Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Д-р Димитрина Динкова: Условията, в които работим са мизерни от всякаква гледна точка PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:33

С д-р Динкова разговаря Мария Дерменджиева

Източник : www.glasove.com

"Преди време ми се случи да извърша пет съдебномедицински аутопсии в един ден. Първоначално имах информация за четири трупа, оказаха се пет. Още спристигането си знаех, че ще имам нужда от НТЛ. Обадих се на дежурния по РУП-Кюстендил и помолих да ми изпратят екип на НТЛ за снимки и барутни частици. Помолих най-учтиво. При второто си обаждане дори настоях да се свържа с един от разследващите полицаи. В повечето постановления липсваха необходимите предварителни данни. В крайна сметка дойде само един от разследващите полицаи, а екип на НТЛ изобщо не се появи". 

- Д-р Динкова, вие работите в Многопрофилната болница за активно лечение "Никола Василиев" АД, Кюстендил. Ваш колега от същата болница – д-р Стефан Константинов, е предложен от премиера Борисов да заеме мястото на подалия миналата седмица оставка здравен министър д-р Анна-Мария Борисова. Това ще е третият министър на здравеопазването за малко повече от една година. Какви са очакванията ви?

- Познавам д-р Константинов от 2000 г. Добър специалист е като акушер-гинеколог, но няма административен опит, дори не е завършил здравен мениджмънт. Нищо лошо няма в това. Дано се сработи с премиера и Министерския съвет и завърши мандата на ГЕРБ. Не е ясно обаче какъв екип ще сформира, първите му изказвания в това отношение бяха уклончиви, а това е изключително важно.

- В публичното пространство излезе информация, че д-р Константинов е член на ДСБ...

- Водач на листата на Синята коалиция в Кюстендил беше д-р Пипонов. Не знам за д-р Константинов да е член на ДСБ и не съм го срещала на мероприятия на ДСБ.

- За състоянието на здравеопазването като цяло и за очаквания протест на лекарите какво ще кажете?

- По природа съм оптимист, но що се отнася до състоянието на българското здравеопазване, съм песимист. През последните 10 години липсва реформа. Както вицепремиерът Дянков каза неотдавна в Брюксел, реформа не се предвижда и през следващите 3 години. Напротив, предвиждат се финансови рестрикции. А е известно, че без пари нищо не може да се постигне. Разбира се, не ангажирам никого с личното си мнение. От тази гледна точка протестите и на лекари, и на пациенти имат основание. Лекарски протести имаше на 7 април тази година, когато премиерът Борисов беше в кюстендилската болница. Аз се присъединих тогава. Бях също така и от малкото лекари, подкрепили пациентския протест на 30 юни. Но съм наясно и с нещо друго. Ще цитирам д-р Монтгомъри, който обясни в София през април 2008 г., че за да има успех подобен протест, трябва сериозна подготовка. Във Федерална република Германия например има един такъв протест, който е успял, защото е бил организиран в продължение на цяла година. Тоест в настоящата ситуация не виждам смисъл да скачам под прозорците на което и да е министерство на 15 октомври. Освен това очаквам, че правителството ще се споразумее с Българския лекарски съюз (БЛС) и изобщо няма да има такъв протест.

- Нека поговорим за вашата конкретна работа като съдебен лекар. Тя е свързана с разследване на произшествия и криминални престъпления. Кога се налага намесата на съдебен лекар и как се регулирани тези дейности от закона?

- Вещо лице се назначава от разследващи полицаи (РУП), следователи (ОслС) или съдия по искане на прокурор или адвокат с постановление. Не е задължително да е съдебен лекар – може да е лекар с друга специалност или друг специалист според нуждите на съответната експертизата. Като патолог и съдебномедицински експерт, съм участвала сама или в комисии в над 2000 съдебномедицински експертизи от 1993 г. досега. Най-общо казано, препоръчително е съдебен лекар да участвува в предварителния оглед на мястото на произшествие, когато има смърт, независимо дали е причинена от пътнотранспортно произшествие, някаква авария или е насилствена. Нашата намеса се изисква и когато по някакви причини се налага ексхумация, както и при починали в болница пациенти. В законовата регулация на медицински стандарт „Клинична патология” има редица несъвършенства и тя се нуждае от някои конкретни допълнения, отнасящи се например до начина на предаване на починало лице на близките му, извършването на аутопсия, кога и по какви критерии се заплаща аутопсията и т.н. Конкретни предложения за премахване на законовите неуредици са представени и на БЛС и на МЗ, но засега остават глас в пустиня.


- На пълен работен ден ли работят съдебните лекари и патолозите? С какви заплати? В интервю пред германската телевизия Це Де Еф председателят на Асоциацията на българските патолози д-р Стоян Алексов каза, че като завеждащ отдел, получава брутно възнаграждение от 450 евро на фона на 600 евро, които получава например един софийски ватман. Не е тайна, че патолозите у нас са на изчезване. Само заради недостатъчното заплащане ли?

- Наистина младите ни колеги не искат да специализират в патологията. В България съдебната медицина е структурирана в 28 областни отделения, които се намират в многопрофилните болници и учебни звена към медицинските университети. За момента страната разполага с около 60 съдебни лекари и само със 150 патолози, от които в трудоспособна възраст са към 90 колеги, което ни принуждава да работим за няколко болници. Още Арчибалд Кронин е казал, че една болница не може без патолог и микробиолог. Пълният работен ден е 6 часа. Колкото до заплащането, докато в Европа за тази професия то е над 5000 евро месечно, у нас средната заплата, пак по данни на асоциацията ни, е около 700 лева. Моята заплата например за 3 часа дневно по договор в момента е 250 лв.

