Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Позиция на ГИ Справедливост по повод избора на председател на Софийски градски съд PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 23 Юли 2011 13:12

Пред очите на всички ни Висшият съдебен съвет избра за председател на Софийския градски съд човек, който изобщо не би трябвало да участва в състезанието. Поради близките си отношения с министъра на вътрешните работи, поради недостатъчния си опит като съдия и незаконния начин, по който е назначена в същия този съд преди години. Не само защото в конституцията е записан принципът на разделение на властите, недопускащ всякаква възможност за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, но и поради очевидния натиск на управляващото мнозинство непременно да бъде избрана близката на министър Цветанов съдия Янева.

Цяла България научи, че Янева е близка на Цветанов и парламентарното мнозинство ще „лобира” за нея, независимо от извънредно скромния й опит като съдия. Това дори не се отричаше. За да няма никакво съмнение и за да няма никакви илюзии и грешки, оглавилият по същия неморален и незаконен начин Върховния административен съд – съдия Георги Колев – изрично заяви, че „от гледна точка на днешното развитие е по-подходяща кандидатурата на Янева”. И без никакво неудобство или срам – съдия Янева беше избрана – независимо от липсата на опит, на смислена концепция и въпреки категоричното мнение на съдиите, масово подкрепили съдия Цанова.

Безотговорните (в смисъл – не отговарят пред никого, не и не само в този смисъл) кадровици на родната Темида направиха нова решителна стъпка към пълното обезличаване и подчиняване на българския съд на изпълнителната власт. Така, както вече окончтелно приключиха с Върховния административен и много от окръжните съдилища. Резултатът – ВАС отхвърля почти всички жалби срещу актове на правителството и на министрите, а много от окръжните съдилища уважават безпрекословно всички искания на Прокуратурата – също отдавна „пристанала” на управляващите.

Този пореден акт на унижаване на българския съд и рушенето на крехките остатъци от независимо правосъдие в страната поставят със страшна сила въпроса за незабавна и безкомпромисна съдебна реформа, за необходимостта от нов начин на овластяване и кариерно развитие на българските съдии. Което явно няма как да се случи при мандата на хора с професионалния, морален и интелектуален кръгозор на настоящите български управници.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 09 Август 2011 13:08
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Позиция на ГИ Справедливост по повод избора на председател на Софийски градски съд