Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Иван Груйкин: Цветанов е бедствие за България PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 29 Ноември 2011 19:53

Иван Груйкин, съпредседател Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Лъчезар Лисицов, в-к Десант

- Г-н Груйкин, вътрешният министър Цветан Цветанов поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да контролира адвокатите, които умишлено бавят дела. Това как може да стане?

- Няма как да стане и новината е, че вътрешният министър на Република България не го знае. Но това не е първият случай, в който Цветанов демонстрира пълна неграмотност в правната сфера, която е много близко до неговите служебни задължения. Освен обаче неграмотност и некомпетентност, това е показателно и за един манталитет, в който има много слабо правно чувство и никакво разбиране за същността на взаимодействието на институциите в правовата държава.

Трагедията е, че той е убеден в това, което говори, личи му. И лошо за всички нас е, че Цветан Цветанов е нашият вътрешният министър. По Конституция адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Упражняването на адвокатска дейност не е само едно право и не е само бизнес на адвокатите. Наличието на адвокатска защита е основно конституционно право на гражданите.

Затова и законодателството съдържа много сериозни гаранции за независимостта на българската адвокатура. Просто няма как ВСС да има каквито и да е правомощия за подобно санкциониране, каквато очевидно е идеята на г-н Цветанов. Има си закон за адвокатурата, има контролни и дисциплинарни органи в нея и в този аспект контролът се осъществява в самата институция.

- И все пак адвокатурата може ли да бъде опасна за демокрацията, защото то така излиза – вие бавите делата...

- Това е пълен абсурд. Самото тръгване на разговора в тази насока може би е била една от целите на г-н Цветанов. Както се казва – прехвърляне на проблема от болната глава на здравата. Съдебният процес в България – и наказателният, и гражданският, е под контрола на съда. И така трябва да е, защото сме правова държава. В този смисъл адвокатите като представители на страните правят своите искания, но в края на краищата гарант за спазването на нормите и този, който олицетворява закона, е съдът. Тук роля има и самата законова уредба. И ако даден съдия по вътрешна преценка одобри примерно дадено отлагане, то това е регламентирано.

Основният проблем при наказателните производства, от които се оплаква г-н Цветанов, е свързан с некачествената работа на прокуратурата и негодните доказателства, които са събирани в досъдебната фаза. И изобщо - ниското ниво на компетентност както в полицията, така и в следствието и прокуратурата в много голяма степен.


- Законодателството има ли слабости, които да позволяват забавянето на делата? Казват, че най-важните закони, включително и Конституцията, са писани от адвокати и затова апашите лесно отърват затвора.

- Не, това са несериозни неща. Всъщност, в изказването на Цветанов прозира директно признание за несъстоятелност и недостатъчно ниво на обвинението. Той казва, че престъпниците наемали скъпи адвокати и едва ли не битката била неравнопоставена.

Ами, в края на краищата, задължение на хората, които са на власт, е да намерят законовите и донякъде институционални и персонални гаранции, че интересът на държавата, включително и при обвиненията по наказателни дела, ще бъде защитен на достатъчно високо ниво.

Във възможностите на държавата е най-добрите юристи да искат да стават прокурори, да искат да стават съдии, да искат да работят в полицията, а не там да остават хора, които просто нямат друг шанс за реализация, без да правя генерално обобщение, защото и в прокуратурата, и в полицията има страхотни професионалисти. Но явно общото ниво не е достатъчно и съотношението на силите е точно това, за което говори г-н Цветанов.

Проблемът не е в това, че адвокатите са много силни, защото то едва ли не им се вменява като вина. Проблемът е, че нивото на прокуратурата и изобщо на органите, които събират доказателства в досъдебната фаза, не е на достатъчно високо. За това обаче трябва да потърсим отговорност от Цветан Цветанов, от премиера Борисов, от парламентарното мнозинство на ГЕРБ, което повече от две години упражнява пълната власт в България. Абсурдно е да се вменява подобна вина на адвокатурата.

