Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Болната съдия Марковска бетонира скъпото правосъдие PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 09 Ноември 2012 16:10

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТВенета Марковска, чийто избор наскоро за съдия в Конституционния съд, предизвика огромен скандал, заради изнесените преди две години в Mediapool.bg и в-к "Капитал" данни, които я уличават в търговия с влияние и конфликт на интереси, е имала време въпреки, че официално е в болнични, да председателства състав на Върховния административен съд (ВАС) и с решение от 6-и ноември 2012, да отхвърли жалбата на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ, срещу 4-процентната такса за дела от материален интерес.

СПРАВЕДЛИВОСТ спечели делото при разглеждането му от предишния състав на ВАС (виж тук). Жалбата е от 2010 година. 

4-процентовата такса представлява отказ от правосъдие от страна на Българската държава (таксата е приета с постановление на Министерски съвет). Тя поставя бариера, често непреодолима пред граждани и фирми, да се жалят, когато са ощетени материално. В тези случаи влизат ощетените от имотни измами граждани, фирми, които са жертва на недобросъвестни контрагенти и др. Таксата е още повече несъстоятелна, тъй като българските граждани и фирми са платили веднъж чрез данъците, за да имат правосъдие. Допълнителната такса в този случай е просто едно ограбване.

в-к Сега 9.11.2012

Болната съдия Марковска бетонира скъпото правосъдие

В разгара на скандала около избора й за конституционен съдия тя председателства съдебен състав, който "възстановява" 4-процентовата такса, която се плаща по всяко гражданско или търговско дело

ЕКИП НА "СЕГА"

В разгара на скандала около избора й за конституционен съдия Венета Марковска е намерила време да председателства състав на Върховния административен съд (ВАС), който е оставил в сила удобна за властта висока съдебна такса. Това става ясно от решение на петчленен състав на ВАС под номер 13857 и обявено с дата 6 ноември 2012 г. - цели 6 дни след като Марковска беше избрана от парламента за конституционен съдия. В този период според премиера Бойко Борисов тя е била в болница. Според публикации в медиите Марковска дори е написала писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), че е в болнични до 9 ноември и моли дотогава да не се гласува оставката й от съда.

Със спешното съдебно решение е оставена в сила оспорваната от години държавна такса по граждански дела. В приета от правителството тарифа се предвижда всеки гражданин или фирма да плащат 4% върху материалния интерес на всяко гражданско или търговско дело. Ако тя не бъде платена, процесът изобщо не може да тръгне, освен ако съответният човек не докаже, че е социално слаб и не може да я плати. Именно тази такса беше многократно критикувана от бизнеса, защото е твърде висока и на практика ограничава достъпа до правосъдие. Още повече, че нейният размер определено не е обвързан с разходите, които съдът има по едно дело. Преди две години таксата бе атакувана в съда от адвокат Иван Груйкин.

Преди три месеца тричленен състав на ВАС отмени въпросната такса, макар и само на чисто процесуално основание. Според съда през 2008 г., когато тарифата е била проект, тя не е била публикувана на сайта на Министерството на правосъдието. Не са дадени и 14 дни на всеки заинтересуван да даде становището си. Аргументите си ВАС черпи и от писмо на главния секретар на правосъдното министерство, адресирано до главния секретар на МС, в което се казва, че липсва информация за публично предлагане за обсъждане, тъй като е минало много време "от момента на изготвяне на тарифата" и заради "реализиране на периодични промени в интернет страницата на министерството".

Сега обаче петчленният състав на ВАС, председателстван от Венета Марковска, отменя това решение и на практика остава в сила 4-процентната такса. Аргументите са впечатляващи. Според съдебния състав както било възможно тарифата да не е публикувана преди приемането й за обсъждане, толкова вероятно било и това да е сторено. Марковска и четиримата й колеги приемат, че главният секретар на правосъдното министерство просто обяснявал, че е минало много време, и никой нямал спомен. Освен това те твърдят, че е имало обсъждане и че тричленният състав бил "омаловажил факта, че по делото са приети като доказателства представени становища по проекта (за тарифа - б.а.) от различни министерства, ВСС, ВКС, Националния съвет за тристранно сътрудничество и дирекции на МС". От последното излиза, че тези институции са обществеността в България, с която е обсъден документът.

МНЕНИЕ

Жалбоподателят адв. Иван Груйкин, Гражданска инициатива "Справедливост":

Решението обслужва правителството

Адв. Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТРешението е скандално и може да се дължи на два фактора: липса на непредубеденост и някаква форма на зависимост или некомпетентност и инертност. То има много силен политически залог. Очевидно е, че пропорционалната такса затруднява до степен на невъзможност правото на съдебна защита на гражданите. Съдът в Страсбург има трайна практика, според която, за да не е прекомерна таксата, тя трябва да е между една средна пенсия и една средна заплата.

Недопустимо е съдия Марковска да се произнася с оглед на комплексната ситуация, в която се намира и която показва липса на безпристрастност. Съдебното решение е в полза на акта на правителството, което, от своя страна, е функция на парламентарното мнозинство, което избра Марковска за конституционен съдия. Нещата са свързани. ВАС е допълнение към политическата власт.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Петък, 09 Ноември 2012 16:55
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА