Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Двете лица на Съединението PDF Print
Written by Иван Панчев   
Четвъртък, 06 Септември 2012 09:24

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТДнес е 6-и септември, годишнина от Съединението на България. На тази дата през 1885-а година, гражданите на Източна Румелия всред масова еуфория обявяват обединението с Княжество България. По-късно това съединение е трябвало да бъде извоювано в една на пръв поглед обречена война срещу Сърбия.

Този акт представлява една от най-чистите победи на гражданското общество в България. Съединението е извършено без участието на управляващите в Румелия и Княжеството. В пълно неведение са и Великите Сили, които са слисани от това погазване на Берлинския договор.

Събитието обаче има две лица. Съединението бележи началото и на Разделението. Разединението между русофили и русофоби. Макар, че тези два термина не са обективни, с тях си служим, когато търсим определение за това противопоставяне.

До 6-и септември 1885-а година българите са безкрайно предани на Русия. След това обаче нещата се променят коренно. Защото руската реакция на Съединението показва скритото лице на царизма, истинските намерения за тяхната балканска политика. Най-яростният враг на Съединението се оказва Русия. Освен че изтегля своите офицери от българската армия, с което (поне на пръв поглед) я обрича на военно поражение от Сърбия, Руската дипломация настоява Османската империя да окупира Източна Румелия. Портата не склонява, от една страна защото знае, как ще бъдат посрещнати нейните войници тук, а от друга, защото разбира, че така ще направи услуга на Русия. Всъщност историята до момента е показала, че Северната империя винаги се е стремяла да подклажда конфликт между България и Турция. В следващите години след 1885-а, решена да смаже всякакъв признак на българска самостоятелност Петербургската дипломация подклажда преврати, интриги и вътрешни междуособици. Конфликтът става толкова остър, че предизвиква вниманието на цяла Европа. При отразяването на "Българската криза", както я наричат, за пръв път медиите си служат с определението "Гореща точка". Огромно удивление предизвиква факта, че макар българите да дължат своята политическа независимост на Русия, те се оказват твърди спрямо нейния натиск. При това абсолютно сами, реална външна подкрепа е нямало. Напрежението е било толкова голямо, че за дълъг период от време руската окупация на България е изглеждала неизбежна.

В тези тежки години като най-ярък защитник на българските интереси и непоклатим стълб срещу руския натиск се откроява Стефан Стамболов, който последователно е председател на Народното Събрание, регент и премиер от 1885 до 1894-а.

За силната ненавист в Петербургската власт спрямо нашата независимост можем да съдим по думите на известния руски дипломат Сергей Татищев, който в книгата си „Из прошлаго русской дипломатии” пише, че с България трябва да се постъпи така, както е било постъпено с Полша, т.е. да бъде „изтрита от лицето на земята за назидание на всички други племена, населяващи Изтока”, за да се знае „какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия.” Същият Татищев, ще договори по-късно свалянето на Стамболов от премиерският пост с Фердинанд(виж повече тук) . Следващата година Стамболов е заклан зверски на централна улица в София. Дали по случайно съвпадение, но на следващият ден в Петербург руският цар Николай II приема най-после след дълго необяснимо чакане българската делагация, чиято цел е да подобри отношенията между двете държави.

Защо толкова остро реагира Русия на българското Съединение? Отговорът е лесен. Той се крие в максимата "Разделяй и владей". Една разделена България, означава слаба България. Означава България, която е винаги готова да се гушне в ръцете на Матушка. Една обединена и съответно силна България означава независима България, която ще отстоява своята позиция пред външния натиск. За Руският царизам по това време, самостоятелна българска политика е било нещо крайно възмутително.

Същите навици спрямо България(разделяне и владеене), обаче, показва не само руският царизъм, но и съветският социализъм. Тъкмо в коридорите на Кремъл е изобретена македонската националност. Още през 1934 г. съветският гражданин Георги Димитров заявява: „… Няма българска нация. Има тракийска, мизийска, македонска…“. Всъщност 45-те години преди 1989-а показват каква България искат да виждат от Москва.

Разделянето на Русофили и Русофоби у нас е неточно. Първоначално конфликтът всъщност се е назовавал Националисти срещу Русофили. Сиреч такива, които са за независима българска политика и такива, които са за политика подчинена на Русия. Вторите дори са настоявали да бъдем окупирани от армиите на Северната Империя и да станем част от нея. Нещо като 16-тата република по Живково време.

Но би било неточно да твърдим, че онези, които са наричани русофили обичат руснаците, а онези, които са наричани русофоби ги мразят. Защото русофилите разбират своето русофилство като одобрение на Кремъл. Но историята е показала, че би трябвало да мразиш руснаците щом обичаш Кремъл. Докато сред наричаните за русофоби ненавистта е насочена преди всичко срещу Кремъл. Наистина има и такива, които изразяват ненавист спрямо всичко руско. Но тази ненавист произтича най-вече от вековните традиции на централната власт в Русия, чиито грозни черти е дълбоко погрешно да се прехвърлят върху руският народ. И това се разбира от мнозина.

Така или иначе е нужно да намерим помирение. Защото този конфликт трови нашето общество. Той ни разединява. И показва колко по-добре ще бъде да постигаме сами своите цели. Нещо, на което Съединението от 1885-а е един чудесен символ.

Ето един материал от Стефан Стамболов за събитията след 6-и септември 1885-а:http://publicistika.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 06 Септември 2012 09:53
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА