Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Отлагането на пенсионната реформа само влошава нещата PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 03 Декември 2011 16:18

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТИзградената по модела на така нареченото „социалното пазарно стопанство“ пенсионна система в България рухна. Вече повече от половината от парите за пенсии вече идват от данъците, а не от социалните осигуровки.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е сложна и тромава. Тя включва различни категории труд, множество осигурителни прагове, едновременни задължения на работник и работодател в непрозрачно определени съотношения. Отделно от това има цели групи работници и служители, чиито вноски са за сметка на бюджета. Отделно от това има допълнително задължително и допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е несправедлива. Никой от сега работещите не знае кога и каква пенсия ще получава и дали изобщо ще получава, защото и размера на пенсията и пенсионната възраст се определят по конюнктурни съображения, а не на база на конкретния принос на всеки участник. Плащаме осигуровки за болест, а първите три дни от болничните са за сметка на работодателите.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е скъпа. Само нейното управление и администриране ни струва по 100 милиона лева годишно. Никой не знае колко са разходите фирмите, гражданите и домакинствата за счетоводно обслужване на осигурителните плащания, и за банкови такси по преводите.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е форма на принудително масово коопериране по модела на някогашните ТКЗС. Всички ние сме задължени да бъдем член кооператори в НОИ, без право на глас.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране не е никаква реформа на пенсионната система,а нескопосан опит да се закърпи държавния бюджет за 2012 година, чрез намаляване на разходите за пенсии, поради по-малък брой пенсионери.
Това не решава нищо. Икономия от няколко десетки милиона лева при дефицит от над 3.5 милиарда е капка в морето. В същото време средната продължителност на живота на мъжете в България е 69 години. От 2012 те ще трябва да се пенсионират на 64.

Предлага се военни и полицаи сами да плащат осигуровките си, но заплатата им да се увеличи съответно. Ами в това няма смисъл. Всички тези пари са от бюджета. Сега бюджетът ги превежда на НОИ, а след „реформата“ бюджета ще ги дава на военните и полицаите, а те на НОИ.

Правилното решение единствено е да се отмени задължителното пенсионно осигуряване.

Няма нито една причина, поради която да се смята за приемливо, че чиновниците знаят по-добре как да харчат парите на хората от самите тях, защото парите от пенсионните вноски са именно парите на хората. Най-справедливо е всеки да получи изцяло изработеното и сам да решава как да харчи парите си. Това са неговите пари и той има право да реши дали да инвестира, спестява или похарчи за каквото намери за добре. Така от решението на всеки един ще зависи кога и как да с пенсионира и с какви пари ще разполага тогава.

Освободеният ресурс ще стимулира инвестициите и потреблението, давайки тласък на икономическото развитие. Това означава по-високи доходи и повече работни места.

Данъкоплатците ще си спестят тези 100 милиона лева годишно, които сега плащат за издръжката на една ненужна администрация.

Хората не са нито безразсъдни, нито малоумни, че да пропилеят всичко и на стари години да останат без доходи. Напротив, познавайки манталитета на сънародниците ни, може да се очаква, че ще спестяват за старини, дори повече отколкото им е нужно. За разлика от сега, обаче, парите няма да се загубят след смъртта им, защото те ще могат да ги оставят на своите наследници.

Естествено сегашните пенсионери ще продължат да получават пенсиите си, ще имат и реалната перспектива те да бъдат увеличени, вследствие на икономическия растеж.

Естествено, на хората, които до сега са били принудени да плащат осигуряват, трябва да им се признае правото да ги получат обратно.

Следващите поколения, обаче ще започнат на чисто.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 03 Декември 2011 18:33
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА