Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ПОЗИЦИЯ НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА СПРАВЕДЛИВОСТ PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 10 Февруари 2014 19:45

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТРЕФЕРЕНДУМ

На 29.01.2014 Президентът на България г-н Росен Плевнелиев направи обръщение към нацията, в което изрази своето намерение да инициира референдум по въпроси свързани с изборите.

Гражданска инициатива „Справедливост” изказва своята подкрепа към държавния глава в стремежа му да предизвика Народното събрание да отговори на очакванията на избирателите за повече демокрация. Подкрепяме идеята за повече допитване до прекия избирател и данъкоплатец по въпроси, които касаят пряко или косвено всеки от нас, защото вярваме в неотменимото конституционно право на народа да издига всяка от трите власти без посредничество.

Ето защо смятаме, че идеята за мажоритарност в референдума трябва да бъде доразвита и дефинирана така, че да не позволява лавиране и злоупотреба с понятието „Мажоритарен избор”. Гражданска инициатива „Справедливост” години наред трасира пътя на идеята за мажоритарен принцип в избора не само на законодателната власт, но и на изпълнителната и особено съдебната. Ние смятаме, че формулировката „част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно” не е достатъчно конкретна и ясна.

Затова призоваваме Народното събрание да инициира референдум, в който да бъде дефинирана формулировка, според която да става ясно дали избирателите желаят да избират всички народни представители в условията на Мажоритарна избирателна система в два тура, при която печели този кандидат, който придобие гласовете на повече от половината избиратели.

Вярваме, че това би било първата реална стъпка за възстановяване на конституционното право на народа да издига всички власти. Мажоритарните избори ще премахнат инструментите на посредничество в процеса на овластяване, които реално обезвластяват народа и позволяват на трите власти да се самовъзпроизвеждат.

Обезвластяването на хората и самовъзпроизвеждането на властите са корените на проблемите, които ни заливат - икономическата и морална криза, и дефицитът на справедливост.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 10 Февруари 2014 19:52
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало