Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Министерство за Промяна PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 20 Март 2012 20:43

georgi todorov 01Общественият ресурс е най-сладката баница, формира се от данъците на всички и се харчи по волята на назначени от едно лице хора. Отчетността на тези лица вече не е пред гражданите, а пред лобитата и назначилия ги. Затова участието във властта и респективно управлението на здравеопазването е като на всяко друго място – подпечатва се дяловото участие на субектите, които имат какво да вземат. Казва се и колко да вземат.

д-р Георги Тодоров, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ Русе

Божидар Нанев, Ана Мария Борисова, Стефан Константинов Любомир Гайдов, Тодорка Костадинова, Проф. Иван Миланов, д-р Валери Митрев, Гергана Павлова д-р Кирил Добрев, Десислава Димитрова. Какво свързва тези хора! Всички в рамките на един мандат на МС са били министри зам. министри на здравеопазването. Такова текучество не може да осигури стабилна политика и е сигурен белег за боричкания на лобита за домогване до власт. Лобитата винаги имат икономически интереси. Тези икономически интереси не са основани на честната конкуренция, а на достъпа до обществен ресурс.

Общественият ресурс е най-сладката баница, формира се от данъците на всички и се харчи по волята на назначени от едно лице хора. Отчетността на тези лица вече не е пред гражданите, а пред лобитата и назначилия ги. Затова участието във властта и респективно управлението на здравеопазването е като на всяко друго място – подпечатва се дяловото участие на субектите, които имат какво да вземат. Казва се и колко да вземат.

Новия здравен министър има да промени точно това! И ако не може резултатът ще е същия като досега. В политиката, са важни резултатите, това определя една политика като морална. Намеренията на всички ги чухме! Проблемът е, че времето му е по-малко от това на Константинов дори! Дано поне да почне, от едно действие, което да носи белезите на постоянство в действията и ясна крайна цел, която всички ще припознаят като обществено значима и полезна.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 20 Март 2012 21:08
Прочети повече...
 
Сезона на Протестите (презареждане) PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 04 Декември 2011 15:30

Д-р Георги Тодоров, Гражданска инициатива Справедливост, РусеД-р Георги Тодоров, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, Русе

Ако с протести нещо се решаваше в обществото, те щяха да са всекидневно явление. Протестите, обаче, не са занимание за всеки ден, те са крайна проява, когато нещо не може да се реши. Или пък, ако нещо така е застрашило дадена прослойка, която протестира, че тя е приела протеста за сражение.

Никой не се сражава, ако не е застрашен, а застрашените са много, отскоро всички. Няма нормален човек, който да се сражава (протестира), ако не е застрашен.
В Кризата (от каквото и да е породена) е важно да се види колко едно общество е сплотено. А излъченото от това общество правителство, има за задача да реши справедливо спора на прослойките.

Очевидно е, че то не може да направи това. Ако можеше, нямаше да има нито едно действие, което да прилича на сражение или протест.

Вместо мерки за стабилизиране на държавните финанси, правителството на Борисов започна да казва от кого ще вземе, за да не се налага да мисли как да събере повече и по-справедливо.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Неделя, 04 Декември 2011 15:42
Прочети повече...
 
Стойчо Кацаров: ПОЛИТИКА НА ПРОМЯНАТА PDF Print Write e-mail
Декларации
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 20 Ноември 2011 17:41

Д-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТД-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ:

Какво представлява днешната българска политика?

България е пред национална катастрофа.

Раждаемостта е ниска, а смъртността устойчиво нараства. Най-предприемчивите, в това число много от най-образованите, младите напускат страната с еднопосочен билет. Населението се топи с по 50 000 души годишно. Един град като Казанлък, Монтана или Кюстендил ежегодно изчезва от картата на България. Населението застарява.

Ние сме най-бедната страна в ЕС и една от най-бедните въобще в Европа. Животът ни е най-кратък в сравнение с другите европейци, децата ни умират най-много.

От 7.5 милиона души едва 1.8 милиона са заетите в реалната икономика и вероятно още 400-500 хиляди в сивия сектор. 2.5 милиона от нас са пенсионери, а над 300 хиляди са инвалидите.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Неделя, 20 Ноември 2011 21:00
Прочети повече...
 
Дървено желязо PDF Print Write e-mail
Здравеопазване
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 21 Юли 2011 20:46

д-р Стойчо Кацаровд-р Стойчо Кацаров

Четиво за министри и тези, които ги интересува

Вчера бе огласена „новата концепция“ на Правителството за промени в здравеопазването. По същество концепцията се оказа кратък списък с идеи, цели и намерения, нахвърляни без особен порядък. Новата концепцията на правителството драматично се разминава с програмните документи на  управляващата партия и лансираните преди това други концепции и намерения. Липсват срокове, липсва финансов анализ, липсват дори анализ на политиките и резултатите от прилагането им. 

Единственото предложение обвързано със срок е това за въвеждането на диагностично-свързани групи(ДСГ) , като метод за заплащане на разходите на лечебните заведения. Това трябва да стане от 2012 година. Предвидени са 3 милиона лева за закупуване и внедряване на новата информационна система на НЗОК. Липсва каквато и да е оценка на разходите на болниците за внедряването на ДСГ, разходите за нейното поддържане и експлоатация. Самата система на ДСГ се смята от много експерти за по-справедлив начин на заплащане на дейностите, но също така безспорно е доказано и от теорията и от практиката, че тя неизбежно води до увеличаване, както на административните разходи за нейното поддържане, така и на общите за здравеопазване.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:34
Прочети повече...
 
Д-р Николай Болтаджиев: Исканията за оставката на Симеон Дянков няма да решат проблемите PDF Print Write e-mail
Здравеопазване
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 18 Юли 2011 22:52

Исканията на Българския лекарски съюз са за оставка на министър Симеон Дянков, защото видите ли, той бил виновен и заблуждавал премиера. Изпускане на още малко пара. Предлага ни се отново играта на доброто и лошото ченге. Логично е, че щом проблемите не се решават със смяната на министрите, то трябва да се смени председателят им. Смяната на Симеон Дянков става неизбежна, но не е печеливша. Наивници са тези, които смятат, че лошите съветници на добрия премиер са виновни за всичко. Сякаш Дянков или някой от здравните министри зад гърба на Борисов си правят собствена политика до степен, че поставят под заплаха мандата на управлението. Досега Лекарският съюз не е показал, че е способен да направи каквото и да било. Празни думи и игра на пинг-понг с премиера.


 - Д-р Болтаджиев, как ще коментирате поведението на ръководството на Българския лекарски съюз, което първо прие условието на управляващите натрупаните средства от здравноосигурителни вноски да бъдат прехвърлени в републиканския бюджет срещу имагинерното обещание през 2011 г. НЗОК да разполага с всички пари от здравни вноски, а няколко дни по-късно скъса подписаното споразумение?

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 19:12
Прочети повече...
 


Страница 1 от 3

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