Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Изказване на Георги Тодоров на Обществената дискусия в Русе по проекта "Закон за детето" PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 25 Ноември 2011 15:01

Георги Тодоров, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, гр. РусеГеорги Тодоров, изказване от името на ГИ Справедливост на Обществената дискусия в гр. Русе по проекта "Закон за детето", подготвен от Държавната агенцията за закрила на детето(ДАЗД), 25.11.2011г.

Проектът „Закон за детето” е изключително далеч от българската реалност, идентичност и история, за които семейната институция е изиграла ключова роля при съхраняване на самосъзнанието и оцеляване на българите през вековете. За българската нация ролята на родителите и семейството имат фундаментално значение. Ако не беше то, ролята на религията и прекрасния ни език, днес територията България може би нямаше да е нашата държава.

С евентуалното приемане на този проект ще бъдат узаконени съмнителни европейски практики, водещи до разруха, контрол и отделяне на децата от техните семейства. Днес Социалната Европейска визия за държава е на път да се провали с непредсказуеми последици за населението включително и у нас. Днес Европейският съюз, от практиките на който е компилиран закона, все повече прилича на Съветския и неговите напъни за ролята на държавата и подхода й към децата. Макаренко е още жив в съзнанието на мнозина и гротескния му образ наднича от повечето от 226-те члена на проекта.

Законът не е наложителен, защото:

Смисълът на който и да е закон, особено с такава чувствителсност е да уреди вече съществуващи обществени взаимоотношения. С този Закон се цели да се създадат нови обществени взаимоотношения. Всеки закон, който има такава цел, е обречен на това да не работи и да е мъртъв юридически текст, защото няма приложно поле, освен това на принудата.

Законът:

1. Игнорира правата на родителите, оставяйки възможността за решение при сложни житейски и семейни ситуации в ръцете на държавните служители (което нарушава Конституцията чл. 47 ал. 1: „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата”). Вместо това, авторите на проекта предлагат на родителите санкции и глоби.

2. Определя кое е вредно за децата на база общи и разтегливи критерии в проекта на Закона(чл. 4).

3. Законът регламентира една внушителна дейност на социалните, което означава разрастване на администрацията и данъците. Нещо повече той говори за вътрешното убеждение за себедостатъчност на създателите му, влезли в ролята на социални инженери на толкова чувствителна и отдавна житейски, дори религиозно, а и обществено решена тема.

4. Дава права на държавните служители без съдебно решение да отнемат деца от родителите им.

5. Създаване на предпоставки за финансови злоупотреби и престъпления. Чиновникът е винаги прав, неговият стремеж за властване над хората е винаги съпроводен с корупция, развала от властта, която има над съдбите на хората.

Философия този закон няма. Има напомняне за гражданите, родителите и всеки един, който има досег с невръстни наши съграждани, че държавата знае по-добре от гражданите и хората какво е по-добре за тях. И от родителите за децата им. Това е обърната философия на човешкото съществуване и организацията на обществото.

Законът е политически акт. Напомняме на неговите създатели какво е политика и морал в нея:

Политиката е процес на достигане на общи решения, когато първоначално индивидите или групите са били на различно мнение. “Моралността” в политиката се измерва по това, дали резултатите облагодетелстват общността. Важни са резултатите, а не намеренията.

Намеренията на ДАЗД и МТСП явно добри, но крайният резултат от тези намерения ще се окаже аморален.

В проекта се делегират права за свободно сдружаване на порасналите деца. С две думи се регламентират видове пионерски организации. Но от самия Закон се говори само за права, които порасналите деца ще разберат. Интересно е как да им обясним, че след като станат пълнолетни вече бившите деца ще имат и задължения. Или може би държавата и това ще направи? Може би ще възпитавате, готовани, които утре ще си знаят само правата, а за задълженията ще знаят ако остане време да ги научат?

Законопроектът е плод на нестихващия стремеж на здравите сили да надделеят над здравия разум, чрез миловидна загриженост. Това обаче се нарича социално инженерство. Социалното инженерство е носило само беди на хората и никога ползи. Последният опит за тотално такова, донесе на Европа и света, война, разруха, морален упадък, раните му и до днес са в душите на нашите все още живи и престарели баби или дядовци.

Не трябва да ви учудва позицията ни, че не искаме да ни казвате кое е добре за нас и да демонстрирате, че знаете по добре от хората, какво е добре за самите тях, ето защо:

Ние, от Гражданаска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ призоваваме Проектът за „Закон за детето” да бъде НАПЪЛНО отхвърлен от българското общество и парламент като чужд на неговата идентичност, ценности и история.

Котакт с Георги Тодоров:

гр.Русе, тел.:0879012767,

gtodorov69 at mail.orbitel.bg

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 25 Ноември 2011 15:32
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Изказване на Георги Тодоров на Обществената дискусия в Русе по проекта "Закон за детето"