Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Стачката в БДЖ – кога ще потърсим отговорност от виновните длъжностни лица? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 25 Ноември 2011 14:32

Позиция на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Безспорно е правото на работниците от БДЖ да стачкуват в защита на своята работа. Всяка такава проява на граждански протест срещу политическата върхушка трябва да бъде приветствана и подкрепена. Още повече трябва да бъдат подкрепени и след станалите известни данни за оказания безсрамен натиск на властта върху тях, чрез заплахи, манипулации и изнудване да спрат справедливия си протест.

От друга страна, натрупаните над 800 милиона лева дългове на фирмата ще продължат да нарастват, ако не се вземат мерки за оздравяване на компанията.

До сега Правителството не предлага никакви други мерки, освен съкращаването на над 2000 работници на фирмата. Няма никакви индикации, че и след тези съкращения фирмата няма да продължи да трупа задължения. Нещо повече, като вземе предвид досегашното и управление, това е напълно сигурно.

В тази ситуация има един въпрос, за който сякаш всички удобно забравиха. А той е, че когато една фирма изпадне в несъстоятелност, отговорността за това се носи от управителите и собственика. Правата на собственик през цялото време са упражнявани от министрите на транспорта и техните имена са известни, както и имената на лицата, назначавани за управители на компанията. Всички тези хора, включително и сегашните министър и управител, носят отговорност за натрупаните дългове.

Първото нещо, което трябва да се направи по казуса с БДЖ е именно да се потърси отговорност от тези лица. Натрупаният дълг да се предяви на тях, давайки им правото да се защитят в един съдебен процес.
Това е първата точка от оздравителния план на компанията. Погасителен план, бизнес план, програми за развитие и така нататък са важни, но ако виновните лица не бъдат изправени пред съда и най-добрите планове и мерки няма да дадат резултат, защото безхаберието и безстопанствеността при управлението на държавно имущество ще продължат до следващата стачка, ако разбира се е останал кой да я направи.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 25 Ноември 2011 14:53
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Стачката в БДЖ – кога ще потърсим отговорност от виновните длъжностни лица?