Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Анализ на икономическата и политическата ситуация към Март, 2011 г. PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 22 Юли 2011 13:10

Борислав Костов

И през изминалия месец страната продължи низходящия си тренд и в икономическо, и в политическо отношение. Пълната безпомощност на управлението става все по-очевидно.

Засили се критичния тон на Синята Коалиция , но се опасявам че вече е малко късно за тях. Докато не изтеглят своите представители от Изпълнителната власт и кметството на София от много хора тези критики ще се възприемат като лицемерие. Лично аз гледам на поведението на Сините с насмешка предвид факта, че след срещата на Б.Борисов с Ангела Меркел малко преди изборите, където беше измолено позволението да се управлява без ония лошия - Иван Костов, някои от най-близките на Борисов хора в партията черпеха с уиски по случая същата вечер. Да, очакваш от тези хора да ти зачитат мнението е голям наивитет от страна на Костов и Синята Коалиция.

Както и писах преди година в мой анализ по време на криза нещата стават видими и този месец лъснаха взаимовръзките между някои от олигарсите и властта. Зависимостта на държавата от „Лукойл” не е от вчера по линия на приходите в бюджета. Каква е основната причина за скока на цената на горивата? Най-вероятната причина е огромния бюджетен дефицит за първите два месеца на годината. От Министерски съвет са се уплашили, че ако тенденцията се запази през следващите месеци, това на практика означава фалит. Фискалния резерв вече е полуизчерпан и няма вече с какво да бъдат финансирани дефицитите.

Като нееластична стока горивата са най-лесния начин за регулиране на бюджета в краткосрочен план, това обаче ще има трайни негативни последици за цялата икономика в средносрочен план. Но правителството днес няма друг изход при положение, че хоризонта му е да добута до местните избори. На път са да убият кокошката, която снася яйцата. Освен това косвените данъци натоварват най-много най-бедните слоеве от населението. Социалното напрежение ще расте и ГЕРБ ще си платят за него скоро.

Отбелязания икономически ръст на БВП, с които се хвалят от 0.3% за последното тримесечие е в рамките на статистическата грешка и ако от него извадим фиктивния износ ( довел до фиктивен отчетен БВП) ще се окаже че продължаваме да дълбаем с добри темпове. Това личи и по данните за заетостта. Истинската безработица е поне 650 хил., като в определени области на страната положението никога не е било по-тежко. Висока е и сред младите - почти всеки трети млад човек до 35 г. е безработен. Заприличваме на африканска страна. 

         Какво предстои да се случи през близките месеци?

Хаосът ще се засилва и положението ще става все по-непоносимо, но народа ще трябва да си го изживее преди да настъпи промяна в политическия елит.
Хаосът идва основно от блокираната администрация вследствие на безброй калинки, които накацаха из нея . Институциите са пред разпад. Цели системи като здравеопазването са разложени. Положението е най-трагично в това отношение в провинцията, където на най-високите постове са поставени често полуграмотни хора, които не могат да управляват себе си, какво остава за цели институции.

Хаосът от политиката и администрацията се прехвърля върху населението, където случаи като този в Сливен и Пловдив ще стават все по чести. За това спомага и грешния ПР на правителството и натиска върху медиите. Изкарването на черното за бяло води до всеобща шизофрения сред населението. Паралелната реалност по отношение на правителството, която медиите създават ще доведе до масова апатия и в крайна сметка ще се върне на ГЕРБ чрез изборните резултати.

Страхът който върнаха в обществото не позволява истината да бъде засечена правилно от социологията. Резултатите които се приписват на ГЕРБ не са истинските. Голяма част от респондентите отказват да участват, особено тези работещи в обществения сектор. Има и парадокси, където състава на цели институции си подава масово молби за членство в ГЕРБ след изборите, очевидно от страх от уволнения. По-голямата част от членовете на ГЕРБ са такива и те със сигурност няма да гласуват за ГЕРБ, независимо от това какво заявяват. Свободните граждани от своя страна отдавна се разграничиха от ГЕРБ. Все пак хората имат някакво чувство за самосъхранение. В следващите месеци процеса ще се засили и последните мишки ще се опитат да скочат от потъващия кораб, а тези които останат до последно ще бъдат заплашени от последващ линч.

 Управление по Оруелски не е възможно в България през 21 век. В крайна сметки след месеци на лутания, спонтанни протести и сдружавания обществото ще успее в крайна сметка да дефинира извора на проблемите му. Ще поиска нов политически елит и нова структура на властта, икономиката и на места на собствеността, защото в това състояние на междучасие страната не може да остане дълго. Ще създаде коалиция на Спасението, която за няколко години поне ще трябва да спре процеса на разложение в обществото. Едва след нея ще имаме нормално ляво и дясно политическо пространство с оформени ясно десни и леви партии.

ГЕРБ не успя да изпълни това за което беше избрано в политически план, а именно да донесе нов елит. Вместо нов политически елит ГЕРБ ни пробута Цецки и Фидоски, и други безлични същества, които е публична тайна че са си платили за удоволствието да са в парламента и да вдигат ръка по зададен предварително сигнал. Фалша не може да мине за дълго време.

Предстои да лъсне връзката на всички нови безлични души в управлението със стария елит - с част от ДПС, с крила на БСП , с ик. Трибуквени групировки, със големи сделки по линия на приватизацията и т.н.

Обезпокояващо е и това, което се случва в момента в банковата сфера. Спряха обявяването на процента на лошите кредити. Неофициално той вече гони 25%, като тенденцията за нарастването му остава.

Все още не се приема идеята за учредяване на държавна банка, въпреки че най-голяма изгода от нея биха имали всички останали банки, защото ще обърне тенденцията на растеж на лошите кредити.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:18
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ДЕКЛАРАЦИИ Анализ на икономическата и политическата ситуация към Март, 2011 г.