Е, утре ще излезе, че са виновни и самите потърпевши от престъпността - но никога прокуратурата, следствието и полицията.

- А дали Цветанов действително иска да се справи с престъпността, и ако е така – трябва ли да му простим милиционерския начин на мислене?

- Цветанов сигурно в собствените си очи иска да се справи - като дете, което има много добри намерения и което си представя, че нещата трябва да се случат по този начин. Само че то е много далеч от действителността. И Цветанов също изобщо не разбира за какво става въпрос.

Той надали си дава сметка, че самата изпълнителна власт в България все по-очевидно се е сраснала с организираната престъпност и че проблемът е там. Както и в много голяма степен – в безконтролната власт, която упражнява ГЕРБ в момента. Самият Цветанов е над и извън закона. Спомнете си прословутия случай с неговите апартаменти и със срамния начин, по който прокуратурата си изми ръцете. И така наречената Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и всякакви други органи, които в случая биха могли да си свършат работата.

Има едно тотално неразбиране - и въпреки че Цветанов вътрешно вярва, че иска да се пребори с престъпността, той обаче не схваща къде е границата между престъпност и останалия свят. А той явно е я прекрачил - това е моето вътрешно убеждение. И на второ място - той няма нито компетентност, нито каквито и да е качества за справянето с този проблем.

Оценката ми за Цветанов аз съм я казал още преди той да стане министър и тя не се е променила нито на йота - че той става по-скоро за разнасяне на папки и за правене на кафета. Истинска трагедия за самия него, а и за голяма част от българския народ – е, че този човек е вътрешен министър. Просто той не си е на мястото.

- Какъв е механизмът, с който властта успява да подчини съдебната система на себе си? Виждаме Владимира Янева – очевидно неподходящ човек, оглави СГС, а тя е много близка с вътрешния министър. Прокуратурата също действа като зависима от управляващите...

- Начинът е очевиден и е много банален. Той е свързан с устройството на българската съдебна система и с начина, по който се извършва овластяването и съдебното развитие на магистратите. А именно чрез този закрепен в Конституцията орган, наречен Висш съдебен съвет. Истината, и това е безспорно за всеки, който следи тези процеси през последните 20 години, е, че силните на деня – властта, парламентарното мнозинство и излъченото от него правителство, винаги намират начин да подчинят ВСС.

Този орган е известен със своите лобита и то не от вчера - винаги е било така. Вътре в него пък се действа на тъмно, при недостатъчна публичност. Там функционират хора, които по правило са далеч от светлината на прожекторите. Те са и излъчени по един много неправилен начин, знаете – половината са номинации на парламента.

Така че те са някаква политическа функция на мнозинството. Другите са от самата съдебна власт, но помните по колко труден и противоречив начин бяха издигнати и избрани последните членове наскоро.

Процедурите са сложни, а няма механизми за контрол на тяхната дейност - примерно чрез възможност за отзоваване. Затова във ВСС властва лобизмът и затова там се прави бизнес и политика. Управляващите винаги имат своите механизми да подчинят този орган, независимо от приказките на ГЕРБ, че повечето от членовете били назначени по времето на тройната коалиция. Едно от основните свойства на ВСС е - най-силното лоби да е лобито на властта. И по този начин се излъчват конкретните хора, обикновено неподходящи за съответните длъжности. Не е само Владимира Янева.

Преди това нейният предшественик на поста – председател на СГС – беше Георги Колев, също избран по абсолютно неубедителен и непрозрачен начин. А след това скорострелно, отново с протекциите на силните на деня от ГЕРБ, беше издигнат до председател на Върховния административен съвет (ВАС), където също не си е на мястото.

Там вече започнаха да берат горчивите плодове от това. Предшественикът на Колев в СГС беше пак скандален.
Изобщо, това е поредица, по-скоро това е правилото по назначаване на ръководители в съдебната система в България – издигат се абсолютно неподходящи хора, подчинени на властта и играещи по тяхната свирка.


AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 29 Ноември 2011 20:08
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА