Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

КРАДЕШ ЛИ МЕ СЪСЕДЕ? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Сряда, 22 Февруари 2012 18:37

Даниел Донев, Гражданска инициатива Справедливост

"Уважаеми господа, моля не ни казвайте, че съседа е виновен за високата цена на парното, тъй като не в него е съществения проблем. Моля, не ни казвайте, че трябва да дебнем крадците на топлоенергия, защото за тази дейност ние плащаме данъци, от които съответните служби получават заплати. Моля, не ни казвайте да си продаваме жилищата ако искаме да скъсаме с вас, защото робството отдавна не съществува."

Даниел Донев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

В разгара на незапомнената зима, съвсем нормално, отново е актуален въпросът за „Топлофикация” и всички беди и ползи, които носи тя на своите клиенти. През летния период загърбваме тази болна тема, забравяме за ядовете, които имаме със сметки, съседи, лихви, изравнявания и още куп объркващи понятия,докарващи повечето от нас до едно и също място-невъзможността да плащаме. Когато настъпи зимния период наред с топлината, която потича по радиаторите, потичат страховити сметки, а по медиите потичат безкрайни обяснения на всякакви експерти, които ни убеждават, че няма как хем да ни е топло, хем да ние евтино и вината е навсякъде, но не и в тях.

Тази седмица поредния експерт, свързан с вездесъщия монополист „Топлофикация”, сътвори бисерът на настоящия отоплителен сезон, а именно че съседите ни са виновни за извънредно високите сметки за парно тези месеци. В ефира на националната телевизия бтв г-н Огнян Димитров от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение сподели неща, които меко казано пораждат странни чувства във всеки нормално мислещ и средно информиран гражданин. Няколкото изказвания на г-н Димитров пораждат както чисто логически въпроси, така и въпроси касаещи националната енергийна стратегия, която до този момент има един единствен ясно изразен ориентир. А именно Русия и Газпром, като единствени източници на ресурс за родната Топлофикация.

„Съседите да проявяват нетърпимост към кражбите на топлинна енергия” ни посъветва въпросният господин..

Аз бих отвърнал, че съвсем не е моя работа да констатирам и разследвам престъпления, извършени от когото и да било. Мога да подам сигнал при съмнение за такова и това е мой граждански дълг. От там насетне работа на полиция и прокуратура е доказване на престъплението, а работа на съда е да накаже престъпника, ако има достатъчно доказателства. Така се прави в нормалните държави, които по държавно устройство се наричат Република и изповядват върховенство на Закона. Господин Димитров се опитва да ни вмени отношения от един друг обществен строй, наречен Демокрация, при който мнозинството управлява. Мнозинството решава, че някой е крадец и му „прегризва гърлото” с пълно единодушие. Уважаеми господине, здравата логика предполага да се занимаваме с други неща, като например да ходим на работа, да изкарваме пари за непосилно високите ви сметки, а когато има съмнение за кражби вие първи да сигнализирате на съответните органи. Редно е ангажимента за качеството на услугата, която ни предлагате да е ваш.

Напълно в стил „щраусът със заровената глава в пясъка” Асоциацията на фирмите за дялово разпределение насърчава създаването на вътрешно блокови, междусъседски групи, които посещават домовете с цел да установят има ли кражба на топлинна енергия. Според конституцията частната собственост е неприкосновена, а в къщи не може да влиза никой освен ако няма прокурорска заповед. Същата абсурдна логика е залегнала и в основата на Проектозакона за закрила на детето според, който група съседи косвено биха могли да ми отнемат детето, но това е друга тема.

Ако ни е писнало от абсурди като тези, от непосилната цена на парното и от солените лихви, които плащаме за неплатените сметки, можем просто да се откажем от услугата и готово. Кошмарът приключва! Да, ама не. Умиране има оттърване няма. Няма избавление от клещите на Топлофикация поне засега.

„Ако някой не иска да плаща за тази топлина, то тогава да си продаде апартамента.”