- Разполагате ли с достатъчно модерна техника, оборудване, консумативи?

Не. Череп се отваря с изтъпен трион. Тази практика е преустановена около 1960 г. дори в България – тогава са използвани т.нар.трепанатори – електрически специални триони. Но това касае само болницата, в която работя. След 3 аутопсии ножовете спират да режат, заточват се по заявка. За защитно облекло – очила, cut-resistant glove за лява ръка със сребърна нишка, маска за работа на разложен труп – и дума не е ставала. Има неща, за които не желая дори да споменавам. Като диктофон и дигитален фотоапарат. Хубавото, което мога да спомена за секционната зала на кюстендилската болница, е, че отговаря на всички условия по стандарт: санитарен възел с душ, отделни входове, както и камера. 


- Отделят ли се средства, за да получавате допълнителна квалификация – семинари, курсове? 

- Досега никой не ми е платил нито курс, нито участие в конгрес – посещавам почти всички европейски конгреси по патология, но за моя сметка.

- Вие всъщност работите най-вече в услуга на МВР и Министерството на правосъдието. Какво съдействие трябва да получава един съдебен лекар от МВР например, когато извършва съдебномедицинска аутопсия?

- Разследващият полицай по закон трябва да присъства на аутопсията. Ако по някаква причина е възпрепятстван и при предварителния оглед не е присъствал съдебен лекар, в постановлението трябва да е предоставил достатъчно предварителни данни за обстановката на местопроизшествието, при което е намерен трупът. Извършващият аутопсията по своя преценка например при съмнение за убийство може да се обърне към НТЛ за снимки, може да поиска вземане на допълнителни проби, които са извън компетентността на патолога, респ. съдебен лекар, пръстови отпечатъци при неустановена самоличност, барутни частици при огнестрелни рани, за да се прецени дали става дума за убийство или самоубийство, и др. Преди време например ми се случи да извърша пет съдебномедицински аутопсии в един ден. Първоначално имах информация за четири трупа, оказаха се пет. Още с пристигането си знаех, че ще имам нужда от НТЛ. Обадих се на дежурния по РУП-Кюстендил и помолих да ми изпратят екип на НТЛ за снимки и барутни частици. Помолих най-учтиво. При второто си обаждане дори настоях да се свържа с един от разследващите полицаи. В повечето постановления липсваха необходимите предварителни данни. В крайна сметка дойде само един от разследващите полицаи, а екип на НТЛ изобщо не се появи. Единият от случаите беше жена, паднала от 16-ия етаж. Имаше обаждания да приключа работата си максимално бързо. При нея причината за смъртта беше политравма със следи от обгаряне. Невъзможно е при такова състояние на трупа да се установи има ли следи от насилие, тоест без други данни да се каже категорично дали е паднала сама, или е била бутната. Впоследствие обаче от сина й съвсем случайно разбрах, че при падането тялото е прекъснало електрически кабел и това е причината за следите от обгаряне. Такива данни аз нямах от разследващите. От разследващия полицай единствено получих информация, че жената е била на изследвания в ендокринологията предния ден, така че специално взех хистологични проби от щитовидна жлеза, млечни жлези и др. Но така или иначе, опциите в съобщение за смърт не са много: заболяване, нещастен случай, убийство, самоубийство, трудова злополука, неустановена. За да си вършим работата качествено, ние се нуждаем от максимално количество предварителни данни. 

- Думите ви потвърждават напълно, че работите при мизерни условия срещу унизително заплащане. Имаше настояване от страна на гилдията ви да се обособите като самостоятелно звено на централизирано финансиране от МЗ. Какво стана с това искане – имате ли представа?

- Действително условията са мизерни от всякаква гледна точка. Съдебните лекари не носят приходи, напротив те са в тежест на лечебното заведение, защото съдебната медицина не е включена в дейностите, които НЗОК заплаща. Така съдебните лекари се явяват бреме за болниците, но от друга страна, са задължителни за областните и университетските болници. Конкретно в кюстендилската болница се заделят 40 лв. от хонорара на извършилия аутопсията за разходи на болницата. На фона на казаното по-горе според мен това е незаконно. Та хонорарите и без това са прекалено мизерни и се изплащат с години закъснение от МВР, НСлС и съда. Заплащат се не за извършена дейност – аутопсия, изследвания и т.н., а за отговор на поставени въпроси и изготвяне на писмен документ – съдебномедицинска експертиза. На нас не ни се полагат и командировъчни и пътни разходи. Пътувам от Дупница поне два пъти за един случай. Допълнителни са часовете престой в съда за представяне на експертизата. Наистина работата ни е не само много отговорна, но и свързана с големи натоварвания, затова смятам, че искането на патолозите е напълно справедливо, за съжаление обаче и то остава без реакция от страна на МЗ и управляващите.

Доктор Димитрина Динкова е завършила медицина във ВМИ София (1991), курс съдебна медицина (1994), патология (1998). Допълнителна специализация – цитопатология. От 1994 г. досега е участвала като член в комисии в над 2000 съдебномедицински експертизи. Член на Европейската асоциация по патология, в УС на Българска асоциация по патология (БАП). Участва в изработването на действаща програма за профилактика на рак на маточната шийка (РМШ) с Българската асоциация по онкогинекология.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:42
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало