Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕФОРМИРАНИ КОНСУМАТОРИ PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 02 Март 2012 11:05

Даниел Донев, Гражданска инициатива СправедливостЛичното ми убеждение е, че Комисията за установяване на имущество придобито от пристъпна дейност е излишна, защото дублира функциите си с прокуратурата и съдът и в този смисъл е поредният административен паразит на гърба на данъкоплатците. Темата е за юристи, а аз бих се фокусирал върху думите на нейния вече бивш председател за липсата на достатъчно реформатори в нея.

Даниел Донев, Гражданска инициатива Справедливост

Липсва реформаторско мнозинство в комисията” рече господин Тодор Коларов и подаде оставка от поста председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. комисия”Кушлев”). По натам в мотивите му бяха споменати и други институции, нежелаещи да му сътрудничат и премиерът му се нацупи. Както на всеки, който си позволи да го критикува. Конкретния повод за оставката е нежеланието на членовете на комисията да си намалят възнагражденията. Как ще ги намалят, да не са луди. Ами не са. Защото „Не е луд, който яде баницата, а този който я дава” казва народът. Ръфат парчета от баницата, удобно забравяйки друга българска поговорка: ”Който не работи, не трябва да яде.”

Работи ли комисията? Може и да поработва, но това не е същественото. Личното ми убеждение е, че е излишна, защото дублира функциите си с прокуратурата и съдът и в този смисъл е поредният административен паразит на гърба на данъкоплатците. Темата е за юристи, а аз бих се фокусирал върху думите на нейния вече бивш председател за липсата на достатъчно реформатори в нея.

Реформата не е разместване, преместване, или наместване на хора, служби, канцеларии и т. н. Реформата е изкореняване. Тя не е съвкупност от административни мерки, тя е преди всичко морален акт. Тя е промяна на мисленето преди всичко. Реформата е непопулярно и отлагано действие. Всички бягат от нея, защото тя носи само негативи на тези, които я предприемат. Плодовете на реформата се берат от друга власт, от следващ мандат, а много често от друго поколение. Истинската реформа изкоренява най-общо казано „злото” и посява семената на доброто, колкото и болезнено да е това в момента.

Какво трябва да изкоренят и какво да посеят всички служители, които са свързани с администрацията на държавата и похапват от народната баница:

Първо: Да изкоренят схващането, че държавната работа е не ангажиращо занимание, в което се прави всичко друго, но не и да се работи. Да започнат да се трудят така, както всички, които даваме отчет на началниците си в края на деня.

Второ: Да изкоренят разбирането, че държавата им е длъжна по принцип и могат да получават пари дори и да не са работили. Да започнат да полагат усилия със съзнанието, че заплащането е пряко свързано с преките резултати на всеки индивид и организацията като цяло.

Трето: Да изкоренят традицията, че сърдития чиновник е вездесъщ, а гражданинът зад гишето е враг, защото е дошъл с конкретна нужда и има конкретни изисквания. Да проумеят, че същият гражданин е косвен работодател на цялата държавна администрация, тъй като от данъците му тя получава заплата. Да започне да цени, обслужва и обгрижва въпросния гражданин, така както го правим всички ние с клиентите си в частните фирми.

Четвърто: Да престанат да се държат така сякаш са господари на цялото време във вселената и нищо не е по-важно от приспивното спокойствие на чиновника. Да започнат да ценят времето на всеки отделен гражданин, защото за съжаление наистина живеем във време, в което „времето е пари”.

Пето: Да изкоренят разбирането, че джоба на гражданина е бездънна яма и могат да бъркат в него с и без причина, да вадят колкото преценят и да харчат както преценят парите на всички ни. Да проумеят, че държавната администрация, както всички нас трябва да се простира според чергата си и с минимум ресурс да дава максимален резултат. Това се нарича ефективност на труда и облагите от нея по презумция са в полза на обществото.

Шесто: Да изкоренят непрофесионалното и повърхностно отношение към задачите си, разчитайки на занижения обществен контрол. Да проумеят, че качествената и ефективна работа е презумция, а бонуси се дават за постижения много над средното ниво. Да бъдат отворени за критиките като начин за подобряване на работата си, защото похвалите са преди всичко средство за възпитаване на децата.

Със сигурност има още много неща за изкореняване и вменяване, но ако се започне от тук, тогава реформаторския дух ще е изпълзял от бутилката. Въпросът е дали има кой да го пусне. Не и в това правителство, бих казал аз. Защото тези прости правила важат не само за чиновниците, а за цялата политическа класа, която няколко десетилетия похапва от народната баница. На трапезата се наредиха хора от всякакъв вид. И докато едните с пълна уста ни се карат от екрана, че заслужават парчето, което са отхапали (д-р Нели Нешева, шеф на НЗОК) , други лапат от блажната баница, а хранят народа с постна пица (Симеон Дянков, финансов министър).

Госпожи и господа държавници, баницата, която така настървено лапате и поглъщате (с бонуси от 15 000 до 73 000 лв на човек) е заквасена с все по-голяма доза народен гняв, от който в крайна сметка може да се задавите. Най-новата ни история помни дъното на народното търпение преди петнадесет години. А времената все повече напомнят на събитията от тогава.

И докато от друга страна продължавате да ни подхвърляте информационни трохи за чиновнически бонуси, за нас остава предизвикателството да подреждаме пъзела на следната загадка: Кой погълна най-големите парчета от баницата, която българския народ омеси за вас? Тези парчета, които ни костват 5.5 млрд лева фискален резерв и още 2 млрд. лева взети заеми от настоящото правителство. Голямо ядене е паднало! И понеже няма безплатен обяд, остава да видим кой ще плати сметката. Тук дилема няма. Ще я платим ние, както винаги, без значение какво ще се случи. Освен ако достатъчно бързо и организирано не започнем да се учим как да бъдем активно, гражданско, реформирано общество.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 02 Март 2012 11:24
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало