Размисли: за Специализираното правораздаване, Циганското мешере и родния „елит” PDF Print
Събота, 23 Септември 2017 04:18

Адв. Диньо Бозаджиев

Краят на лятната сесия на 43 ОНС с приетите законодателни актове отбеляза безпрецедентна през последните години офанзива на политическият елит и стоящите зад тях ментори  срещу  правовия ред в  България. Без  притеснения от печалните класации на България единодушно определяна като най-корумпираната държава в ЕС, за която никой читав инвеститор не ще и да чуе.

Най-напред, под претекст, че се бави реализацията на големи инфраструктурни проекти, а това води до сериозни финансови загуби за държавата, в т.ч. и на средства от еврофинансиране, бе променен Закона за околната среда, като обжалването на Оценките  на въздействие върху околната среда, където са най-драстичните закононарушения допускани при явни корупционни интереси от държавната администрация. С измененията, съдебният  контрол ще  бъде само в една инстанция. Като имаме предвид  нивото на корупция в съдебната система,  на практика се гарантира елементарна имитация на правосъдие  и  бързина в реализацията на натоварените с корупционни съмнения многомилионни поръчки, печелени от „правилните” бизнесмени.

/Наложеното „вето” от президента, вчера бе успешно  преодоляно от управляващото мнозинство при прегласуването в Народното събрание/.

Паралелно в пленарната зала се завъртяха и  предложените от ГЕРБ ,  изготвени от екип , в който влизаха управляващ  известна адвокатска кантора , открито обвинявана в лобизъм във ВАС и който последно видяхме с папка в ръце на обяснения пред ВСС по време на скандалите в СГС  - Янева – Ченалова и  забележете - действащ зам. председател на ВАС , който като съдия следва да прилага законите , а не да ги изготвя.     Като добавим, че в момента същият е и актуален кандидат на ГЕРБ за член на състава на новия ВСС  от парламентарната квота ,въпросът с разделението на властите в България става риторичен.

С тези предложения  драстично се ограничава основно конституционно право на българските граждани  - достъпа до правосъдие. И то в най-политическият съд , който е призван да защитава гражданите от произволите на  представителите на държавната власт . Драстично увеличаване на „такса – достъп до съд”, свиване на кръга на „заинтересованите страни” при обжалване на актовете на държавната администрация, правосъдие „на тъмно” по касационните дела  / закрити съдебни заседания/. И всичко това при пълната безконтролност на Председателя на ВАС да определя  по своя преценка съдебните състави. Тъй като вече се прие като нещо нормално, този съд и лично Председателят му и член по право на ВСС, да игнорира  безцеремонно  Закона за съдебната власт, задължаващ всеки съд , в т.ч. и ВАС да прилага принципа на случайното разпределение на делата чрез електронна система, както всички други съдилища и което е главната гаранция за обективен и справедлив съд.

Временното забавяне на второто четене, бе използвано за експресно избиране от ВСС седмици преди да изтече мандатът му, на правилния кандидат за Председател на ВАС за следващите 7 години.

Експресно бяха претупани  „дискусиите” и гласуването  и на други скандални промени в  друг изключително важен процесуален закон -  Наказателно-процесуалния закон.  Нещо повече, той незабавно бе обнародван с указ на „народния” президент, въпреки че едва ли има грамотен юрист, който с чиста професионална съвест би адмирирал съществената част от тях.  Тяхната антидемократичност и противоконституционност са очевадни и са откровено връщане към годините на тоталитаризма.

Такова правно творение:  специален съд – за търсене на отговорност не по материалния закон – по вид престъпления, а с оглед  длъжностното качество на обвиняемото лице, след Народния съд, българската правна история - не познава. Като изключим разбира се, Циганското мешере, чиято дейност все пак не е официално легитимирана и то ограничава дейността си единствено в рамките на етническата принадлежност все пак.

Само тази характеристика е достатъчна да бъде определен Специализирания наказателен съд като извънреден, който пък е изрично забранен от Конституцията на Република  България.

Отделен въпрос е, че възлагането на тази функция на специализирания съд  и прокуратура, които се оказаха пълен професионален и институционален провал, логично води до извода, че целта не е справедлив и бърз процес, а концентрация на правомощия в ръцете на внимателно кадрово подбрания им състав  от същия управленски елит, който би следвало да е и обекта на дейността му.

Неслучайно в кръга на потенциалните подсъдими на „специалния съд” са включени и самите магистрати. Това е навярно в насока към „укрепване” на независимостта  им или май по-скоро -   открито внушаване на страх. За което пък е предвидена и улеснена процедура по отстраняването им от длъжност докато трае разследването.

Разширяването на правомощията на Прокуратурата пък, при липса на ефективен съдебен контрол върху актовете  на прокурорите в т.ч. и върху постановленията за прекратяване на наказателни производства или изключване изобщо на такъв  върху  други –  отказите за образуване на наказателни производства, разрешенията за продължаване сроковете за разследване  и то при наличие на практика на фигурата на „вечния обвиняем”..., е връщане  към наказателноправната практика от средата на миналия век.  И то  когато над Главния прокурор е само...Господ!

Към всички тези „достижения на правната мисъл” в Парламента  не бива да отминаваме и вече регламентирания „морков” за „правилно гласуващите членове на ВСС” – Правителството на Съдебната власт – щом е налице лоялност, след приключване на мандата – право на избор на месторабота.  Конкурсното начало явно важи за „по-долните” съдии и прокурори.

И тъй процесът на окончателно „опитомяване”  и подчиняване на гражданин от  българския  „ЧОБАН ЕЛИТ”  / по сполучливото определение на проф. Иво Христов/е в ход.   А брюкселската олигархия доволно потрива ръце – резултатите от опитния полигон „България”, скоро ще се прехвърлят и оттатък Виена.

Последно променен на Събота, 23 Септември 2017 04:26

You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Размисли: за Специализираното правораздаване, Циганското мешере и родния „елит”