Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Държавата 'добрия' стопанин на нашите пари PDF Print
Сряда, 07 Март 2012 22:12

Над половината администрация не може да ползва последните версии на Windows заради остаряла техника, снимка mediapool.bgПо навик почти високи бюрократи, пък и редовите граждани, свикнахме да възлагаме на държавата отговорността за контрол, проучване и реализиране на редица обществени процеси. За провала на тази социалистическа в своята природа философия ясно говори следния материал на mediapool.bg, където се описва 'сполучливото' изразходване на обществени средства от бюрокрацията.

Министерският съвет плаща 60 000 000 лева за несъществуващ софтуер

Обществена поръчка за все още неизлязъл на пазара софтуер на стойност 60 000 000 лева е направил Министерският съвет. Поръчката е за нуждите на администрацията.

Парите са с 15 млн. лв. по-малко от предвидените за програмно осигуряване в бюджета за тази година.

Според поръчката търси се фирма посредник, която да закупи от Microsoft последната версия на Windows за нуждите на администрацията. Само че операционната система Windows 8 още не е излязла на пазара. До момента има само бета версия, официално новата версия на операционната система ще бъде представена в края на идната есен.

Освен да обнови софтуера, избраната фирма ще трябва да поддържа пакетите три години.

Според последния договор за доставка на софтуер за държавната администрация, сключен от министър Николай Василев по време на предишното правителство, държавата придобива собственост върху лицензите. Т.е. по силата на този договор, държавата има лиценз за операционните системи на компютрите в администрацията до Windows 7 включително.

Администрацията обаче няма необходимост от обновяване на операционните системи на компютрите, защото по-голямата част от техниката няма параметри за поддържа последните версии на Windows.

Не е тайна, че чиновниците у нас масово работят с по-стари версии на операционните системи, като едва 30% от техниката може да използва Windows 7. “И дума не може да става да се ползва още по-нова версия, защото просто няма да тръгне на тези компютри", коментираха запознати.

Според поръчката държавата смята да купи около 100 000 лиценза. До момента България не е поръчвала такова количество. Лицензите, които досега са осигурявани за администрацията, не надхвърлят 65 000. Странно защо през 2012 година те скачат с 35 000 в условия на администрация, подлежаща на съкращение.

Изискванията

Освен параметрите на поръчката въпроси предизвикват и изискванията към фирмата изпълнител.

Правителството иска кандидатите през последните три години да са изпълнявали такъв тип поръчки с оборот не по-малък от 2 000 000 лева.

Не е ясно обаче дали се има предвид дали фирмите трябва да са изпълнявали поръчки с възложител държавата или частния бизнес.

Фирмата трябва да разполага и с шест писма за “наличие на статут” от централата на Microsoft за Европа, Близък Изток и Африка, която се намира в Ирландия.

Според запознати има само едно дружество в страната, което притежава всички изискуеми сертификати и досега е било основният доставчик на продукти на Microsoft за държавната администрация при различните правителства.

Трайното обвързване на държавата с компанията на Бил Гейтс започва преди близо десет години. През март 2002 г. тогавашният министър на държавната администрация Димитър Калчев сключва лицензно споразумение с Microsoft Ireland Operations Limited за доставянето на лицензни пакети софтуер. Едно от условията на договора е посредник по сделката да бъде ЦАПК "Прогрес", за която се предполага, че ще спечели и обществената поръчка на кабинета “Борисов”.

От 2002 до 2006 година управляващите подписват пет анекса към договора за лицензите, а в края на 2006 г. договорът е удължен.

Последният анекс (вече за 60 000 лиценза) беше подписан в края на 2007 г. от Николай Василев. Въпросният договор изтича през май 2008 г., но министърът се презастрахова, като подписва ново споразумение.

За разлика от предшественика си Калчев - Николай Василев провежда конкурс, който обаче е чисто формален - условията за изпълнител са така зададени, че единствено фирмите ЦАПК "Прогрес" и консорциум СТАК (СТЕМО и "Акт Софт") могат да участват.

Текстът е на mediapool.bg

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Сряда, 07 Март 2012 22:27
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА