Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОТВОРЕНО ПИСМО - ДЕКЛАРАЦИЯ НА Инициатива „БЪЛГАРИ И РОМИ ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ, МУТРИТЕ И БЕЗЗАКОНИЕТО” PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Сряда, 05 Октомври 2011 18:36

ОТВОРЕНО ПИСМО - ДЕКЛАРАЦИЯ НА

Инициатива „БЪЛГАРИ И РОМИ ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ, МУТРИТЕ И БЕЗЗАКОНИЕТО”

С подкрепата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

До


Президента на Република България,

Председателя на Народното събрание на Република България,

Министерски съвет на Република България,

Главният прокурор на Република България,

Омбудсмана на Република България,

Народните представители,

Медиите,

Всички граждани на Република България

Уважаеми,


Ние изразяваме дълбока тревога от резултата на проведения вчера Консултативен съвет по национална сигурност(КСНС). За съжаление, изказванията след това, бяха силно замърсени от констатации, които нашето общество знае много добре. В същото време се дискутират решения, които не засягат най-важните проблеми, още повече е тревожно присъствието на политици, които подстрекават към етническа вражда.


Изглежда на КСНС не е било постигнато съгласие по определени мерки. Иначе всички можем да се обединим около някакви констатации. Това не е успех. Но не сме съгласни с констатацията на Премиера, че главният секретар на МВР Калин Георгиев и регионалните директори на Пловдив са „много добри професионалисти”. Именно Калин Георгиев заемаше поста на директор на отдел Борба с организираната престъпност в Пловдив преди да стане главен секретар на МВР и заедно с останалите регионални директори са си затваряли очите за многобройните свидетлства за престъпна дейност на Кирил Рашков и фамилия. Това ясно демонстрира, че те в никакъв случай не могат да бъдат наречени „много добри професионалисти”. Тази констатация на Премиера, събужда голяма тревога относно неговите критерии за оценка работата на служителите в системата на сигурността. Ние настояваме за незабавното уволнение на Калин Георгиев и регионалните директори на МВР, отговорни за годините безхаберие на престъпната дейност на Кирил Рашков.


В този смисъл една от редките решения, които успяхме да чуем от Президента а именно предложението да се увеличи полицейското присъствие в малките населени места изглежда безполезно и поражда въпроси относно способността на властта да се вслушва в реалните проблеми и да взема компетентни решения. Има ли смисъл да се увеличава обхвата на безхаберието и некадърността, демонстрирани от системата на сигурността в България? Нима по-важният и основен проблем не е именно неспособността на МВР да се справи с феодализацията и организираната престъпност? Нима не беше красноречиво вече демонстрирано от редица изследвания, че МВР - министерството, което получава най-голям бюджет от всички останали, е прекалено голямо и раздуто и изразходва своите средства крайно неефективно, та да се налага неговото разширение и допълнително финансиране? Нима не беше посочено в редица доклади, че МВР е структура с прекалено раздут персонал и като брой на глава от населението, неговите служители са най-много в Европа? Нима всички тези факти красноречиво не показват, че не разширяване, а фундаментални реформи в системата на сигурността в България са крайно необходими днес?


Другото решение, което заяви Президента като обсъждано, е предложението за финансиране на ромската интеграция с общо 110 млн. (40 мил. от бюджета и 70 млн. от ЕС) и възкресяването на програмата за интеграция на ромите, дискутирана преди пет(!) години на КСНС по демографскта политика. Буди тревога фактът, че програмата не се реализира. Има ли смисъл тогава да се обсъждат мерки, след като те не се реализират? Има ли смисъл въобще да се говори за някакво финансиране, когато мерките, програмите и т.н. не работят и са силно ограничени от корупция и неефективна администрация? Къде е бил през тези две от петте години минстъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заема поста и на Председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси?


Всички тези повдигнати въпроси навеждат на мисълта, че на КСНС не са разисквани основните и фундаментални проблеми на справедливостта, законността и държавността в България, важна част от които е проблемът с интеграцията на ромите.


Една гротеска беше новината, че заседанието на КСНС е било огласено от Вагнеровия „Марш на нибелунгите”, едно от любимите произведения на Хитлер и неговата нацистка орда и виковете на тълпата от митинга на Атака под прозорците на Президенството. На същия този КСНС буди недоумение присъствието на Волен Сидеров, който с публичните си изказвания подстрекава към етническа омраза и конфликт. Нима останалите участници в съвета, са очаквали от него някакви разумни, цивилизовани решения?! Буди недоумение мълчанието на Президента и Премиера по отношение действията конкретно на Волен Сидеров, които насърчават етническия и религиозен конфликт. Какво имат да дискутират с този човек? Как е възможно той да бъде на КСНС, а не следствен за подстрекаване към саморазправа? Как е възможно държавата с парите на данъкоплатците да финансира партия като Атака, която разклаща и руши основите на нашето общество?


Ние от „БЪЛГАРИ И РОМИ ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ, МУТРИТЕ И БЕЗЗАКОНИЕТО” заявяваме най-категорично, че смепротив замяната на истинските проблеми на нашето общество с разпалването на етническия конфликт. Ние твърдо ще се борим за смяна на този стил на управление, който е истинският виновник за създалото се положение. Като страна-член на ЕС България е нужно да спазва европейските ценности, с цел постигане на европейска интеграция, която не позволява дискриминация под никаква форма. Ние обявяваме, че винаги ще има мостове на диалог, сътрудничество, добронамереност и уважение между различните етноси в България. Ние няма да допуснем примитивни политици, да изгорят тези острови на цивилизованост със своето безотговорно поведение, корумпираност и алчност. Ние ще направим всичко възможно да спрем литургията на омразата, чрез която определени политици разпалват ненавистта между нас, за да вегетират после върху нея. Ние искаме да бъдем управлявани от хора, които имат морални ценности и са верни на националния идеал, които зачитат върховенството на Конституцията и правото на всяка личност в нашата нация да живее в условия на свобода, справедливост и сигурност, независимо от нейния етнически произход и религия.


Във връзка с това настояваме:

1. Бърз, справедлив и строг процес за убиеца на Ангел Петров от с. Катуница.


2. Открит процес за Кирил Рашков и фамилияс оглясяване на всички факти за престъпната му дейност, пълна ревизия на неговите доходи, имущество и дейност. Разкриване и търсене на отговорност на лицата от държавни и местни институции, които са си затваряли очите за престъпната дейност на Кирил Рашков.


3. Незабавно да бъдат подведени под съдебна отговорност лицата, които публучно разпалват етническа омраза и междуетнически конфликт в страната.В това число кандидат президенти,кандидат кметове и кандидат общински представители.


4. Незабавно Волен Сидеров да бъде подведен под съдебна отговорност за разпалване на етническа омраза и междуетнически конфликт в страната.


5. Незабавно да бъде прекратено държавното финансиране на партиите Атака и ВМРО, заради многобройните свидетелства за тяхното участие в конфликтите, които днес грозят съществуването на нашето общество.


5. Незабавно Цветан Цветанов да бъде уволнен като Министър на вътрешните работи, както и като Председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (ПНССЕИВ) поради неговата неадекватност относно размириците в нашата страна. Неговото присъствие и ръкопляскания на нелепи и цинични представления, част от предизборното шоу на ГЕРБ в Бургас и то именно в онези кошмарни за страната часове, когато Катуница гореше, демонстрират пълна абдикация, абсолютно безхаберие и страх от случващото се в страната.


6. Незабавно главният секретар на МВР Калин Георгиев да бъде уволнен и да напусне всякакви отговорни постове в системата на сигурността. Заедно с него да бъдат уволнени и полицейските директори на Пловдив, които носят солидарно отговорността за безнаказаността на Кирил Рашков и фамилия.


7. Незабавно Менда Стоянова от ГЕРБ, която сега е шеф на финансовата комисия на Народното Събрание да подаде оставка. Защото от 2001 до 2009, преди да бъде избрана за народен представител, тя е заемала поста на директор и заместник директор на Националната агенция по приходите – Пловдив и за този период е пропуснала или си е затваряла очите за многобройните свидетелства за данъчни нарушения на Кирил Рашков и фамилия.


8. Разработване на нови успешни стратегии за образование и интегриране на ромите и реално участие на роми в разработването, координирането и изпълнението им по места.


03.10.2011г.


„Българи и Роми заедно срещу корумпираните политици, мутрите и беззаконието”

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Сряда, 05 Октомври 2011 18:57
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ ОТВОРЕНО ПИСМО - ДЕКЛАРАЦИЯ НА Инициатива „БЪЛГАРИ И РОМИ ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ, МУТРИТЕ И БЕЗЗАКОНИЕТО”