Това сподели господин Огнян Димитров във връзка с оплакване на зрител, че плаща суми за отопление на имот, който не обитава. Първата ми реакция на тези думи е „глупост”. Бих добавил и „наглост”, но по скоро е безхаберие. Вероятно въпросният експерт не осъзнава, че светът не се върти около едно дружество, което на всичко отгоре трябва да е в услуга на гражданите, а не в тежест. Нормалната реакция е да изрежа тръбите ви, господин Димитров, които минават през имотът, който е моя собственост, а не да го продавам за да се избавя от вас. Следвайки тази логика със същия успех може да дойдете в домът ми след време и да ми казвате коя програма на телевизията да гледам, с какво да се храня и кога да спя.

„Защо да не продадем Топлофикация?”Бих контрирал смешното изявление на експерта.

Да продадем дружеството и да дойдат хора, които умеят да работят, задоволявайки обществената нужда и знаейки как да намерят баланс между цена, качество и ефективност на цялата система. Мисията е невъзможна по няколко причини.

Първо: Абсурдната взаимосвързваща система от станции, подстанции, радиатори, разпределители и топломери. Всички сме свързани в една безумна социалистическа схема на принципа на Кооператива, която изключва възможността за личен избор на индивидуална стратегия за отопление на всяко домакинство. Никой сериозен инвеститор не би си сложил главата в торбата с такова устройство на системата.

Второ: Огромния дълг на Топлофикация към Булгаргаз. Дружеството дължи над 260 милиона лева на газовия посредник. Половината от тази сума са задължения на абонати на Топлофикация. А другата половина? Оная схема с джакузитата и афинитета към лукса на един бивш шеф на топлото вече не е актуална. Причините са далеч по-сериозни и по всяка вероятност са пряко свързани с постоянно растящата цена на ресурса, използван за работата на Топлофикация -природния газ. Цена, която изцедения ни народ не може да плаща.

Трето: Третата причина, пречеща на продажбата на дружеството е самата цена на газа и липсата на алтернативен доставчик на суровината. Никой разумен инвеститор няма да се вкара сам в капана на Кремъл, който върти кранчето накъдето си иска и когато си иска. Никой не би си причинил неудобството да бъде в постоянно невидение кога и как за пореден път ще се покачи цената на горивото. Това е все едно да знаеш в какво настроение ще се събуди самия Путин. Никой инвеститор няма да си го причини. Това може да го причини само едно правителство на народа си.

Като стана въпрос за цената трябва да споменем, че в САЩ данъкоплатците получават достъп до ценната суровина срещу 80 долара за хиляда куб.метра газ. У нас цената е над 500 долара. И всичко заради монополното положение на една държава, чиито управници страдат от неизживян и постоянно обновяващ се имперски комплекс-Русия. Когато хората, знаещи как да добиват евтин газ дойдоха да ни покажат как става това, същите управници насъскаха верните си кучета и прогониха разума от главите на хората, изкарвайки ги на улицата да протестират срещу добива на шистов газ.

И ако едно правителство може да причини големи мъки на народа си, подписвайки угнетяващи споразумения за непосилни цени, следващото може да затвърди тази политика. Трето правителство може да угаси светлината на надеждата, която се появява под формата на шистов лъч, забранявайки дори проучванията за добива на суровината. Забрана продиктувана от съвършеното неумение за разбиране на понятията народна воля и обществен интерес в лицето на един тотално объркан премиер.

Така, че уважаеми господа, моля не ни казвайте, че съседа е виновен за високата цена на парното, тъй като не в него е съществения проблем. Моля, не ни казвайте, че трябва да дебнем крадците на топлоенергия, защото за тази дейност ние плащаме данъци, от които съответните служби получават заплати. Моля, не ни казвайте да си продаваме жилищата ако искаме да скъсаме с вас, защото робството отдавна не съществува (или така си мисля). Моля ви, молете се Топлофикация да не бъде продадена все пак някой ден, защото тогава ще трябва да си търсите работа, в която да полагате много големи усилия, за да заработвате заплатите си. Това правим всички ние, които в края на месеца се чудим как да балансираме между невъзможните си задължения, огромна част от които е сметката за парно.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Сряда, 22 Февруари 2012 18:58
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало