Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Прозират ли парите в Горубсо? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 24 Март 2012 17:49

Даниел Донев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Даниел Донев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

„Ако до петък не се плати на работниците, влизаме на данъчни инспекции във всичките ви фирми”.Това е ултиматумът,който е получил във вторник сутринта собственикът на концесията на „Горубсо-Мадан” Валентин Захариев от финансовия министър Симеон Дянков. На пръв поглед справедлива позиция на държавата, която си е на мястото и взема своевременни мерки, за да защити гражданите си. Аз обаче тръгвам по елементарната си логика, която досега не ме е подвеждала и си задавам няколко въпроса. На някои от тях си отговарям почти веднага.

Това означава ли, че ако плати няма да има данъчни ревизии във фирмите? Означава ли, че дори и да има съмнения за данъчни нарушения, проверките ще му бъдат спестени? Защото моята логика ми подсказва, че това би трябвало да е основанието за ревизии, а не забавянето на заплати на работниците. Разбира се, че хората трябва да си получат парите и разбира се, че държавата е длъжна да помага на своите граждани. Само че нашата държава иска това да стане по лесния начин с минимум усилия от нейна страна било то и незаконно. Тя действа така през цялото си управление с извиване на ръце, забрани, неоснователно физическо насилие, авторитарно, повърхностно и все по-объркано.

Основната функция на държавата би трябвало да бъде осигуряване на външна и вътрешна сигурност на гражданите и равен достъп на всички до правосъдие. В този смисъл работниците от мините отдавна трябваше да за завели дела за неизплатени заплати, прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства за това, а съдът да раздаде справедливост, осъждайки длъжника и възмездявайки ощетените. Така би се случило във всяка държава, която нарича себе си република и спазва законите и принципа за разделение на властите. У нас това не може да стане, защото първата бариера пред работниците е четирипроцентовата такса за завеждане на дела от този тип. Няма как хората, които шест месеца не са получавали заплати да съберат няколкостин лева, за да получат право на правосъдие, което иначе конституцията им гарантира. Да не говорим, че докато получат правото си на справедливост могат да минат години. Да не говорим, че в джунглата на родното правосъдие всеки полу интелигентен престъпник с възможности знае как да се размине със справедливото наказание. Нещо повече, в случая със собственика на концесията на „Горубсо-Мадан”, при когото възможностите са много над средните, може да се окаже, че работниците имат да му дават пари, за това че все пак са били на работа например. Нещо подобно се получи наскоро с Мануела Горсова и една застрахователна компания във връзка с катастрофата причинена от Максим Ставийски.

В крайна сметка има и много положителни неща в цялата ситуация. Първо работниците ще си получат заплатите. Второ управляващите ще получат няколко хиляди гласа повече на предстоящите избори (работниците и техните семейства), хора верни макар и гладни. И трето образът, който премиера си създава, рицарят на бял кон, който решава проблемите с остър меч, ще бъде запазен и затвърден. Ситуацията ми прилича на друг случай с една общност и нейния лидер. Когато мой близък приятел от турски произход ме контрира, че ако не е Доган за тях хляб няма да има, аз му отвърнах, че техния Сокол не им дава хляба, а трохите от него. Всъщност случая май е същият. Не искам да си мисля, че рицаря се опитва да спечели поданиците на Сокола, ама май за това става въпрос. Лошото е, че и при двамата те ще са все така очакващо –неполучаващи и ще се задоволяват с трохите от богата трапеза на недостойните.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 24 Март 2012 18:02
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА