Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Д-р Николай Болтаджиев: Исканията за оставката на Симеон Дянков няма да решат проблемите PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:52

Исканията на Българския лекарски съюз са за оставка на министър Симеон Дянков, защото видите ли, той бил виновен и заблуждавал премиера. Изпускане на още малко пара. Предлага ни се отново играта на доброто и лошото ченге. Логично е, че щом проблемите не се решават със смяната на министрите, то трябва да се смени председателят им. Смяната на Симеон Дянков става неизбежна, но не е печеливша. Наивници са тези, които смятат, че лошите съветници на добрия премиер са виновни за всичко. Сякаш Дянков или някой от здравните министри зад гърба на Борисов си правят собствена политика до степен, че поставят под заплаха мандата на управлението. Досега Лекарският съюз не е показал, че е способен да направи каквото и да било. Празни думи и игра на пинг-понг с премиера.


 - Д-р Болтаджиев, как ще коментирате поведението на ръководството на Българския лекарски съюз, което първо прие условието на управляващите натрупаните средства от здравноосигурителни вноски да бъдат прехвърлени в републиканския бюджет срещу имагинерното обещание през 2011 г. НЗОК да разполага с всички пари от здравни вноски, а няколко дни по-късно скъса подписаното споразумение?

Това споразумение няма никаква правна стойност. То е само едно публично обещание на правителството, гарантирано от премиера, че видите ли, от догодина ще започнем да спазваме законите, а в замяна на това ще приберем спестяванията на хората за здраве. Това ми напомня комунистическите времена, когато бяха национализирани парите от пенсионния фонд. По-лошото е, че вероятно тези пари вече ги няма. В премиерската република, в която попаднахме, парламентът отново съществува само фиктивно. Премятат се милиони и милиарди, кога публично обявени, кога държани в тайна, даже и от органа, който по закон трябва да ги гласува. Миналата есен бяха преведени тайно 1 млрд. и 100 млн. лв. за подпомагане на Световната банка. Възможно е тe да са именно от тези пари. На 14 февруари от Гражданска инициатива „Справедливост” сезирахме прокуратурата за незаконно пренасочени 445 млн. лв. от бюджета на НЗОК. И до момента отговор няма. Лошото е, че вече свикнахме някой да подмята парите ни. Няма конституция, няма закони, няма институции. 

 - Отчитате ли като грешка отказа на Българския лекарски съюз да бъдат проведени обявените още през септември ефективни стачни действия, които трябваше да започнат с национален протестен митинг на 15 октомври?

Грешката е на правителството. Още тогава направих едно сравнение. Представете си Бойко Борисов седнал върху тенджера под налягане, на която д-р Цветан Райчинов натиска клапана. С това споразумение изпуснаха малко пара. Какво последва? Искания отвсякъде и обещания на всички. Какво следва? Смяната на министър Симеон Дянков. Да, но този филм вече сме го гледали с еднодневките в здравното министерство.

 - Всъщност председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов поднови заплахите за лекарски протести с аргумента, че в проектобюджета на Здравната каса няма нищо от параметрите, залегнали в подписаното споразумение. Мнозина ваши колеги и експерти обаче коментираха от самото начало, че въпросното споразумение е в ущърб на здравеопазването. Смятате ли, че ръководството на Лекарския съюз трябва да си подаде оставката?

Проблемът не е в Българския лекарски съюз, но той е част от проблема. Исканията на съюза са за оставка на министър Симеон Дянков, защото видите ли, той бил виновен и заблуждавал премиера. Изпускане на още малко пара. Предлага ни се отново играта на доброто и лошото ченге. Логично е, че щом проблемите не се решават със смяната на министрите, то трябва да се смени председателят им. Напомнянето за тройната коалиция вече не ме кара да се сещам за нея. Ако се сещам за царя, то е заради синята му кръв, а не заради политиката му. За съжаление напоследък все по-често си спомням за Жан Виденов.

 - Значи не приемате твърдението, че финансовият министър Симеон Дянков е главният виновник за натрупаните проблеми в здравеопазването – недофинансиране на системата, одържавяване на Здравната каса, липсата на реформи, насочени към демонополизация на здравното осигуряване, и пр.? Доколкото ви разбирам, неговата оставка не би била достатъчно условие, за да бъдат удовлетворени лекарските искания и обезсмислени евентуалните протести на гилдията?

Политиката се води от партия и лидер, а се осъществява от Министерски съвет и от министър-председател. Днес всички говорят за реформа на здравеопазването – политици, политолози, даже еврокомисарят по бедствията. Ние имаме система на здравеопазване, която функционира нелошо, въпреки всичко. Въпреки липсата на ясна идея какво искат да правят, въпреки нормативния хаос, който наложиха, въпреки прекомерната държавна намеса и административна диктатура, налагането на изродено бюджетно финансиране, преструктуриране и закриване на болници, съкращаване на леглата им... и не просто забавяне, а направо спиране на изплащането на законно изработеното. И на всичкото отгоре тази система функционира с нищожни средства. От години насам публичните средства, залагани в бюджета варираха, от 4,1% до 4,4% от брутния вътрешен продукт. До края на годината достигаха до 4,9%. Тази година бяха заложени 3,7%, а ще завърши с още по-малък процент. Предвижда се и тази година да не се изпълни бюджетът на касата и около 240 млн. лв. вероятно пак ще изчезнат някъде. За сравнение мога да кажа, че в европейските държави този процент е над 6. Една реформа по правило се прави с цел намаляване на разходите в дадена система. Какво се цели с тази „реформа”, ако така може да се нарече административният хаос? Дали при още намаляване на публичните средства може да съществува системата? Знам обаче, че недоволството е повсеместно – на лекари, пациенти, експерти, граждани, фирми – с една дума, на всички.

 - Как ще коментирате поведението на новия здравен министър д-р Стефан Константинов, който в рамките на три дни постави подписа си под два противоположни текста – първо като зам.-председател на БЛС, сетне като министър на здравеопазването – а днес твърди, че подписаното споразумение е прибързано? Смятате ли, че Константинов има воля и капацитет за прокарване на необходимите за системата реформи?

Нищо ново. Видяхме как си смени позициите д-р Божидар Нанев, когато от председател на БЛС стана министър. Тогава самият той предложи д-р Константинов за председател на Лекарския съюз. Приемственост и последователност. Според закона за здравето министърът провежда политиката на Министерския съвет. Нищо ново и нищо по-различно.

 - Каква е прогнозата ви за следващия ход на премиера, който именно за да предотврати евентуалния лекарски протест уволни бившата здравна министърка и назначи на нейно място доскорошния зам.-председател на БЛС?

Смяната на Симеон Дянков става неизбежна, но не е печеливша. Наивници са тези, които смятат, че лошите съветници на добрия премиер са виновни за всичко. Сякаш Дянков или някой от здравните министри зад гърба на Борисов си правят собствена политика до степен, че поставят под заплаха мандата на управлението.

 - Какво ще предприеме според вас ръководството на Българския лекарски съюз, смятате ли, че то иска и може да организира протестите, за които говори?

Досега Лекарският съюз не е показал, че е способен да направи каквото и да било. Празни думи и игра на пинг-понг с премиера. Борисов добре е преценил лекарите и способността им да протестират задружно и ефективно. Той обаче явно не си дава сметка, че здравеопазването засяга не само лекарите и медицинските сестри. Използваните средства за противопоставяне на лекарите помежду им, както и за противопоставяне на лекарите и пациентитет, вече могат да доведат единствено до това някоя медия да стане за присмех. Времето на това изтече. Недоволството е повсеместно. Съсловието може да е много силно само ако е обединено. Има и справедлива кауза, около която да се обедини. Обединител очевидно няма да е Българския лекарски съюз.

 - Какви трябва да бъдат според вас основните искания на лекарите при евентуален протест на гилдията?

Спрете, пощадете медиците, пациентите и гражданите! Така ще пощадите и себе си от нашето недоволство. Сменете политиката точно в обратната посока! Спрете с прекомерната държавна намеса и административна диктатура! Премахнете бюджетното финансиране и регулативните стандарти! Спрете със социалното инженерство и това вие да определяте кой, къде и как да боледува, кой, къде и как да се лекува! Спазвайте законите и изплащайте навреме дължимото! Опомнете се, не натрапвайте съветско здравеопазване на демократична страна в Европа през ХХІ век. Ние лесно ще изберем по-добри от вас, но вие не можете да ни върнете здравето и живота!

*Д-р Николай Болтаджиев е завършил Медицинска академия в София през 1981 г. Специалист по съдова и артроскопска хирургия. Специализирал е „Системи на здравеопазване и здравна политика” в Париж и „Болнично управление” в Рен, Франция. Директор на СХБАЛ „Св. Богородица”. Член на УС на Гражданска инициатива „Справедливост” и на УС на Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

С д-р Николай БОЛТАДЖИЕВ разговаря Димитрина ЧЕРНЕВА

Интервюто е публикувано във в-к "Гласове".

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:12
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало