борисова. Инцидентът се разигра в началото на юли, когато Борисова обсъждала проекта на здравна карта за областта с работна група. Д-р Георги Тодоров, който е собственик на частна лаборатория в града, опитал да влезе на срещата, но опитът му довел до спречкване със служител на Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ), който пазил вратата.

След инцидента Тодоров излезе с отворено писмо към министър Борисова, в което се казва, че залата, в която се е провела дискусията е на Лекарския съюз в Русе, а това е място, което всеки лекар може да посети.

“В нормалните демокрации, след такъв инцидент, обикновено министърът подава незабавно оставка. Не очаквам това от вас. За да не го направите, сигурно бихте намерили безброй извинения. Очаквам от вас обаче публично извинение за побоя нанесен ми в Русе от служител на РЦЗ, неговото незабавно уволнение, очаквам наказание за неговите преки началници и публично уверение, че никога няма да се криете от редовите лекари, ще давате редовна отчетност за действията си пред обществото и публичност на намеренията си“, се посочваше в писмото.

Прокуратурата обаче повдигна на Тодоров обвинение за извършване непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост. Наказанието можеше да достигне лишаване от свобода до пет години.

Издадената в петък присъда може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в Русе.

Преди съдебния процес националните ръководства на пациентски организации излязоха със становища в подкрепа на Тодоров, тъй като смятат съдебното дело за преследване на човек с мнение, различно от политиката на Министерството на здравеопазването.

Подобно е отношението и на партиите в Синята коалиция, изразено в Русе от местните партийни лидери.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:43
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало