Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

СПРАВЕДЛИВОСТ печели дело срещу монополист PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 03 Декември 2012 19:03

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Агенция Сливен

С Решение № 4/2012 г. по търговско дело № 105/2010 г. по описа на Сливенския окръжен съд търговско дружество "Водоснабдяване и канализация – Сливен" ООД е задължено да осигури чрез индивидуални и общи водомери отчитане на количеството доставена и потребена питейна вода от всички консуматори и потребители на територията на Сливенска област.

Това е първият колективен иск, заведен пред Сливенския окръжен съд от сдружение "Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване" и сдружение с нестопанска цел Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ.

След като през 2009г. водоснабдителното дружество в Сливен беше осъдено от Комисията за защита от дискриминация, че не начислява суми за потребление на всички потребители на питейна вода и те са поставени в условия на неравнопоставеност, това е следващата сериозна победа на двете правозащитни организации против толерирането на групи от граждани, предимно в ромските квартали на територията на Сливенска област, които ползват питейна вода, но "ВиК" ООД не им начислява суми за плащане.

Двата съдебни състава са проявили задълбоченост при възприемането и оценката на специфичната материя. Основната теза на защитниците по колективният иск е, че няма правно и морално основание в цената на услугата по доставяне да влиза като образуващ компонент неотчетената, но потребена (от други консуматори-бел.ред.) питейна вода.

Главната цел на колективният иск е да бъде задължено "ВиК" ООД Сливен да предприеме действия и да осигури отчитане на потреблението с индивидуален водомер на всеки от потребителите и начисли сума за заплащане.

Защитникът на сдружение Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ – адвокат Иван Груйкин и защитникът на сдружение "Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване" – адвокат Минко Стефанов, отчитат като голям успех постигнатото в борбата с монополното поведение на водният оператор.

Председател на Националната асоциация на потребителите на питейно битово водоснабдяване е инж. Юрий Иванов от сливенското сдружение "Обществен барометър”.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 03 Декември 2012 19:11
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало