Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

МВР
BG –Прокуратурата в действие: „Дано” ама „Надали”! PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 23 Април 2013 18:12

Адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива Справедливост

От седмица насам сме свидетели на невиждани подвизи на BG-Прокуратурата:

Мобилизирала е цялото си пиар войнство да чете що де види: от „жълтите вестници” та чак до сайта „Биволъ”. И де що прочете, тутакси прави светкавичен правен анализ, прави справка с практиката на Върховния съд за приложение на законите /отпреди 10.11.1989 г. насам/ и матросовски прилага закона: Образува преписки и дела срещу „знайни” /отдавна известни за цялото все още присъстващо в България население/ дейци на почти четиригодишното управление.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 23 Април 2013 18:29
Прочети повече...
 
СЪСТАВ НА ВАС ОТМЕНИ ТАКСИТЕ ЗА ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 03 Март 2013 17:57

Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТС решение от 25.02.2013 г. по административно дело № 1162/2012 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове в Наредба № 4 за таксите, които се събират от МВР по Закона за държавните такси.

Отменени са таксите за български лични документи - паспорти, лични карти и свидетелства за управление на МПС.

Делото е по жалба на Иван Груйкин – председател на ГИ „Справедливост“ от август 2010 г. с аргумент за незаконност на таксите, поради произволното им определяне и противоречието им с принципа за разходоориентираност и икономическа обоснованост.

Решението подлежи на обжалване от МВР пред 5-членен състав на ВАС.

Вижте решението на съда:

стр.1 стр.2 стр3. стр.4 стр.5 стр.6 стр.7

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 01 Юни 2013 11:08
 
Заседание по делото срещу таксите за лични документи PDF Print Write e-mail
Дейност
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 27 Февруари 2012 12:19

logo spravedlivost bigНа 28.02.2012 г. (вторник) от 14.00 часа във Върховен Административен Съд (ВАС) ще се проведе заседание по жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ срещу Тарифата за таксите, събирани от МВР, и конкретно таксите за издаването на лични документи (дело № 1162/2012 г. - ІІ отделение).

Първоначално ВАС отхвърли жалбата, като впоследствие петчленен състав на ВАС отмени това решение. Задължителните указания на петчленния състав са свързани с установяване наличието на финансово-икономическа обосновка на таксите за издаване на лични документи, изготвена от МВР, каквато не беше представена при първоначалното разглеждане на делото. Липсата на такава обосновка е основният аргумент на СПРАВЕДЛИВОСТ за оспорване на Тарифата.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 27 Февруари 2012 12:25
 
Съдът в България не е безпристрастен арбитър PDF Print Write e-mail
Общество
Неделя, 19 Февруари 2012 20:43

Адв. Иван Груйкин, съпредседател на Гражданска инициатива Справедливост. Снимка: temanews.com"Манталитетът не може да е основание за съзнателен отказ от законност. Ако приемем този аргумент, приемаме всичко – че в България не може да има върховенство на закона, не може да има правосъдие, че ние сме някакъв обречен остров на безнадеждност, мързел и глупост. Няма как да го приема. Ако се съгласим, всичко останало губи смисъл." Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Ясен Люцканов, temanews.com

Господин Груйкин, защо Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ оспорва в съда някои държавни и местни такси?
- Поради категоричния ни извод, че тези такси са незаконни. Определени са произволно, без да е спазено изискването на закона таксата да съответства на разходите за услугата, която администрацията предоставя. С други думи – държавата и местните власти си присвояват нашите пари незаконно и без да ни дават сметка за това, което ни задължават да им плащаме като такси.

Налогът, който оспорвате, засягащ най-много хора, е такса “смет”. На кои закони противоречи начинът на определянето й?
- Изчисляването на такса „смет” на базата на данъчната оценка на имота противоречи на чл. 7 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който изисква всяка местна такса да съответства на материално-техническите и административните разходи за съответната услуга. И след това – този начин на определяне на таксата е в противоречие и с чл. 67 от същия закон, който въвежда като основен критерий при определянето на таксата за битови отпадъци тяхното количество. Този текст позволява, когато определянето на таксата на основата на количеството отпадъци е невъзможно, базата за определяне на таксата да бъде друга. Общината обаче (както столичната, така и всички останали, чиито местни наредби за таксите сме атакували) изобщо не е аргументирала извод, че е невъзможно тази такса да се определя според количеството отпадъци. Дори да имаше такава аргументация, споменатият чл. 7 от ЗМДТ изисква тази друга възможна основа да има връзка с действителните разходи на общината за дейностите по отпадъците. Данъчната оценка на имота, върху която се изчислява таксата както в София, така и в почти всички останали български общини, има толкова връзка с разходите за отпадъците от този имот, колкото и броят слънчеви дни в годината или цветът на очите на живеещите в имота...

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Неделя, 19 Февруари 2012 21:19
Прочети повече...
 
Прокуратурата пак отказа да разпита Цветанов, Борисов, Фандъкова и Кадиев за "Подкупгейт" PDF Print Write e-mail
Общество
Понеделник, 30 Януари 2012 19:22

Bivol.bg

Софийска апелативна прокуратура постанови, че няма да образува досъдебно производство по разказа на вътрешния министър Цветан Цветанов за това как трима общински съветници са предложили подкуп от един милион лева на Росен Плевнелиев.

След подробния разказ на министъра, че е научил за престъпление, но не го е съобщил в качеството си на длъжностно лице, прокуратурата беше сезирана от Атанас Чобанов и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская".

Миналата година прокурор Румяна Арнаудова от Софийска градска прокуратура прекрати преписка 9882/2011 без да вземе обяснения от Цветан Цветанов и общинските съветници Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, чиито имена бяха съобщени от социалиста Георги Кадиев. Според прокурор Арнаудова достатъчни били писмените обяснения взети от Росен Плевнелиев и Петър Корумбашев.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 31 Януари 2012 09:07
Прочети повече...
 
Страница 1 от 3

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало МВР