Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Позиция на СПРАВЕДЛИВОСТ по отношение решението на ВАС за Такса смет - София PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

КОПИЕ: ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

КОПИЕ: СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Поводът за настоящето ни писмо е поредното постановено от състав на ВАС решение по дело, в което сдружението ни участва. Съзнаваме, че самото обръщане на страна по един правен спор към съда, постановил неблагоприятно за нея решение, по принцип е необичайно и неприемливо. Спорът приключи с окончателно решение на ВАС, VІ отделение, по адм. дело № 11242/2011 г., касаещо т.нар. „такса смет” в столицата. Решението е взето с мнозинство на съдията-докладчик и на председателя на състава (и с несъгласие на постановилата особено мнение съдия Атанаска Дишева, дала пример за професионализъм, принципност и независимост). Това решение беше предшествано от решения по: адм. дело № 9247/2007 г. – І „А” отд. (касаещо таксите за регистрация на фирми); адм. дело № 12183/2010 г. – ІІ отделение (оспорване на таксите за издаване на български лични документи) и адм. дело № № 4124/2010 г. – ІІ отд. (за оспорване на четирипроцентовата такса за съдебни дела с материален интерес).

Спечелили сме много дела, немалко сме и загубили. Никога не сме си позволявали, още по-малко публично, да критикувамe конкретен съдебен състав или отделен съдия. Върховенството на закона в България и независимостта на българския съд винаги са били наша основна кауза, на която сме посветили голяма част от общите си усилия.

Решението на ВАС по делото за „такса смет” в София обаче не ни дава право да замълчим. Няма да влизаме отново в юридически и фактически детайли. Няма полза, нито смисъл, нито процедура. И вие, и ние знаем каква е истината. Ние загубихме делото, а решилите го съдии (двамата от състава, които образуваха мнозинство) и ВАС като цяло загубиха много повече. Казваме това с болка и с допускането, че сигурно двамата съдии, решили делото за „такса смет” в София (както и съдиите, решили предходните и посочени по-горе решения) са имали труден избор. Да решат делото по закон и по съвест, или да изпълнят нечия настоятелна молба? Да се конфронтират със силните на деня или да не подлагат на риск бъдещата си кариера?

Съзнаваме последиците от това, което казваме. Защото и ние като граждани също имаме труден избор. Да се опитаме да видим загубващия се смисъл в дейността, наречена българско правосъдие, или да очакваме справедливост следващия път? Да упорстваме в настояването си, че все пак в България има независим съд, или да признаем видимото му обезсмисляне? Да очакваме отново чужд посланик или чужд съд да кажат очевидната истина за някоя част от съдебната ни система, или да си спестим унижението и да я кажем сами? Да запазим добрия тон и етикет, или високо и ясно да изречем това, което отдавна е публична тайна?

Не е само това. Личният ни и професионален опит са ни научили, че всяко нещо, което правим, трябва да има някаква логика и здрав смисъл. Че всяка човешка дейност трябва да почива на елементарна истина и почтеност. Че думи като конституция, закон, правосъдие, принципи на правото и безпристрастност не са само кухи фрази, които винаги могат да бъдат запълнени с осигуряващо ни конкретна полза съдържание.

Няма смисъл да се преструваме, че в споменатите случаи имаше истински съдебен процеси. Съдът не беше безпристрастен арбитър. Не казваме, че това е само в тези няколко случая. От години се занимаваме с оспорване на незаконни такси и вече нямаме илюзията, че българите могат да получат правосъдие от Върховния административен съд на Република България. Очертава се ясна тенденция този съд да бъде послушен придатък на изпълнителната власт, чиито решения по ключови казуси лесно могат да бъдат предвидени предварително. ВАС вече призна правото на изпълнителната власт да налага на гражданите произволни такси за регистрация на фирми; да ги кара да плащат колкото им се поиска за издаване на лични документи; предварително да им иска такива съдебни такси, че гражданите изобщо да се откажат да водят дела. Решенията по тези казуси освен на закона противоречат на елементарната правна логика и на здравия разум. Да се защитава десетократна разлика в таксите за регистрация на две фирми, при очевидно еднакви или близки разходи, е абсурдно. Одобряването на четирипроцентовата такса за съдебни дела може би е прелюдия към десетпроцентова такава, и така до фактическото пълно отнемане от българите на правото им на достъп до съд. Да се признае, че цената на сметосъбирането може да зависи от данъчната оценка на имот, е толкова правно и логически обосновано, колкото и ако се определи като функция на броя слънчеви дни в годината. Жалко е, когато квалифицирани и способни юристи използват качествата си, за да изкривят правото и истината. Когато обаче тези юристи са съдии, това не е само жалко.

Загрижени сме за това, че с казаното от нас сигурно ще огорчим стотици честни съдии в България, които също могат да се почувстват засегнати. Но сме убедени, че нямаме право повече да мълчим, и се надяваме те да го разбират. От ерозията на правосъдието, от подчиняването на съда и загубата на доверие в правото губят всички. Нещо повече - ако продължаваме така, ще загубим всичко. Не е страшно, че властта или някой друг нарушава закона. Истински страшното е когато законът се нарушава от самия съд. За нас е пределно ясно, че така повече не може и не трябва да се продължава. Че когато една власт загуби своята легитимност, от потърпевшите повече не може да се изисква благоприличие и спазване на етикета. С коментираната поредица от съдебни решения различни съдии във ВАС престъпиха границата на легитимността.

С надеждата, че въпреки всичко това наше писмо може да припомни смисъла на съдийската клетва, за мисията да бъдеш съдия и за свещения характер на правосъдието като еманация на справедливостта,

и с уважение,


ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА „СПРАВЕДЛИВОСТ”

Виж оригинал: стр 1 стр 2

AddThis Social Bookmark Button
 

Comments 

 
0 #1 RE: Позиция на СПРАВЕДЛИВОСТ по отношение решението на ВАС за Такса смет - СофияМики Тоягата 2012-09-16 08:07
Никсън, за какво да го чете ВАС?
Да не би да не го знаят.
Трябва да четат повече останалите , които си живеят безгрижно и не си дават сметка каква опасност е липсата на правосъдие.Имагинерността на понятието "Държава" , на което се уповават...
Обикновенните хора живеят с рефлексите от миналото "Държавата да мисли за тях", без да осъзнават че такова животно вече нема.
Има само информационна табела "България", която обозначава географското местоположение...
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Позиция на СПРАВЕДЛИВОСТ по отношение решението на ВАС за Такса смет - София