Петата колона на Русия у нас размаха етническата карта PDF Print
Петък, 22 Юли 2011 21:15

Декларация на Гражданска инициатива "Справедливост" -- гр. Ямбол по повод провокацията на Атака пред джамията в София                                                                                            снимка в-к Труд

Атака джамия София, снимка в-к ТрудНие, членовете на Гражданска инициатива „Справедливост” в гр.Ямбол, считаме днешния акт, сътворен от привърженици на партия „Атака” и техния лидер Волен Сидеров срещу единствената джамия в София, за хулиганска провокация, циничен акт за насаждане на религиозна нетърпимост, евтина политическа манипулация и пример за безпомощна власт в България.

За нас това е вандалски акт, заслужаващ прилагането на закона с цялата му строгост. Боят с пръти и замерянето с яйца на хора, които се молят, са средства за въздействие на хулиганските орди. Претенциите на вандалите, че представлява някаква значима група от гражданите на столицата, на които единствената джамия много им пречи, изглеждат смехотворни на фона на данните за актуалната подкрепа на тази политическа партия. Държавата разполага с достатъчно институции, пред които „Атака” може да отнесе своите претенции, вместо да прибягва до пиянски изстъпления и насилие.

Този акт е типичен за национал-политическите маргинали в България, търсещи своя образ и разпознаваемост чрез демонстриране и разпространяване на омраза. Сидеров сее ненавист и разчита на нея, за да може да се види и в следващия парламент. Крайната цел на на подобен тип действия е попадането на всяка цена в следващия парламент, търговията с влияние в политиката и поредната крупна държавна субсидия.

Ние считаме за закономерен факта, че безумието в центъра на столицата идва броени дни преди поредния краен срок на решителните преговори за АЕЦ Белене. Сидеров и компания вече се обявиха категорично в защита на този необоснован проект, поставящ страната ни в пълна енергийна и икономическа зависимост от Русия.. Ето защо те използват момента, за да изнудват управляващата партия и да заплашват с преминаването си в опозиция. Ние считаме, че именно това е политическият подтекст, реалната цел на тази жалка провокация.

Призоваваме българските граждани да не се поддават на примитивните опити за политическа манипулация и опита за насаждане на етническа и религиозна омраза. Те са само от полза на национал-маргиналите и на техните бизнес-планове и са изключително вредни за България. Нека техните поддръжници знаят, че този вандализъм сплотява в труден за него момент огледалния на „Атака” политически проект, също сътворен от политическата полиция на БКП – Движението за права и свободи. АЕЦ „Белене” и ДПС – това са истинските печеливши от изригналата активност на Сидеров и компания.

Ние считаме действията на полицията пред софийската джамия за унизителни и позорни. Обидно е да гледаме как български полицаи се лутат безпомощно между биещи се хора. Липсата на предварителна подготовка и способност за справяне с подобна провокация показва пълната несъстоятелност на МВР като институция, призвана да пази обществения ред и правата на гражданите. Ние като български граждани настояваме Прокуратурата да изпълни законовите си правомощия и да подведе под отговорност погазилите закона функционери на „Атака” и самозабравилия се техен фюрер. Приканваме министър председателя да заеме категорична позиция, като осъди тези опасни за религиозния и етнически мир в страната действия, и да гарантира на българските граждани способността на ръководеното от него правителство да защити техния живот, имущество и достойнство.

Последно променен на Вторник, 09 Август 2011 13:37

You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Петата колона на Русия у нас размаха етническата карта